Τελευταία Νέα
Διεθνή

O πολεμοχαρής Blinken «καίει» κάθε σενάριο ανακωχής και δεσμεύεται να εξοπλίσει την Ουκρανία σαν αστακό...

O πολεμοχαρής Blinken «καίει» κάθε σενάριο ανακωχής και δεσμεύεται να εξοπλίσει την Ουκρανία σαν αστακό...
Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken παρουσίασε ένα σχέδιο για μαζική επέκταση του στρατού του Κιέβου
O  υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ντύθηκε... γεράκι και  κάλεσε την Ουάσιγκτον να συνεχίσει να βάζει τον μιλιταρισμό και την καταστρφική τάση να θέλει να επιβάλει τις αξίες της πάνω σε άλλες χώρες πάνω από τη διπλωματία και τη σύνεση του σεβασμού στα άλλα κράτη...
Οι ΗΠΑ θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στον οπλισμό της Ουκρανίας και όχι στην προσπάθεια να φέρουν τον πόλεμο σε μια τροχιά διευθέτησης κατόπιν διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αμερικής.
Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken παρουσίασε ένα σχέδιο για μαζική επέκταση του στρατού του Κιέβου πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες.
Σε μια ομιλία που εκφωνήθηκε στη Φινλανδία την Παρασκευή 2 Απριλίου, ο Blinken δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες –μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας– είναι σταθερά δεσμευμένες να υποστηρίξουν την άμυνα της Ουκρανίας σήμερα, αύριο, για όσο χρόνο χρειαστεί».
Και συνέχισε, «Πιστεύουμε ότι η προϋπόθεση για ουσιαστική διπλωματία και πραγματική ειρήνη είναι μια ισχυρότερη Ουκρανία, ικανή να αποτρέψει και να αμυνθεί από οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση».
Ο Blinken απέρριψε την ιδέα έστω και προσωρινής παύσης των εχθροπραξιών.
«Ορισμένες χώρες θα ζητήσουν κατάπαυση του πυρός.
Και επιφανειακά, αυτό ακούγεται λογικό - ακόμη και ελκυστικό.
Τελικά, ποιος δεν θέλει τα αντιμαχόμενα μέρη να καταθέσουν τα όπλα;
Ποιος δεν θέλει να σταματήσει η δολοφονία;»
Αυτός είπε. «Αλλά μια κατάπαυση του πυρός που απλώς παγιώνει τις τρέχουσες γραμμές και επιτρέπει στον Putin να εδραιώσει τον έλεγχο στο έδαφος που έχει καταλάβει...
Θα νομιμοποιήσει την αρπαγή γης από τη Ρωσία.
Θα ανταμείβει τον επιτιθέμενο και θα τιμωρεί το θύμα»

Εξοπλισμός της Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών προσέφερε ένα φιλόδοξο όραμα για τις μελλοντικές στρατιωτικές δυνατότητες του Κιέβου.
«Η Αμερική και οι σύμμαχοί μας βοηθούν στην κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας στο τρέχον πεδίο μάχης, ενώ αναπτύσσουν μια δύναμη που μπορεί να αποτρέψει και να αμυνθεί έναντι της επιθετικότητας για τα επόμενα χρόνια».
Πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει να βοηθήσουμε στη μελλοντική οικοδόμηση ενός ουκρανικού στρατού, με μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, μια ισχυρή αεροπορία επικεντρωμένη στα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, προηγμένα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, εθνική ικανότητα παραγωγής πυρομαχικών. και την εκπαίδευση και την υποστήριξη ώστε να διατηρούνται οι δυνάμεις και ο εξοπλισμός σε ετοιμότητα μάχης».
Δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να δημιουργηθεί η αποτρεπτική δύναμη που οραματίστηκε ο Blinken. \
Τα αμερικανικά αποθέματα όπλων μειώνονται καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να μεταφέρει στο Κίεβο αρκετό στρατιωτικό εξοπλισμό για να διατηρήσει τον στρατό της  αξιόμαχο.
Οι ΗΠΑ έχουν επιπλέον σχέδια να αυξήσουν σημαντικά τις μεταφορές όπλων στην Ταϊβάν.

Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και εσωτερικοί συσχετισμοί

Ο Blinken ισχυρίστηκε: «Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία δεν έχει αποδυναμώσει τις δυνατότητές μας να αντιμετωπίσουμε πιθανές απειλές από την Κίνα ή οπουδήποτε αλλού – τις ενίσχυσε».
Τον Νοέμβριο, ανέφερε η Wall Street Journal, «Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου φοβούνται ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία προκάλεσε ένα ανεκτέλεστο σχεδόν για 19 δισεκατομμύρια δολάρια για μια παραγγαλία όπλων που προορίζονται για την Ταϊβάν, καθυστερώντας περαιτέρω τις προσπάθειες οπλισμού του νησιού».
Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος μπορεί να μην έχει την υποστήριξη που χρειάζεται στο Καπιτώλιο για μια τόσο τεράστια στρατιωτική συσσώρευση στην Ουκρανία.
Ο Blinken υποστήριξε ότι «στην Αμερική, αυτή η υποστήριξη είναι διακομματική».
Ωστόσο, στις αρχές Μαΐου ο Michael McCaul), πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι η μελλοντική υποστήριξη προς την Ουκρανία θα εξαρτηθεί από την επιτυχία στην από καιρό σχεδιασμένη αντεπίθεση του Κιέβου, αναδεικνύοντας τα όρια αυτής της στρατηγικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης