Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πίστη στο σύνταγμα και τις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας», ορκίστηκε ο Erdogan ως 12ος πρόεδρος - Η νέα κυβέρνηση

«Πίστη στο σύνταγμα και τις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας», ορκίστηκε ο Erdogan ως 12ος πρόεδρος - Η νέα κυβέρνηση
Σε μια φθινοπωρινή και βροχερή Άγκυρα, 20 αρχηγοί κρατών και 45 υπουργοί, έδωσαν το παρόν μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg
(upd3)Δωδέκατος πρόεδρος για μια νέα 5ετή θητεία ορκίστηκε ο Recep Tayyip Erdogan, στην ηγεσία της Τουρκικής Δημοκρατίας μετά την επανεκλογή του την Κυριακή 28/5, στην έδρα του κοινοβουλίου στην Άγκυρα, λίγο μετά τις 15:00 τοπική και ελληνική ώρα.
Σε μια φθινοπωρινή και βροχερή Άγκυρα, ενώπιον 20 αρχηγών κρατών και 45 υπουργών, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο Erdogan ορκίστηκε:

«Εγώ, ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας να διαφυλάσσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους... να υπακούω στο σύνταγμα, στους νόμους, στη δημοκρατία, στις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας».


Ηγέτης της Τουρκίας με την πιο μακρά θητεία, ο Erdogan κέρδισε το 52,2% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 28 Μαΐου.
Πριν ορκισθεί, ο Erdogan έλαβε την προεδρική εντολή από τον προσωρινό πρόεδρο του κοινοβουλίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος στις 16:00 μετέβη στο μαυσωλείο του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
στις 17.00 και θα παραστεί σε ειδική τελετή στο Προεδρικό συγκρότημα, ενώ θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο στο παλαιό προεδρικό μέγαρο της Çankaya προς τιμή των καλεσμένων.
Το βράδυ του Σαββάτου θα ανακοινώσει και τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης, με την λίστα των υπουργών που θα απαρτίσουν την νέα κυβέρνηση να ανακοινώνεται το βράδυ του Σαββάτου, μετά την τελετή, μαζί με το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσει με στόχο την ανάταξη της τουρκικής οικονομίας που διέρχεται κρίση.
Μάλιστα, για το δύσκολο αυτό έργο κυκλοφορεί εδώ και ημέρες το όνομα του 56χρονου Mehmet Simsek, πρώην υπουργού Οικονομικών (2009-2015), στη συνέχεια αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για την Οικονομία (ως το 2018), πρώην οικονομολόγος στη Merrill Lynch.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο 24ωρο συνεδρίασε για πρώτη φορά το κοινοβούλιο που εξελέγη στις 14 Μαΐου, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Erdogan και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία των 600 εδρών.
Οι συντηρητικοί έχουν ισχυρή θέση στο κοινοβούλιο, τόσο εντός της κυβέρνησης, με το υπερεθνικιστικό MHP, όσο και στην αντιπολίτευση με το Iyi Parti (Καλό Κόμμα).
21 αρχηγοί κρατών και 13 πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι, υπουργοί εξωτερικών και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, παρακολούθησαν την τελετή ορκωμοσίας του Erdogan στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση ο οποίος έλαβε την εντολή από τον προσωρινό πρόεδρο της Βουλής και αρχαιότερο βουλευτή τον Devlet Bahceli.
Υψηλή είναι η εκπροσώπηση από τις Τουρκογενείς χώρες, παρίστανται οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν,  Ilham Aliyev, Καζακστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν.
Από την Ευρώπη, έδωσαν το παρόν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου και Βόρειας Μακεδονίας.
Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Γερμανίας Christian Wulf και ο πρώην Καγελάριος Schroeder.
Επίσης ο πρώην Σουηδός πρωθυπουργό Karl Bild.

Μεταξύ των πρωθυπουργών είναι ο V. Orban της Ουγγαρίας, ο Nikol Pasinyan της Αρμενίας και ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Abdulhamid Dibeibe.
Πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί έρχονται από κράτη της Αφρικής ενώ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Viktorovich Volodin.
Εκ μέρους του ΝΑΤΟ ο ΓΓ Jens Stoltenberg ο οποίος αναμένεται να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και αξιωματούχους για το θέμα της Σουηδίας.
Παρόντες επίσης πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας  και του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman Al Thani αλλά και ο Πρόεδρος Maduro της Βενεζουέλα.
Επίσης, παρόντας στην τελετή ήταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στην Άγκυρα ο Κασκαρέλης και ο Αβραμόπουλος

O υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, κατόπιν προσκλήσεως, εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Recep Tayyip Erdoğan, ο οποίος θα παρακαθήσει στο δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων.
Προσκεκλημένος της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας στην τελετή ορκωμοσίας στην Άγκυρα είναι και ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμοπουλος.

Ο Putin στην Τουρκία μετά την ορκωμοσία

Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, μετά την ορκωμοσία του Recep Tayyip Erdogan, ενδέχεται να πραγματοποιήσει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε πρόσφατα στο Tass πηγή με γνώση του θέματος.
«Ο Πρόεδρος Putin μπορεί να επισκεφθεί την Τουρκία μετά την ορκωμοσία του Προέδρου Erdogan.
Εάν πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίσκεψη, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την πρωτοβουλία για τα σιτηρά», είπε η πηγή.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Psekov δήλωσε ότι σε μια πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία, οι ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συναντηθούν στο εγγύς μέλλον, αλλά ο τόπος και ο χρόνος της συνάντησης «θα πρέπει να καθοριστούν λαμβάνοντας υπόψη τα δύο τα προγράμματα των προέδρων».

Τα σενάρια της σύνθεσης του νέου υπουργικού Συμβουλίου

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το νέο υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μένουν εκτός βαριά ονόματα όπως αυτό του Mevlut Cavusoglu, Hulusi Akar και Suleiman Soilu.
Σύμφωνα με την τελευταία λίστα που κυκλοφόρησε, νέος υπουργός Οικονομικών αναμένεται να οριστεί ο Mehmet Simcek, ο άνθρωπος που βοήθησε σημαντικά την οικονομία το 2015, ο οποίος επιστρέφει και φέρνει μαζί του την καταξιωμένη Hafiz Gaye Erkani ως πρώτη γυναίκα επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας στη θέση του Sahap Kavcioglu.
Ο Simcek έχαιρε του σεβασμού των επενδυτών, όταν είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2009 ως το 2018.
Ένας σημαντικός ρόλος γι' αυτόν τώρα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αποστασιοποίηση από χρόνια επιμονής στα χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και βαρύ κρατικού ελέγχου των αγορών.
Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως, αν συνεχισθούν οι σημερινές πολιτικές, η οικονομία οδεύει προς αναταραχή, καθώς τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν εξανεμισθεί και ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί.
Στο υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να τοποθετείται ο Hakan Fidan, ο πρωην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ, θέση στην οποία τοποθετείται ο Ibrahim Kalin.
Η σύνθεση του υπουργικού θα ανακοινωθεί απόψε στις 22:00 και αύριο Κυριακή θα γίνει η ορκωμοσία.
Υπενθυμίζεται πως ο 69χρονος Erdogan έγινε πρωθυπουργός το 2003, αφού το κόμμα του, το AKP, κέρδισε τις εκλογές στα τέλη του 2002, μετά τη χειρότερη οικονομική κρίση που είχε αντιμετωπίσει η Τουρκία από τα χρόνια του 1970.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης