Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στις αυξήσεις επιτοκίων – Στο +0,62% ο S&P 500, o Nasdaq +1,02%

Άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στις αυξήσεις επιτοκίων – Στο +0,62% ο S&P 500, o Nasdaq +1,02%
Σε στάση αναμονής η Wall Street...
Θετικά πρόσημα σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη 8 Ιουνίου, με τους επενδυτές, έπειτα και από το ράλι των προηγούμενων ημερών, να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη νομισματική σύσφιξη.
Σε κάθε περίπτωση, ο S&P 500 βρίσκεται μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 4.300 μονάδων, ενώ αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδά του από τα τέλη Αυγούστου του 2022,  έχοντας ενισχυθεί κατά περίπου 7% τους τελευταίους τρεις μήνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, o δείκτης Dow Jones κατέγραψαν άνοδο +0,5%, στις 33.833 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε αύξηση +0,62%, στις 4.293 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +1,02%, στις 13.238 μονάδες.
γφδσγφδγφδσσδγφ.JPG
«Βιώνουμε ένα μικρό κενό ειδήσεων: Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων έχουν τελειώσει, το ζήτημα της αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους έχει επιλυθεί και απλώς περιμένουμε τη Fed την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε η Barbara Doran, Διευθύνουσα Σύμβουλος της BD8 Capital Partners.
«Οι επιτοκιακές αυξήσεις μάλλον θα παγώσουν… αλλά είναι πραγματικά σημαντικό να δούμε τις θα δείξει ο πληθωρισμός και ο δείκτης τιμών παραγωγού».
Τα οικονομικά σημάδια υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, παρόλο που παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.
Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη κίνηση της Fed είναι αβέβαιη.
Οι traders εξακολουθούν να δίνουν πιθανότητα 70% στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, αλλά η έκθεση για τις θέσεις εργασίας της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Τρίτης θα μπορούσε να είναι κρίσιμος.
Η Τράπεζα του Καναδά ακολούθησε το παράδειγμα της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας με μια αιφνιδιαστική αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, αυξάνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με το αν η Fed θα παραμείνει σε στάση αναμονής την επόμενη εβδομάδα.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της GameStop υποχωρούσαν περίπου 18% μετά την απόλυση του Διευθύνοντος Συμβούλου Matthew Furlong.

Στα μάκρο, μεγάλη άνοδο κατέγραψε την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις εκτινάχτηκαν κατά 28.000 στις 261.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουνίου από 233.000 μια εβδομάδα νωρίτερα.
Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2021.
Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, ενισχύθηκε στις 237.250 από 229.750 την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ο πλούτος των νοικοκυριών των ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, με ώθηση από την ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς από την πτωτική αγορά του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Fed την Πέμπτη.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά περισσότερα από 3 τρισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο στα 148,8 τρισ. δολάρια, με τις συμμετοχές σε μετοχές να αυξάνονται κατά περίπου 2,4 τρισ. δολάρια.
H αξία των ακινήτων μειώθηκε κατά περίπου 600 δισ. δολάρια, ανέφερε η Fed.
Ακόμη και με την άνοδο, ο πλούτος των νοικοκυριών εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος κατά περισσότερο από 4 τρισ. δολάρια από το επίπεδο ρεκόρ των 152,6 τρισ. δολαρίων που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ, Fed - Δεν γλίτωσε την ύφεση η Ευρωζώνη


Nευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την οικονομία της Ευρωζώνης να διολισθαίνει τελικά στην ύφεση, έστω και ήπια.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες κινήσεις ΕΚΤ και Fed.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο +0,18%, στις 15.989 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση -0,32%, στις 7.599 μονάδες.
Στις 7.222 μονάδες και στο +0,27% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,81%, στις 27.275 μονάδες.
φασδφσδασδφαφσδαφσδαφσδα.JPG
Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, με την πρόεδρο Christine Lagarde να δηλώνει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί περαιτέρω για την αντιμετώπισή τους.

Στα μάκρο, κατά 0,1% μειώθηκε το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,0% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,8% στη ζώνη του ευρώ και +1,7% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης