Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αδιάκοπα το Κίεβο, οι Ουκρανοί θέλουν αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη - Επίθεση με drones στη Μόσχα

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αδιάκοπα το Κίεβο, οι Ουκρανοί θέλουν αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη - Επίθεση με drones στη Μόσχα
Δεν θα πλήξουμε ρωσικό έδαφος διαβεβαίωνε το Κίεβο πριν την επίθεση με drones στη Μόσχα - Θέμα χρόνου η ουκρανική αντεπίθεση
Σχετικά Άρθρα
(upd10) Με τους Ρώσους να πλήττουν κατά τη διάρκεια της νύχτας με μαζικές επιθέσεις το Κίεβο για τρίτη φορά μέσα σε 24 ώρες και με τους Ουκρανούς να απαντούν με … αντεπίθεση με 8 drones στη Μόσχα σήμερα Τρίτη 30/5 το πρωί, ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται επικίνδυνα καθώς και εν αναμονή της ουκρανικής αντεπίθεσης, δεν διαφαίνεται κανένα σημάδι για διαπραγματεύσεις και για ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε ότι ελήφθησαν οι αποφάσεις για το πότε θα εκδηλωθεί η ουκρανική αντεπίθεση, τη στιγμή που ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell παραδέχθηκε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να καθίσει να διαπραγματευτεί εάν δεν κερδίσει στον πόλεμο.
Την ίδια στιγμή, το περιβάλλον του Ουκρανού προέδρου αποκλείει όλα τα ειρηνευτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί από διάφορες χώρες, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος είναι το σχέδιο του Zelensky, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι προκειμένου να διευθετηθεί η σύγκρουση θα είναι αναγκαία η δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πλάτους 120 χιλιομέτρων.

Σχέδιο για αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη

Σε τοποθέτηση του ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του προέδρου Zelensky υποστήριξε ότι ως μέρος της διευθέτησης της σύγκρουσης, θα χρειαστεί να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη πλάτους έως 120 χιλιομέτρων στο έδαφος των ρωσικών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία, όπου και θα πρέπει να αναπτυχθεί μια ξένη δύναμη.
«Η δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πλάτους 100 με 120 χιλιομέτρων θα είναι υποχρεωτική.
Κατά πάσα πιθανότητα, στο πρώτο στάδιο, θα πρέπει να υπάρχει και διεθνής παρουσία για τον έλεγχο της περιοχής» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Podolyak.
Όπως αναφέρει, η ζώνη αυτή μπορεί να αναπτυχθεί στις ρωσικές επαρχίες του Belgorod, του Bryansk και του Kursk που συνορεύουν με την Ουκρανία, όπως επίσης και νοτιότερα στην ρωσική επαρχία του Rostov.
Σημειώνεται πως και ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας, Kyrylo Budanov είχε κάνει λόγο για μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη πλάτους 100 χιλιομέτρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Επιχειρηματολογώντας για αυτήν την πρόταση ο Budanov είχε αναφέρει πως το πλάτος των 100 χιλιομέτρων καθιστά αδύνατο για οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές να ηττηθεί με συμβατικά όπλα.

Κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών TAP στην περιοχή Belgorod από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, ένα άτομο σκοτώθηκε

Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ενός κέντρου προσωρινής φιλοξενίας με μετεγκαταστημένους κατοίκους της περιοχής του Μπέλγκοροντ, ένα άτομο σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν.
Ο κυβερνήτης Vyacheslav Gladkov ανακοίνωσε την Τρίτη στο κανάλι του στο Telegram.
"Ο Vitaly Alekseevich, ένας φύλακας αυτού του ιδρύματος, πέθανε. Δύο ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν. Είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Επίθεση Ουκρανών με 8 drones στη Μόσχα

Πάντως και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksiy Reznikov ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, νωρίτερα σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε μαζική επίθεση με 8 drones κατά της Μόσχας.
Αν και τα περισσότερα drones αναχαιτίστηκαν από τη ρωσική αεράμυνα, κάποια έπληξαν κτήρια στη Μόσχα προκαλώντας ωστόσο περιορισμένες υλικές ζημιές.
Μέχρι στιγμής, δεν αναφέρθηκε κανείς σοβαρός τραυματισμός.

Τρομοκρατία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Κίεβο για τρομοκρατική επίθεση, υποστηρίζοντας πως στην επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν 8 drones.
«Σήμερα το πρωί, το καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση με drones στην πόλη της Μόσχας.
Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν οκτώ drones.
Όλα τα εχθρικά drones καταρρίφθηκαν.
Τρία από αυτά αναχαιτίστηκαν από τον ηλεκτρονικό πόλεμο, έχασαν τον έλεγχο και παρέκκλιναν από τους επιδιωκόμενους στόχους.
Πέντε ακόμη UAV καταρρίφθηκαν από το σύστημα Pantsir-S SAM στην περιοχή της Μόσχας» επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Podolyak (Ουκρανία): Δεν έχουμε σχέση με την επίθεση στη Μόσχα

Την θέση πως το Κίεβο δεν έχει «άμεση σχέση» με τις επιθέσεις με drones που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα Τρίτη 30/5 το πρωί στη Μόσχα διατύπωσε ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky.
«Φυσικά, και δεν έχουμε καμία σχέση με αυτές τις επιθέσεις» είπε σε δηλώσεις του ο Podolyak.

Δεν θα επιτεθούμε σε ρωσικό έδαφος

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν την ουκρανική επίθεση στη Μόσχα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Olekskiy Reznikov σε συνέντευξη του σε ΜΜΕ του ομίλου Funke, παρείχε διαβεβαιώσεις πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος και πως θα επιδιώξει να έχει «κανονικές σχέσεις» με τη Μόσχα.
«Δεν χρειαζόμαστε το ρωσικό έδαφος.
Η Ουκρανία επιδιώκει κανονικές σχέσεις με τη Ρωσία, όπως με την Πολωνία, τη Σλοβακία ή τη Ρουμανία» επισήμανε ο Reznikov, αναφέροντας πως η Ουκρανία ουδεμία σχέση έχει με τις επιθέσεις που έγιναν πρόσφατα στη ρωσική επαρχία στο Belgorod.

Η ουκρανική αντεπίθεση

Ερωτηθείς για την αναμενόμενη αντεπίθεση των Ουκρανών, ο Reznikov υποστήριξε ότι αυτή είναι πιθανό να εκδηλωθεί «σε δύο ή τρία σημεία στο πεδίο της μάχης τόσο στα νότια όσο και στα ανατολικά».
Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν παρείχε καμία περαιτέρω πληροφορία σχετικά με τον χρόνο της αντεπίθεσης.

Zelensky: Ελήφθησαν αποφάσεις

Πάντως, ο πρόεδρος Zelensky στο βραδινό διάγγελμα του προς τον ουκρανικό λαό υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τη στρατιωτική διοίκηση ελήφθησαν αποφάσεις για το πότε οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα εξαπολύσουν την επίθεση τους.
Ήταν ένας σαφής υπαινιγμός ότι η αντεπίθεση αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα

Διαδοχικά κύματα ρωσικών επιθέσεων

Είχε προηγηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας μια ακόμα επίθεση – μόνο με drones αυτήν την φορά - της Ρωσίας κατά του Κιέβου, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.
Οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν τα 29 από τα συνολικά 31 drones που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι.
Όπως αναφέρει «τις τελευταίες 24 ώρες ο εχθρός πραγματοποίησε τρεις επιθέσεις.
Επιπλέον ο εχθρός αλλάζει συνεχώς όπλα για τις επιθέσεις του, καθώς μετά συνδυασμό πυραύλων cruise και drones, χρησιμοποίησε πυραύλους και τώρα μόνο drones» τονίζει η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου.
Αυτή ήταν η 16η επίθεση της Ρωσίας κατά του Κιέβου εντός του Μαΐου.

Δραματικές οι απώλειες των Ουκρανών τον Μάιο: Νεκροί πάνω από 16.000 στρατιώτες

Δραματικές είναι οι απώλειες των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης καθώς μέσα σε έναν μόλις μήνα, τον Μάιο έχασαν τουλάχιστον 16.000 στρατιώτες, περισσότερα από 400 τανκ και 460 drones αλλά και δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις προκαλούν σημαντικές καταστροφές στον ουκρανικό στρατό.
«Μόνο αυτόν τον μήνα, οι απώλειες τους ανήλθαν σε πάνω από 16.000 στρατιώτες, σε 16 αεροσκάφη, σε 5 ελικόπτερα, σε 466 drones, σε πάνω από 400 τανκ και άλλα τεθωρακισμένα άρματα μάχης, σε 238 πυροβόλα» υποστήριξε ο Shoigu, τονίζοντας ότι παράλληλα μέσα στο Μάιο αναχαιτίστηκαν ή καταστράφηκαν 196 πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών HIMARS, 16 πύραυλοι HARM και 29 πύραυλοι cruise Storm Shadow.

Το Κίεβο απορρίπτει όλα τα ειρηνευτικά σχέδια

Και ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και αναμένεται η ουκρανική αντεπίθεση, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καμία διαπραγματευτική προοπτική.
Η Ουκρανία απορρίπτει όλα τα ειρηνευτικά σχέδια που κατέθεσαν η Κίνα, η Βραζιλία, το Βατικανό και η Νότια Αφρική, επισημαίνοντας πως το μόνο ειρηνευτικό σχέδιο που μπορεί να προχωρήσει είναι αυτό που έχει καταθέσει ο πρόεδρος Zelensky.
«Το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Έχει παρέλθει ο καιρός για μεσολαβητικές προσπάθειες» υποστήριξε ο σύμβουλος του Zelensky, Ihor Zhovkva, επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται για μια κατάπαυση του πυρός που θα οριστικοποιήσει τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας.
Όπως είπε, το ειρηνευτικό σχέδιο του Zelensky προβλέπει την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος.

Δεν θα διαπραγματευτεί η Ρωσία μέχρι να κερδίσει

Στην παραδοχή ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί εάν δεν κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία προχωρά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell.
«Δεν είμαι αισιόδοξος με την κατάσταση στην Ουκρανία.
Βλέπω τη σαφή βούληση της Ρωσίας να κερδίσει στον πόλεμο.
Η Ρωσία δεν θα διαπραγματευτεί μέχρι να κερδίσει» είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, ο οποίος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το πώς θα εξελιχθεί η στρατιωτική σύγκρουση το καλοκαίρι.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Με τον πόλεμο των drones να μαίνεται, στο πεδίο της μάχης, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να πλήττουν κρίσιμους στρατηγικούς στόχους και υποδομές, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για την ουκρανική αντεπίθεση.
Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η χθεσινή παραδοχή των Ουκρανών - κάτι σπάνιο - για το πλήγμα σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στα δυτικά της Ουκρανίας, στην περιοχή Khmelnitsky, εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή του μετώπου.
Συγκρούσεις καταγράφονται σε όλο το μήκος του μετώπου στη Mariinka, κοντά στο Kupyansk αλλά και στο Bakhmut, το οποίο έχει περιέλθει πλήρως σε ρωσικό έλεγχο.
Επιπλέον, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 14 ουκρανικά drones κοντά στις περιοχές Verkhnekamenka, Novodruzhesk, Pshenichnoye στο Luhansk, στην περιοχή Yasnoye στο Donetsk καθώς και στις περιοχές  Vasilyevka, Lyubimovka και Kostantinovka στην επαρχία της Zaporizhia.
Σημειώνεται πως τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 3 πυραύλους Storm Shadow και 13 βλήματα HIMARS MLRS.
8_16.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης