Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο αντιδήμαρχος της κινέζικης πόλης των 8 εκατ. κατοίκων που ζητά αγροτικά προϊόντα και καλλυντικά έναντι… τουριστών

Ο αντιδήμαρχος της κινέζικης πόλης των 8 εκατ. κατοίκων που ζητά αγροτικά προϊόντα και καλλυντικά έναντι… τουριστών
Η ανοικτή πρόσκληση μέσω του ΒΝ
Σχετικά Άρθρα
Μικρή η εκπροσώπηση των ελληνικών προϊόντων στην πόλη Ningbo της Κίνας, που διαχειρίζεται ένα σημαντικό λιμάνι της αχανούς χώρας.
Οι κυβερνητικές και εμπορικές αποστολές της Ελλάδος με την Κίνα διαγράφουν μία ιστορία μεγαλύτερη των 20 ετών αλλά μέχρι σήμερα οι εμπορικές συναλλαγές είναι κατώτερες των προσδοκιών. Ο Αντιδήμαρχος Li Guanding της πόλης Ningbo βρέθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Ιουνίου για τη σύσταση Γραφείου Διασύνδεσης μεταξύ της Κινεζικής πόλης και της έκθεσης Ningbo Expo CEEC με την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Ο Αντιδήμαρχος Li Guanding της πόλης Ningbo μέσα από το BN στέλνει ανοικτή πρόσκληση στην επιχειρηματική κοινότητα με την προοπτική να αυξηθούν οι εμπορικές σχέσεις της πόλης με την Ελλάδα.
Το κάλεσμα αφορά τη συμμετοχή τους στην εμπορική έκθεση της πόλης που πραγματοποιείται σε μία έκταση 32.000 τετραγωνικών μέτρων.
Η παρουσία αγροτικών προϊόντων στην πόλη Ningbo εξαντλείται σε τυροκομικά προϊόντα, σε μέλι και σε αλιευτικά ενώ απουσιάζει το ελαιόλαδο παρότι η χώρα μας κάθε χρόνο πουλά περισσότερους από 180.000 τόνους χύμα λάδι στην Ιταλία και την Ισπανία διότι η τυποποίηση είναι στα σπάργανα λόγω χαμηλής χρηματοδότησης.
Η αξία των ελληνικών προϊόντων αποτιμάται σε 20 εκατ. δολάρια, η οποία αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις εμπορικές συναλλαγές της πόλης.
Ο κ. Li Guanding απευθύνει καλωσόρισμα στα ελληνικά προϊόντα δίνοντας έμφαση στα προϊόντα ομορφιάς με την ελπίδα ότι το νέο γραφείο διασύνδεσης θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων της πόλης με την Ελλάδα.
Η πύλη εισόδου της πόλης Ningbo είναι το λιμάνι της το οποίο αυξάνει συνεχώς την παρουσία του στην Κίνα με τον ετήσιο αριθμό των κοντέινερ να ξεπερνά τα 35 εκατομμύρια τεμάχια. Με τον Αντιδήμαρχο να σημειώνει ότι ένα σημαντικός αριθμός φτάνει στο λιμάνι του Πειραιά.
Εμφανίζεται αισιόδοξος για τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων της πόλης με την Ελλάδα. Θέσει ως προτεραιότητα της πόλης να ενισχυθεί ο τουρισμός των Κινέζων προς την Ελλάδα, προσδοκά να σημειωθούν συμφωνίες στο τομέα της Ναυτιλίας και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Πάντως, ο αξιωματούχος της πόλης απέφυγε να προσδιορίσει τα αίτια της χαμηλής παρουσίας των ελληνικών προϊόντων στην πόλη του.

Η Ningbo με τους 8 εκατομμύρια κατοίκους

Η πόλη Ningbo της Κίνας είναι μία μικρή Ελλάδα καθώς κατοικείται από 8 εκατομμύρια κατοίκους. Ο Αντιδήμαρχος Li Guanding σημείωσε ότι έκλεισε το θέμα του COVID στη χώρα και οι μετακινήσεις γίνονται απρόσκοπτα χωρίς περιορισμούς.

Εμπορικές Εξαγωγές της Ελλάδας στην Ηπειρωτική Κίνα

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αξία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Ηπειρωτική Κίνα, το 2021, παρουσίασε κάμψη 16,2%, σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκε σε 715,4 εκατ. ευρώ, έναντι 853,2 εκ., το προηγούμενο έτος. Αντίθετα, η αξία των ελληνικών εισαγωγών προϊόντων προέλευσης Ηπειρωτικής Κίνας αυξήθηκε κατά 33,8% και διαμορφώθηκε σε 5,0 δισ. ευρώ έναντι 3,7 δισ., το 2020. Οι ανωτέρω εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της αξίας του διμερούς ελληνο-κινεζικού εμπορίου κατά 24,6% (ή κατά 1,1 δισ.) και την κατά 48,1% (ή κατά 1,4 δισ.) αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας μας (-4,3 δισ.).

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης