Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενώ οι Ουκρανοί σχεδιάζουν αντεπίθεση, οι Ρώσοι κατέστρεψαν και τους 2 Patriot, 29 Storm Shadow, 196 HIMARS και την έδρα της GUR

Ενώ οι Ουκρανοί σχεδιάζουν αντεπίθεση, οι Ρώσοι κατέστρεψαν και τους 2 Patriot, 29 Storm Shadow, 196 HIMARS και την έδρα της GUR
Η Ρωσία χτύπησε με πλήγμα ακριβείας την έδρα της GUR των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας…στην Πρωτεύουσα Κίεβο... 
(upd 17)  Ενώ οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι αντεπιθέσεις θα ξεκινήσουν σύντομα, πριν λίγο καιρό είχαν αναφέρει ότι οι αντεπιθέσεις ξεκίνησαν… οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν μεθοδικά… τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας – Δύσης με άκρως αποτελεσματικό τρόπο…
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν και τους δύο Patriot που διαθέτει η Ουκρανία και κατέρριψαν συνολικά 29 πυραύλους Storm Shadow…και 196 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS η αποτελεσματικότητα των οποίων βρίσκεται στο ναδίρ...
Επίσης αποκαλύπτεται ότι η Ρωσία χτύπησε με πλήγμα ακριβείας την έδρα της GUR των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας…στην Πρωτεύουσα Κίεβο... 
Το πλήγμα αυτό ήταν πολύ σοβαρό, το γόητρο της Ουκρανίας... καταβαραθρώθηκε....

Οι Ουκρανοί επιχείρησαν να χτυπήσουν με drones την Μόσχα αλλά όλα τα drones καταστράφηκαν από την αεράμυνα και από μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου…
Οι Ουκρανοί μέσα σε ένα μήνα έχουν χάσει 16.000 στρατιώτες σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ρωσίας, οι 16.000 στρατιώτες είναι νεκροί δεν περιλαμβάνονται οι τραυματισμένοι…

Οι Τσετσένοι Akhmat… ετοιμάζονται για επιθέσεις

Η ρωσική – Τσετσενική ειδική δύναμη Akhmat προετοιμάζεται τώρα για ενεργές μάχιμες επιχειρήσεις για την απελευθέρωση ορισμένων κατοικημένων περιοχών στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, δήλωσε ο ηγέτης της Τσετσενίας Kadyrov.
«Φίλοι, οι τσετσενικές μονάδες έλαβαν νέα διαταγή για την αναδιάταξη των δυνάμεών τους.
Τα εδάφη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR) έχουν γίνει η ζώνη ευθύνης τους.
Σύμφωνα με τη διαταγή, οι Τσετσένοι μαχητές θα ξεκινήσουν ενεργές πολεμικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση πολλών κατοικημένων περιοχών».
Οι στρατιωτικές μονάδες προετοιμάζονται τώρα για επιθετικές επιχειρήσεις με ενεργή υποστήριξη από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Το πρώτο στάδιο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγες μέρες, καθώς η διοίκηση αυτών των μονάδων εκπονεί σχέδια για την προώθηση και την απελευθέρωση κατοικημένων περιοχών και λαμβάνει νέα δεδομένα πληροφοριών», είπε ο Τσετσένος ηγέτης.

Lindsey Graham: Οι Ουκρανοί ετοιμάζουν αντεπίθεση…

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky και οι βοηθοί του εξέθεσαν τα σχέδια αντεπίθεσης της Ουκρανίας στον Αμερικανό γερουσιαστή Lindsey Graham (R-S.C.), ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.
Ο Lindsey Graham ισχυρίζεται ότι η ουκρανική πλευρά πραγματοποίησε «λεπτομερή ανάλυση» των στρατιωτικών σχεδίων για αντεπίθεση.
«Τις επόμενες ημέρες, θα δείτε μια μάλλον εντυπωσιακή επίδειξη της δύναμης των Ουκρανών», ανέφερε ο γερουσιαστής.
Η Ουκρανία διεξάγει ήδη επιχειρήσεις για τη δημιουργία συνθηκών για μια αντεπίθεση.
Κατά τον Γερουσιαστή Lindsey Graham, το Κίεβο θα πρέπει αρχικά να επικεντρωθεί στην «επιστροφή ορισμένων στρατηγικά σημαντικών θέσεων».
Ο Lindsey Graham είπε ότι διαβεβαίωσε τον Zelensky για την ετοιμότητά του να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει συνεχή στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Πρόσφατα η ουκρανική πλευρά δημοσίευσε ένα βίντεο όπου ο Lindsey Graham, σε συνάντηση με τον Zelensky, είπε ότι ο θάνατος των Ρώσων κατά τη σύγκρουση στην Ουκρανία είναι η «καλύτερη επένδυση» των ΗΠΑ.
Ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Peskov χαρακτήρισε αυτά τα λόγια «ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες»
Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών έθεσε τον Graham στη λίστα καταζητούμενων, εναντίον του οποίου ο πρόεδρος του ICR, Alexander Bastrykin, έδωσε εντολή να ανοίξει ποινική υπόθεση για το γεγονός των ρωσοφοβικών δηλώσεων.

Medvedev: Αιώνιος εχθρός η Μ. Βρετανία

Αιώνιο εχθρό της Ρωσίας χαρακτήρισε τη Μεγάλη Βρετανία σε μια ακόμα εμπρηστική τοποθέτησή του ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Dmitry Medvedev.
«Οι ανόητοι αξιωματούχοι της Μ. Βρετανίας, του αιώνιου εχθρού μας, πρέπει να θυμούνται ότι στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου που διέπει τη διεξαγωγή του πολέμου σε σύγχρονες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των Συμβάσεων της Χάγης και της Γενεύης με τα πρόσθετα πρωτόκολλά τους, η θέση τους μπορεί να εκτιμηθεί ότι είναι σε πόλεμο» επισημαίνει σε ανάρτηση του στο twitter ο Medvedev.
Όπως λέει, η Μεγάλη Βρετανία διεξάγει έναν ακήρυχτο πόλεμο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πράγμα που όπως λέει, σημαίνει ότι «οποιοσδήποτε από τους ηγέτες της μπορεί να θεωρηθεί ως νόμιμος στρατιωτικός στόχος»

Ο Macron σχεδιάζει Διάσκεψη για την Ουκρανία στο Παρίσι

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron πρότεινε στον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky τη διεξαγωγή μίας Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία στο Παρίσι, αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επικαλούμενη Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Zelensky ζήτησε προηγουμένως από τον Macron να τον βοηθήσει στην οικοδόμηση δεσμών με ηγέτες όπως ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping.
Αργότερα προέκυψε το σχέδιο για τη διεξαγωγή μιας Διεθνούς Διάσκεψης με σκοπό την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Ο Macron προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τη Διάσκεψη στο Παρίσι, μια πρόταση που υποστηρίζουν η Δανία και η Σουηδία.
Δεν υπάρχει ακόμη σαφής κατάλογος πιθανών συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιδιώκουν να εμπλακούν η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και άλλες μη δυτικές χώρες, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μάλιστα συνεργάζονται με το Κίεβο για να τροποποιήσουν το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο, ώστε να είναι πιο αποδεκτό από τις προαναφερθείσες χώρες.
Ο Zelensky παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο στην τελευταία σύνοδο κορυφής των G20.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, η πρόταση του καθεστώτος του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικής συνόδου υπό τον ΟΗΕ αντιπροσωπεύει μια διαφημιστική εκστρατεία της Ουάσιγκτον.
Τον Φεβρουάριο 2023, η Κίνα πρότεινε το δικό της ειρηνευτικό σχέδιο, με διατάξεις που περιλαμβάνουν εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας όλων των χωρών και διευθέτηση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin πολλά σημεία του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για διευθέτηση όποτε η Δύση και το Κίεβο είναι έτοιμοι.

Η Δύση θέλει να διαλύσει τη Ρωσία

Η Δύση έχει βάλει στόχο να νικήσει και να διαλύσει τη Ρωσία υποστηρίζει ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov, ο οποίος επισήμανε πως η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη.
Αναφερόμενος στην επίθεση με drones κατά της Μόσχας, ο Antonov υπογράμμισε πως αυτή ταιριάζει με την πολιτική της Δύσης που στοχεύει στην υπονόμευση της Ρωσίας.
«Η συλλογική Δύση θέλει να μετατρέψει τη Ρωσία σε δευτερεύοντα παίκτη στη διεθνή σκηνή.
Και το κυριότερο, θέλει να διαλύσει τη Ρωσία.
Για την επίτευξη των στόχων τους, χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο, ακόμα και το πιο αισχρό» αναφέρει ο Ρώσος διπλωμάτης, τονίζοντας ότι «η Ρωσία έχει καταδικαστεί σε «θανατική ποινή» στη Δύση εδώ και πολύ καιρό».

ΗΠΑ: Το 39ο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία – Περιλαμβάνει Patriot και συστήματα Stinger

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, που περιλαμβάνει αντιαεροπορικά συστήματα, πυρομαχικά και άλλον αμυντικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πρόκειται για το 39ο πακέτο βοήθειας που εγκρίνει η αμερικανική κυβέρνηση, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby.
Περιλαμβάνει συστοιχίες Patriot, αντιαεροπορικά συστήματα Stinger, πυρομαχικά για άρματα μάχης και άλλον εξοπλισμό, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν δώσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους άνω των 38,3 δισεκ. δολαρίων αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Joe Biden, εκ των οποίων 37,6 δισεκ. δόθηκαν μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022.
Αναφερόμενος στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα, που έγινε στις αρχές της εβδομάδας, ο Kirby είπε ότι η κυβέρνηση Biden δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν «συγκεκριμένες πληροφορίες που να μας λένε ποιος ευθύνεται» και δεν σκοπεύουν να ερευνήσουν το θέμα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ρωσία: Ούτε μια δήλωση από τη Δύση για τους 260 ουκρανικούς βομβαρδισμούς στο Belgorod

Η Δύση δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει για τους μαζικούς βομβαρδισμούς των Ουκρανών κατά της ρωσικής επαρχίας του Belgorod υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Δεν ακούσαμε ούτε μια λέξη καταδίκης από οποιαδήποτε χώρα της Δύσης» τόνισε ο Peskov αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς των Ουκρανών κατά πολιτικών στόχων στην επαρχία του Belgorod.
Όπως είπε, η κατάσταση είναι αρκετά ανησυχητική και οι ρωσικές αρχές λαμβάνουν μέτρα για τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Belgorod, Vyacheslav Gladkov, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 220 ρουκέτες κατά του Belgorod μέσα σε μια ημέρα, με τουλάχιστον 215 να κατευθύνονται προς το Shebekino.
Όπως είπε, η περιοχή του Belgorod βομβαρδίστηκε πάνω από 260 φορές κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Γερμανία: Νόμιμες οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

Η Γερμανία εξακολουθεί να νομιμοποιεί τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος.
Η αυτοάμυνα της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας είναι νόμιμη, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit, αναφερόμενος στις ουκρανικές επιθέσεις με drones και ρουκέτες σε ρωσικούς στόχους.
«Δεν έχουμε ιδία γνώση των επιθέσεων εναντίον της Ρωσίας, αλλά επί της αρχής το διεθνές δίκαιο θεωρεί νόμιμη την αυτοάμυνα έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων», δήλωσε ο Hebestreit.
Διευκρίνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε στις 30/5 με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, ο καγκελάριος Olaf Scholz ενημερώθηκε για τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις εναντίον του Κιέβου και για την «καλή απόδοση» του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, ενώ τόνισε ότι τα γερμανικά όπλα έχουν διατεθεί μόνο για την υπεράσπιση της ουκρανικής επικράτειας.

RUSI: Η Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τη στήριξη της Δύσης

Η Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τη δυτική υποστήριξη, εάν συνεχίσει τις προσπάθειές της να πραγματοποιήσει επιδρομές με drones κατά της Μόσχας, υποστηρίζει ο Michael Clarke, στρατιωτικός αναλυτής και πρώην Γενικός Διευθυντής του Royal United Services Institute (RUSI) στο Λονδίνο.
«Θεέ μου, πηγαίνουν κόντρα στον άνεμο και αν χάσουν τη δυτική υποστήριξη χάνουν και τον πόλεμο», είπε στο Sky News.
Σύμφωνα με τον Clarke, οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούν μέρος της ουκρανικής αντεπίθεσης, η οποία, κατά τη γνώμη του, έχει ήδη ξεκινήσει.
Ο ειδικός είπε ότι οι δυτικοί ηγέτες είναι έτοιμοι να ανεχθούν τις επιθέσεις της Ουκρανίας σε διυλιστήρια πετρελαίου βαθιά μέσα στη Ρωσία, αλλά τα χτυπήματα στη Μόσχα δίνουν στη Ρωσία έναν λόγο να θεωρεί τον εαυτό της θύμα μιας επίθεσης.
Ο Clarke σημείωσε ότι, αν και η Ουκρανία μπορεί να μην χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα σε τέτοιες επιθέσεις, αλλά «οποιοδήποτε πλήγμα επιτείνει τη σύγχυση και φέρνει τους πολίτες της Δύσης σε ιδιαίτερα λεπτή κατάσταση.
Νωρίτερα, οι αρχές του Κιέβου διαβεβαίωσαν τις αρχές των ΗΠΑ ότι τα δυτικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος.

Τα σχέδια της Ουκρανίας για αντεπίθεση


Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Oleksandr Syrsky είπε ότι η ώρα για την αντεπίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων θα έρθει σύντομα, συγκεκριμένα καθήκοντα για την προετοιμασία της έχουν ήδη προσδιοριστεί.
Την περασμένη εβδομάδα, ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, υποστήριξε ότι η αντεπίθεση είχε ήδη ξεκινήσει πριν από λίγες ημέρες.
Ο Zelensky τόνισε ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πώς και πότε θα προχωρήσουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Το θέμα μιας πιθανής αντεπίθεσης από τα ουκρανικά στρατεύματα έχει συζητηθεί στα μέσα ενημέρωσης εδώ και αρκετούς μήνες, και αναφερθεί πολλές ημερομηνίες.

Οι ρώσοι καταστρέφουν Ουκρανικά οπλικά συστήματα… πριν ξεκινήσει η αντεπίθεση…

Ρωσικά αεροσκάφη που υποστηρίζουν την ομάδα μάχης Dnepr χτύπησαν υπόστεγα με ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα και αποθήκες πυρομαχικών στη δυτική όχθη του Δνείπερου, καταστρέφοντας περίπου 50 οχήματα και σκοτώνοντας έως και 200 στρατιώτες τις τελευταίες δέκα ημέρες.
«Έως και 50 οχήματα - τεθωρακισμένα T-64 Bulat, BMP-1, BTR YPR-765 πεζοπόροι, Dingo ATF, AMZ Dzik-2, Kozak-7, M1224 MaxxPro, HMMWV M1151A τεθωρακισμένα - χτυπήθηκαν επίσης μέσα σε υπόστεγα καθώς και τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών. Περίπου 200 Ουκρανοί στρατιώτες εξουδετερώθηκαν»

Οι ρώσοι έχουν καταστρέψει και τους 2 Patriot και καταρρίψει 29 Storm Shadow – Χτύπησαν την έδρα της Ουκρανικής GUR

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τα αποτελεσματικά μαζικά χτυπήματα ακριβείας στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU).
Τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου, αξιωματούχοι της Ρωσίας αποκάλυψαν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων και εξήγησαν τον αληθινό λόγο πίσω από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ουκρανίας να εξαπολύσει επιθέσεις στη ρωσική επικράτεια που δεν έχουν στρατιωτικούς στόχους αλλά αποσκοπούν στην απόκρυψη των ουκρανικών απωλειών από το κοινό.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin αποκάλυψε ότι πριν από δύο ημέρες ρωσικές δυνάμεις έπληξαν την έδρα της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR).
Σε απάντηση, η Ουκρανία στόχευσε Ρώσους αμάχους στη Μόσχα.
«Σε απάντηση, όπως γνωρίζετε, το καθεστώς του Κιέβου επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο. Ο δρόμος των προσπαθειών εκφοβισμού της Ρωσίας, του εκφοβισμού των Ρώσων πολιτών και των επιθέσεων σε κτίρια κατοικιών», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι ρώσοι χτύπησαν το αρχηγείο της GUR στο Κίεβο

Το χτύπημα στο αρχηγείο του GUR επιβεβαιώνεται από τα πλάνα από το Κίεβο.
Η κυκλοφορία αποκλείστηκε στη γέφυρα της Αβάνας που συνδέει το νησί Rybalsky, όπου βρίσκεται το αρχηγείο πληροφοριών, με το Podol.
Την προηγούμενη ημέρα, αναφέρθηκε το ρωσικό χτύπημα στην περιοχή, αλλά ουκρανοί αξιωματούχοι δεν το επιβεβαίωσαν.

To Yury Olefirenko το τελευταίο ουκρανικό πολεμικό πλοίο κατέστρεψαν οι Ρώσοι

Το τελευταίο πολεμικό πλοίο της Ουκρανίας, το Yury Olefirenko κατέστρεψαν οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό στις 29 Μαΐου.
Αυτό ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επισήμανε ότι το εν λόγω αποβατικό πλοίο ήταν το «τελευταίο» ουκρανικό πολεμικό πλοίο που επιχειρούσε ακόμη.
«Στις 29 (Μαΐου), έπειτα από πλήγμα των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων με υψηλής ακρίβειας όπλα στην περιοχή φόρτωσης πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Οδησσού, καταστράφηκε το τελευταίο πολεμικό πλοίο του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, το Yury Olefirenko», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Τι κατέστρεψαν τον Μάιο οι ρώσοι;

Ο ρωσικός στρατός χτύπησε και τα δύο συστήματα αεράμυνας Patriot της Ουκρανίας.
Ο ουκρανικός στρατός έχασε πάνω από 16 χιλιάδες στρατιώτες, 16 αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα, 466 UAV και περισσότερα από 400 άρματα μάχης.
Τα ρωσικά στρατεύματα αναχαίτισαν 29 πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow σε ένα μήνα.
Επιπλέον, αναχαιτίστηκαν 196 ρουκέτες HIMARS, 16 πύραυλοι HARM.
Οι «δυτικοί» απαιτούν από την Ουκρανία να ξεκινήσει μια αντεπίθεση, παρά τις μεγάλες απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρακολουθούν τους τρόπους προμήθειας δυτικών όπλων στην Ουκρανία και τους χτυπούν.
Μεγάλες αποθήκες όπλων από την Δύση στο Khmelnitsky, Ternopol και Mykolaiv καταστράφηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Τι συνέβη τις τελευταίες 24 ώρες;

Ο Ουκρανικός στρατός επιτέθηκε στη Μόσχα με οκτώ drones UJ-22.
Τρία από τα drones αντιμετωπίστηκαν από μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου και άλλα πέντε καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αεράμυνας Pantsir-S.
Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε ένα ραντάρ AN/TPQ-50 κοντά στο Kharkiv.
Επίσης οι ρώσοι κατέστρεψαν μια αποθήκη πυρομαχικών των Ουκρανών κοντά στο Krasnoye.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 3 μηχανοκίνητα οχήματα, 1 σύστημα πυροβολικού Gvozdika στην περιοχή Kupyansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 2 pickups, στην περιοχή Krasny Liman.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 3 μηχανοκίνητα οχήματα, 1 οβιδοβόλο στην περιοχή του Donetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 5 μηχανοκίνητα οχήματα και 3 όπλα πυροβολικού στην περιοχή Kherson.
Οι συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού στρατού και των Ουκρανών συνεχίζονται κοντά στο Kupyansk αλλά και κοντά στο Bakhmut.
Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 8 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στο Inzhenernoye στην περιοχή Zaporozhye, το Staromayorskoye στο Donetsk, το Kolomyichikha στο Luhansk το Veliky Vyselok και το Petrovskoye στην περιοχή Kharkiv.
Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 7 βλήματα HIMARS MLRS και 1 πύραυλο HARM.
Σύμφωνα με πληροφορίες, o Ουκρανικός στρατός έπληξε 2 σημεία ελέγχου, 3 περιοχές εστίασης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, μια αποθήκη πυρομαχικών, 3 συστήματα αεράμυνας και 3 σημαντικούς στόχους τις τελευταίες 24 ώρες.

Η αποτυχημένη επίθεση των Ουκρανών στην Μόσχα

Η Ουκρανία πραγματοποίησε μια σειρά επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Μόσχας στις 30 Μαΐου, καθώς η Ρωσία στόχευσε ξανά την Ουκρανία με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (MoD) κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιτέθηκε στη Μόσχα με οκτώ drones το πρωί της 30ης Μαΐου και ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν πέντε από τα drones και κατέστειλαν τρία drones με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Ο Ρώσος Vladimir Solovyev, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε 32 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μερικά από τα οποία στόχευαν την περίφημη γειτονιά Rublyovka στην περιφέρεια της Μόσχας.
Ένα ρωσικό ανεξάρτητο πρακτορείο ισχυρίστηκε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτυπούν κυρίως στοχευμένες περιοχές κοντά στην κατοικία του Ρώσου Προέδρου Putin στο Novo-Ogaryovo και σε άλλες ελίτ γειτονιές στην περιφέρεια της Μόσχας.
Ο δήμαρχος της Μόσχας δήλωσε ότι αρκετά κτίρια στη Μόσχα υπέστησαν μικρές ζημιές και ρωσικές πηγές ανέφεραν μια μικρή έκρηξη στη γειτονιά Novaya Moskva.
Γεωτοποθετημένα πλάνα δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να καταρρίπτουν drones που προσδιορίζονται ως Ουκρανικά από λογαριασμούς OSINT σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Μόσχας και της Περιφέρειας της Μόσχας.
Ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak αρνήθηκε ότι η Ουκρανία συμμετείχε άμεσα στην επίθεση με drone, αλλά προέβλεψε ότι θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση τέτοιων επιθέσεων στο μέλλον.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν άλλη μια επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed 131 και 136 εναντίον του Κιέβου τη νύχτα στις 29 Μαΐου προς 30 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 29 από τα 31 ρωσικά drones Shahed 131 και 136 που είχαν στόχο το Κίεβο.
Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στόχους υψηλού προφίλ στο Κίεβο κατά τη διάρκεια πρόσφατων χτυπημάτων, ως αντίποινα για την πρόσφατη εισβολή στην Περιφέρεια Belgorod.

Borrell: Η Ρωσία δεν θα τερματίσει τον πόλεμο

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις Josep Borrell δήλωσε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει διαπραγματεύσεις ενώ προσπαθεί να κερδίσει τον πόλεμο.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν θα τερματίσει τον πόλεμο έως ότου επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους και ότι έχει πάνω από 300.000 στρατιώτες στην Ουκρανία δηλαδή διπλάσιο αριθμό στρατιωτών από την αρχή της εισβολής

Ρωσικές επιθέσεις σε Kupyansk και Svatove

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις βορειοανατολικά του Kupyansk και βορειοδυτικά του Svatove στις 30 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Masyutivka (13 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk), στο Krokhmalne (20 χλμ βορειοδυτικά του Svatove) και στο Novoselivske (11χλμ βορειοδυτικά του Svatove).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν σταδιακά στη Masyutivka

Επιθέσεις και στην Kreminna

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις νότια της Kreminna στις 30 Μαΐου.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλλουν στο Bilohorivka (10 χιλιόμετρα νότια της Kreminna) και περικυκλώνουν τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ουκρανικής Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων, συνταγματάρχης Serhiy Cherevaty ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη στελέχωση τακτικών μονάδων και αντ' αυτού χρησιμοποιούν δυνάμεις της Τσετσενίας Akhmat, Κοζάκους, μονάδες εδαφικής άμυνας, σχηματισμούς BARS (Ρωσική Εφεδρεία Μάχης Στρατού) και μονάδες Storm-Z.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι μια ρωσική ομάδα δολιοφθοράς και αναγνώρισης επιχείρησε ανεπιτυχώς να διασχίσει τα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας κοντά στο Zelene (34 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης του Kharkiv).

Μειώνονται οι μάχες γύρω από το Bakhmut

Ο ρυθμός των επιθετικών επιχειρήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην κατεύθυνση Bakhmut παραμένει χαμηλός.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Bakhmut στις 30 Μαΐου.
Οι ρωσικές δυνάμεις αντικαθιστούν και ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους στην κατεύθυνση Bakhmut και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επικεντρώνονται σε άλλα καθήκοντα και δεν έχουν προχωρήσει στα βόρεια και νότια προάστια του Bakhmut για αρκετές ημέρες.
Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Νότιας Ομάδας Δυνάμεων Vadim Astafyev ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τρεις ουκρανικές χερσαίες επιθέσεις στην κατεύθυνση Soledar-Bakhmut.
Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν αντεπιθέσεις κοντά στο Avdiivka και στο Klishchiivka (περίπου 7 χιλιόμετρα νότια του Bakhmut).
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθέσεις κοντά στο Ivanivske (6 χιλιόμετρα δυτικά του Bakhmut) και το Orikhovo-Vasylivka (11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Bakhmut).

Προέλαση στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν οριακές προόδους εν μέσω συνεχιζόμενων χερσαίων επιθέσεων στη γραμμή Avdiivka-Donetsk στις 30 Μαΐου.
Το γεωγραφικό υλικό δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν οριακές προελάσεις νοτιοδυτικά του Vodyane (7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Avdiivka) κοντά στον αυτοκινητόδρομο E50.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Sieverne (5 χλμ δυτικά της Avdiivka), την Pobieda (5 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk) και τη Novomykhailivka (10 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης Donetsk) και στην πόλη Marinka (στα νοτιοδυτικά στα περίχωρα της πόλης του Donetsk).
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 12 χερσαίες επιθέσεις στην κατεύθυνση Avdiivka και 12 επιθέσεις στην κατεύθυνση Marinka.
Οι ρωσικές μονάδες "Storm" και "Storm-Z" εισβάλλουν κυρίως στη Marinka.

Luhansk_Battle_Map_Draft_May_302023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_May_302023.png
Bakhmut_Battle_Map_Draft_May_302023.png
Oukranaiiiia3.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης