Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δουδωνής (ΠΑΣΟΚ): Αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα των εταιρειών από 5% σε 15%

Δουδωνής (ΠΑΣΟΚ): Αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα των εταιρειών από 5% σε 15%
Αφορά τις εταιρείες που έχουν κέρδος από 100.000 ευρώ και άνω είπε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Σχετικά Άρθρα
Την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να αυξήσει την φορολογία μερισμάτων για όσες εταιρείες έχουν κέρδος πάνω από 100.000 ευρώ από το 5% στο 15%, εξέφρασε ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, Π. Δουδωνής, ανάβοντας φωτιές στη Χαριλάου Τρικούπη, την ώρα μάλιστα που είναι νωπές οι μνήμες από την αρνητική επίδραση που είχαν για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου, σχετικά με την αύξηση φόρων και εισφορών.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της Ελένης Χρονοπούλου περί αύξησης της φορολογίας, τις οποίες τελικά έσπευσε να μαζέψει, αποδίδοντάς τες σε... σαρδάμ.
Οι δηλώσεις των στελεχών δεν πέρασαν ανεκμτάλλευτες από τη Νέα Δημοκρατία, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Άκη Σκέρτσο να κάνει λόγο για την αποκάλυψη των επικίνδυνων φορολογικών σχεδίων του ΠΑΣΟΚ. 

Φορολόγηση με κλίμακα


Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δουδωνής είπε πως θα υπάρξει φορολόγηση με κλίμακα, δηλαδή θα επιβληθεί φόρος 5% για ποσά έως 50.000 ευρώ, 10% για ποσά από 50.000 μέχρι 100.000 και 10% με 15% για ποσά από 100.000 και άνω.
Ερωτηθείς για το ποιο θα είναι συγκεκριμένα το ποσοστό φορολόγησης για τα κέρδη από 100.000 και άνω απάντησε: «τώρα θα παίξουμε την κολοκυθιά;» ενώ στην επισήμανση ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα για έναν επιχειρηματία η διαφορά του 5% από το 15% σημείωσε ότι θα είναι το υψηλότερο ποσοστό που ανέφερε, δηλαδή το 15%.
Σε παρέμβαση του ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος βρισκόταν στο πάνελ, είπε ότι όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις της μεσαίας τάξης που έχουν κέρδη βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία.

Τα μαζεύει η Χρονοπούλου

Πάντως, η έτερη υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Χρονοπούλου έσπευσε να «μαζέψει» τις δηλώσεις της περί αύξησης της φορολογίας, τονίζοντας ότι έκανε σαρδάμ.
«Έκανα λεκτικό λάθος για την αύξηση φόρων.
Αντί να πω δεν θα αυξήσουμε τους φόρους για τη μεσαία τάξη, είπα θα αυξήσουμε» ανέφερε η κα.Χρονοπούλου.

Σκέρτσος: Οι «μαρτυριάρηδες» του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψαν επικίνδυνα φορολογικά σχέδια

Στις 21 Μαΐου, οι πολίτες ψήφισαν υπέρ του οικονομικού ρεαλισμού και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, υπέρ της σαφήνειας στις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων και της συνέπειας λόγων και έργων. Υπέρ, δηλαδή, όσων εκφράζουν το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία αλλά και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προηγούμενη τετραετία, σχολιάζει ο εκπρόσωπος της ΝΔ Ακης Σκέρτσος.
Ταυτόχρονα, σημειώνει, «οι πολίτες καταψήφισαν τη δημιουργική ασάφεια, που προκαλεί τελικά ανασφάλεια σε πολίτες και επιχειρήσεις, καταψήφισαν τα ακοστολόγητα προγράμματα αλλά και τα επικίνδυνα πειράματα με τους φόρους, τις εισφορές και τα εισοδήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Δυστυχώς, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να πήραν αυτό το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους.
Σειρά είχε χθες και σήμερα το ΠΑΣΟΚ, που με διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις δύο κορυφαίων στελεχών του και υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του κ. Δουδωνή και της κας Χρονοπούλου, αποκάλυψε χωρίς να εξειδικεύσει τα νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά του σχέδια.

Οι δυο νέοι «μαρτυριάρηδες» -του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα:

1) την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων
2) την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και
3) την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές.

Τα δύο πρώτα είναι εξόχως προβληματικά, διότι πατούν φρένο στην αύξηση-ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αύξηση που αποτελεί μείζον αναπτυξιακό ζητούμενο για να καλύψουμε το μακροχρόνιο επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
Πέρα όμως από την ανασφάλεια δικαίου και την αποθάρρυνση των επενδύσεων που προκαλούν οι αιφνίδιες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, ειδικά η αύξηση της φορολογίας μερισμάτων είναι και μια άδικη πολιτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι ξένες επενδύσεις διέπονται ως προς τη φορολογία από τα προβλεπόμενα στις διμερείς συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που συνάπτονται και οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται στο μοντέλο του ΟΟΣΑ όπου προβλέπεται φορολόγηση μερισμάτων με 5%. Άρα θα φορολογούνται περισσότερο τα μερίσματα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά όχι των ξένων, που θα εξακολουθούν να φορολογούνται υποχρεωτικά με 5%. Πρόκειται για πρόταση που ενισχύει τελικά τον ξένο ανταγωνισμό και υπηρετεί τον "αφελληνισμό" της ελληνικής οικονομίας.
Η δε πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων είναι εντελώς αόριστη ως προς την περίμετρό της και το ύψος των συντελεστών και γι’ αυτό προκαλεί ανασφάλεια και τελικά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.
Σε ό,τι δε αφορά τις γονικές παροχές, είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο γιατί ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους νέους, επιλέγει να βάζει εμπόδιο στο να ξεκινήσουν τη ζωή τους με περισσότερα οικονομικά εφόδια, υποχρεώνοντάς τους να πληρώνουν φόρους για τη μεταβίβαση της ακίνητης οικογενειακής τους περιουσίας.
Η αναδιανομή περισσότερων ευκαιριών προς τους νέους για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από τις προηγούμενες γενιές αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και υπηρετείται από πολλές πολιτικές, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της φορολόγησης στις γονικές παροχές.
Σε κάθε περίπτωση, για το ακοστολόγητο και επικίνδυνο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα επανέλθουμε αύριο με ειδικότερη ανακοίνωση, ώστε να μη λέγονται αερολογίες».

Τί αναφέρει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κάνει αναφορά σε δημοσίευμα στην «Καθημερινή» από τον Ιανουάριο του 2023, επικαλούμενος φορολογικές συστάσεις του ΟΟΣΑ. Στο δημοσίευμα που αφορά στην έκθεση του οργανισμού, αναγράφεται «στα μερίσματα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ελλάδα έχουν τον ίδιο συντελεστή (5%), ενώ πολλές χώρες όπως για παράδειγμα η Γαλλία, η Σλοβακία και η Κύπρος δεν επιβάλλουν φόρο κατά τη διανομή. Από την άλλη πλευρά η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία φορολογούν τα μερίσματα με συντελεστή 15%, ενώ Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο και Ιταλία με συντελεστές που κυμαίνονται μεταξύ 25%-30%».
Αναφέροντας το όνομα του Νίκου Ρωμανού, ο κ. Κωνσταντινόπουλος σχολιάζει στο Twitter: «Σας αφήνω εδώ το δημοσίευμα για την φορολογία στην Ευρώπη, σε συνέχεια της συζήτησης μας. Σκεφθείτε το πχ της Coca Cola με 645 εκ κέρδη που εσείς φορολογείτε με 5%».
Σε αυτή την ανάρτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, απάντηση έδωσε ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης δίνοντας διευκρινίσεις για τα στοιχεία. Όπως εξηγεί, αυτός είναι φόρος στο μέρισμα, δηλαδή στη διανομή των κερδών, και όχι φόρος επί των κερδών.
Χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης γράφει: «Α) αυτός είναι φόρος στο μέρισμα δηλ στην διανομή των κερδών, δεν είναι ο φόρος επί των κερδών, β) αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε τον ίδιο ή και μεγαλύτερο συντελεστή από γειτονικές και άρα ανταγωνιστικές σε μας Οικονομίες; Και πώς θα ισοφαρίσετε το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που θα δημιουργούσε η αύξηση του πχ στο 15% και που θα οδηγούσε πολλούς να επιλέγουν ως έδρα τους τις άλλες χώρες;».

Ανδρουλάκης: Φόρος 5% στα μερίσματα από 50.000 ευρώ και κλιμακωτά από εκεί και πάνω

Η δήλωση του κ. Δουδωνή έρχεται σε συνέχεια των εξαγγελιών που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ στις 11 Μαΐου, όταν και μίλησε για κλιμακωτή φορολόγηση των μερισμάτων.
Μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει «το 2022 τα κέρδη 150 εισηγμένων εταιρειών τετραπλασιάστηκαν καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ 20ετίας. Παρά την ενεργειακή κρίση και των υψηλό πληθωρισμό, θα διανείμουν μερίσματα-ρεκόρ 2,5 δισ. ευρώ. Και εγώ λέω, συγγνώμη, γιατί να έχουμε οριζόντια φόρο 5% στα μερίσματα; Είναι κακό να πληρώνουν την κρίση και το “μάρμαρο” οι πιο φτωχοί Έλληνες και η μεσαία τάξη, οι νέοι άνθρωποι και όχι αυτοί που κερδοσκοπούν. Εγώ λέω μέχρι 50.000 ευρώ φόρο 5% στα μερίσματα και από 50.000 ευρώ και πάνω να φτάνει κλιμακωτά μέχρι το 15%. Να έχουμε δηλαδή μία δίκαιη προοδευτική φορολόγηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης