Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τράπεζα Θεμάτων: Έρευνα για τους hackers - Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση, ο Σκέρτσος τα ρίχνει στην...απλή αναλογική

Τράπεζα Θεμάτων: Έρευνα για τους hackers -  Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση, ο Σκέρτσος τα ρίχνει στην...απλή αναλογική
Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες, είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας
Σχετικά Άρθρα
(upd5) Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της  Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με τη νέα κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε στο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων κατά τη διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα Λύκεια.
Πρόκειται για την πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό, όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση  τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα χάκερς από 114 χώρες.
Μάλιστα, πηγές του Ψηφιακής Διακυβέρνησης κάνουν λόγο για υποκινούμενη και χρηματοδοτούμενη επίθεση, εκτιμώντας ότι το κόστος  μόνο για σήμερα για αυτούς που επιτέθηκαν  ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, με φόντο την κατάρρευση για δεύτερη ημέρα της  Τράπεζας Θεμάτων, ξέσπασε πολιτική κόντρα με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να επιρρίπτει την ευθύνη στον.... ΣΥΡΙΖΑ και την απλή αναλογική.

Τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία, ολοκληρώθηκαν οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου

Για επανάληψη των κακόβουλων επιθέσεων που όμως αυτή τη φορά είχαν ως στόχο την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) κάνουν λόγο σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα χάκερς από 114 χώρες.
Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν, ενώ οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια.
«Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων», ξεκαθαρίζεται.
Ακολουθεί η ολόκληρη η κοινή ανακοίνωση των υπουργείων:
«Χθες η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση. Στόχος η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.
Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις
επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.
Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό.
Σημειώνεται ότι τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.
Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Πηγές υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Υποκινούμενη και χρηματοδοτούμενη επίθεση – Στα 200.000 ευρώ το κόστος

Μέσα σε μία ώρα η Τράπεζα Θεμάτων δέχτηκε 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όμως η κακόβουλη επίθεση σήμερα, λόγω των αυξημένων δικλείδων ασφαλείας , αντιμετωπίστηκε σε μισή ώρα.
Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επίθεση είναι υποκινούμενη και χρηματοδοτούμενη από κάποιον, ενώ το κόστος για αυτούς που επιτέθηκαν μόνο για σήμερα εκτιμάται σε 200.000 ευρώ.

Που κινούνται οι έρευνες

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη.
Προηγήθηκε παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος την διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητώντας τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Στο πλαίσιο των ερευνών, έμπειροι αστυνομικοί συγκεντρώνουν στοιχεία, ενώ μπορεί να γίνουν και κατασχέσεις ευρημάτων, ώστε η ΕΛ.ΑΣ .να εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες.

Η παρέμβαση Ντογιάκου


Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου πάγου, Ισιδώρου Ντογιάκου, προκάλεσε η νέα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κατάρρευση του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριανο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα.
Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.
Το χάος που επικρατεί εδώ και δύο ημέρες στις ενδοσχολικές εξετάσεις του Λυκείου έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Προβλήματα για δεύτερη ημέρα

Προβλήματα σημειώθηκαν και την Τρίτη 30/5 με την Τράπεζα Θεμάτων λόγω νέας κυβερνοεπίθεσης σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας), με στόχο την παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου.
Ωστόσο, αργότερα η κακόβουλη επίθεση απομονώθηκε , στην πλειονότητα των σχολείων άρχισαν να διενεργούνται οι εξετάσεις, αν και η πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων έγινε  με καθυστερήσεις.
Όπως ανέφερε μέσω του ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα προέκυψε με την Τράπεζα Θεμάτων από τις 8 το πρωί, υπάρχει πλέον κανονική ροή θεμάτων προς όλα τα σχολεία και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα.

Εντολή Κόπτση

Εντολή προς όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να ολοκληρώσουν οι μαθητές της Γ' Λυκείου τις εξετάσεις τους, παρά τις καθυστερήσεις, έδωσε ο Γενικός Γραμματεας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κοπτσης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας.
Σημειώνεται ότι ήδη από χθες, Δευτέρα 29/5, πάνω από το 90% των λυκείων ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις της Γ' Λυκείου.

Νέα κυβερνοεπίθεση

Για νέα κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε το πρωί η Τράπεζα Θεμάτων έκανε λόγο μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης 30/5 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αλ. Κόπτσης.
Ο κ. Κόπτσης ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες ανάταξης του προβλήματος και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει ανάλογο πρόβλημα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς σε αυτές τα θέματα προκύπτουν και διανέμονται από άλλο, ανεξάρτητο δίκτυο.
Εξήγησε ότι χθες (29/5) η πλατφόρμα της Tράπεζας Θεμάτων, την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας), δεχόταν ταυτόχρονα 280.000 επισκέψεις το δευτερόλεπτο από χάκερ, ενώ σήμερα (30/5) ο αριθμός αυτός είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Σκέρτσος: Υπάρχουν 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες με στόχο την Τράπεζα Θεμάτων

Για την πιο σημαντική ιστορικά επίθεση που έχει γίνει σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό, η οποία προφανώς σχετίζεται και με την κατάσταση της μεταβατικής υπηρεσιακής κυβέρνησης που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή ενόψει εκλογών στις 25/6, έκανε λόγο μέσω του ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος.
Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι σε αυτό πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα να σταθεί απέναντι.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, υπάρχουν 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες με στόχο την Τράπεζα Θεμάτων, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας.
Ξεκαθάρισε ότι η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων είναι απολύτως διασφαλισμένη.

Καθυστερήσεις

Ο κ. Κόπτσης μιλώντας στην ΕΡΤ νωρίτερα την Τρίτη 30/5  εξήγησε ότι πάνω από 1.000 σχολεία έχουν μπει ήδη και παίρνουν θέματα, ενώ κάποια λίγα μπορεί να έχουν κάποιες καθυστερήσεις.
Όπως είπε, «είμαστε ικανοποιημένοι από τη ροή. Αυτή τη στιγμή τα παιδιά θα υποβληθούν σε αυτές τις εξετάσεις και πρέπει να πω ότι είμαστε εντός χρονικών πλαισίων. Αυτό που είχαμε ορίσει ήταν ότι σήμερα τελειώνουν οι εξετάσεις, άσχετα αν κάποια σχολεία τελείωσαν νωρίτερα και αύριο βγαίνουν τα αποτελέσματα».
Με αφορμή τη σημερινή, νέα επίθεση, τόνισε πως «ενώ όλη τη νύχτα ήμασταν πάνω στο θέμα και οι τεχνικοί μας χωρίς στιγμή ύπνου και δεν είχε γίνει τίποτα, είχαμε μια μεγαλύτερη επίθεση. Δεν θα τους περάσει. Το κράτος είναι εδώ και θα υποστηρίζει τους μαθητές μας. Δεν θα τους περάσει. Το λέω με κεφαλαία γράμματα. Υπήρχε μια επίθεση, όχι μόνο στο σύστημα χθες, αλλά σε όλα τα παράπλευρα συστήματα, ακόμη και στο WiFi στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, με σκοπό να μην μπορούν οι καθηγητές να μπαίνουν. Αυτή τη στιγμή αποκαταστάθηκε. Πιθανόν πολλά σχολεία μπήκανε».

Δεχθήκαμε μία επίθεση μεγατόνων χθες

Με αφορμή τη χθεσινή επίθεση, ο ίδιος έκανε λόγο για «μια επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης. Νιώθω πληγωμένος βαθύτατα από τις ενέργειες κάποιων, οι οποίοι επιβουλεύονται τέτοιες δύσκολες στιγμές και αγωνιώδεις στιγμές για τους μαθητές μας. Την χαρακτηρίζω εν πλήρη γνώση αήθη επίθεση. Το λέω αυτό γιατί το σύστημα λειτουργούσε κανονικότατα από την Τρίτη που ξεκίνησαν οι προαγωγικές και απολυτήριες. Και χθες το πρωί δεχθήκαμε μία επίθεση μεγατόνων. Σκεφτείτε δεν υπήρξε πρόσβαση στο σύστημα ή και παραβίαση συστήματος. Υπήρχε ροή προσβασιμότητας, Δηλαδή στήθηκε ένα τείχος απέναντι στην Τράπεζα Θεμάτων με 280.000 συνδέσεις εικονικές, ψεύτικες στο δευτερόλεπτο. Αυτό συνεχίστηκε επί ώρες».
«Επειδή εμείς είχαμε δικλίδες ασφαλείας και είχαμε μια συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας πολύ γρήγορα, σε απίστευτο χρόνο, αποκαταστήσαμε το θέμα και συνέχιζαν επί ώρες μετά να γίνονται αυτές οι επιθέσεις. Πρέπει να σας πω ότι ήμασταν ανά τέταρτο τουλάχιστον με όλα τα στελέχη μας σε διαρκή επικοινωνία και τους καθοδηγούσαμε. Και δεν είναι τυχαίο ότι το κράτος λειτούργησε άψογα γιατί το 90% των μαθητών υποβλήθηκε σε αυτές τις εξετάσεις», συμπλήρωσε ο κ. Κόπτσης.

Τι γίνεται με τους μαθητές

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 29/5 «έπεσε» η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία άρχισε να υπολειτουργεί μετά τις 9:30 το πρωί. Σε κάποια σχολεία που δεν πήραν έγκαιρα τα θέματα, οι εξεταζόμενοι αποχώρησαν από τα εξεταστικά κέντρα, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους.
Έτσι, για τους μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν χθες, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.
Σήμερα, Τρίτη 30/5, εξετάστηκαν οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν χθες και τα αποτελέσματα θα βγουν αύριο, Τετάρτη 31/5, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο.
Επίσης, σήμερα εξετάστηκαν οι μαθητές της Γ’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν χθες και τα αποτελέσματά θα βγουν το βράδυ.

Τι συνέβη στις 29/5 - Κοινή ανακοίνωση υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε τη Δευτέρα 29/5 και αφορά στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια της χώρας, σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανέφεραν ότι αντιμετωπίστηκε άμεσα, χάρη στις ενέργειες των υπουργείων, σε περισσότερα από 9 στα 10 σχολεία.
Η υπόθεση αφορά αποκλειστικά τις εσωτερικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων. Δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις – που έχουν διακριτό σύστημα μετάδοσης θεμάτων.
Αναλυτικά:
Το πρόβλημα: Από τις πρώτες πρωινές ώρες στις 29/5 , η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).
Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του.
Αντιμετώπιση: Με κοινές ενέργειες του ΙΕΠ και του ΕΔΥΤΕ η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών. Οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9.20, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την Τράπεζα Θεμάτων – «Μεγάλης έντασης επιθέσεις, αλλά αποκρούστηκαν»

Μετά τα σοβαρά περιστατικά επιθέσεων στα συστήματα του υπουργείου Παιδείας για τη μετάδοση των θεμάτων των εξετάσεων των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Όπως σημειώνεται, «οι επιθέσεις ήταν μεγάλης έντασης και παραπέμπουν σε ισχυρό κίνητρο και τεχνογνωσία ωστόσο αποκρούστηκαν αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων. Διαπιστώθηκε η οργανωτική και επιχειρησιακή επάρκεια των φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας να κινητοποιήσουν αν χρειαστεί ό,τι είναι αναγκαίο προς αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων που μπορεί να επιχειρηθούν στο αμέσως προσεχές μέλλον».

Πολιτική κόντρα

Την ίδια ώρα, έχει ξεσπάσει πολιτική κόντρα με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να επιρρίπτει την ευθύνη στον.... ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας σε συνέντευξή του στο MEGA, το πρωί της Τρίτης (30/05) την επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων ο Άκης Σκέρτσος έκανε λόγο για μια συντονισμένη και στοχευμένη κυβερνοεπίθεση με στόχο τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσε να αποτραπεί μία τέτοια επίθεση, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι είναι μια καθημερινή μάχη, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως αυτή τη στιγμή δεν είναι η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και ότι έχουμε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.
"Δεν επιρρίπτει κανείς ευθύνες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, όμως εδώ προκύπτει ανάγλυφα και ο λόγος να έχουμε μια πολιτική κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν για να διαχειρίζεται, να αναλαμβάνει ευθύνες και να προστατεύει τη λειτουργία του κράτους", δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Τέτοιες επιθέσεις γίνονται καθημερινά, αποτρέπονται καθημερινά και δεν μαθαίνετε τίποτα γι’ αυτές. Μάθατε γι’ αυτή γιατί δεν μπορέσαμε να την αποτρέψουμε στο πλαίσιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Βρισκόμαστε εδώ λόγω της νάρκης της απλής αναλογικής που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό μας σύστημα, δεν έχουμε μια σταθερή, πολιτική, αυτοδύναμη κυβέρνηση κι αυτός είναι ένας από τους λόγους, υπάρχουν κι αρκετοί άλλοι, που το συντομότερο δυνατόν πρέπει οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες στις 25 Ιουνίου".
Αναρμόδια θεσμικά δήλωσε η πρώην υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμένως, με τον Νίκο Φίλη του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει την τράπεζα θεμάτων, δική της κληρονομία.
Για επιτελικό χάος έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ το ΚΚΕ τονίζει ότι οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα.
«Κατά τον κ. Σκέρτσο ακόμη και για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση τριών ημερών ή οι κυβερνοεπιθέσεις. Πάντα φταίνε οι άλλοι», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Π. Τσαπανίδου, μετά τη νέα κατάρρευση του συστήματος, μιλώντας για αλαζονική αποποίηση ευθυνών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Αθ. Στάβερης (ΓΓ Τηλεπικοινωνιών): Πώς έγινε η κυβερνο-επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων

"Αυτού του είδους οι επιθέσεις γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Έχουν ως στόχο να χτυπήσουν την εικόνα της χώρας δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας" τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης σχολιάζοντας την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε και σήμερα η Τράπεζα Θεμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα με τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα σχολεία.
Μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Στάβερης τόνισε ότι "από τη στιγμή της επίθεσης, ενεργήσαμε άμεσα και εφαρμόσαμε μια φόρμα προστασίας από τις επιθέσεις. Αυτές οι επιθέσεις είναι ευρέως διαδεδομένες, σε όλη την Ευρώπη, δεν είμαστε μόνο εμείς θύματα. Είναι καθημερινές".
Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε η Τράπεζα Θεμάτων, τόνισε ότι μπορεί να ξεκίνησε από ένα άτομο που τη μοίρασε σε 114 χώρες, σε ημιπαράνομους σέρβερς οι οποίοι στη συνέχεια την ενεργοποίησαν. Έγιναν σε δέκα λεπτά 60 εκατ. clicks στον σέρβερ. Δεν φαίνεται να είναι από αυτές τις επιθέσεις που ζητούν λύτρα. Είναι επιθέσεις που χτυπάνε την εικόνα μιας χώρας δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλεια προς τους πολίτες. Πρώτος στόχος της επίθεσης είναι να δημιουργήσει φόβο στους μαθητές και προσπαθούν να τους αγχώσουν".
Για τις ενέργειες που έγιναν για να μπλοκάρουν την επίθεση ο κ. Στάβερης τόνισε ότι "έχουμε τώρα εφαρμόσει μια ομπρέλα προστασίας που κόβει τις κακόβουλες προσπάθειες διείσδυσης στην Τράπεζα Θεμάτων και αναγνωρίζει και αφήνει τις κανονικές. Αυτό που κάναμε τώρα είναι ότι καλύψαμε ό,τι είδαμε να είναι απροστάτευτο και πλέον ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχει κάτι άλλο, κρυφό για να το καλύψουμε και αυτό. Δική μας δουλειά είναι να εξασφαλίσουμε ότι το site θα παίζει όπως πρέπει.
Αναφερόμενος στις κυβερνοεπιθέσεις που γίνονται παγκοσμίως, τόνισε ότι "τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο οι επιθέσεις. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι τα συστήματά του 100% ασφαλή. Δείτε την επίθεση που έγινε πριν λίγο καιρό στο NSA των ΗΠΑ που έχουν την πιο προηγμένη τεχνολογικά από όλους μας και αυτή στους αγωγούς μεταφοράς υγρού καυσίμου. Δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό".
Τέλος, για την ενημέρωση των πολιτών για την αποφυγή των κυβερνοεπιθέσεων, είπε ότι "η εκπαίδευση των χρηστών πολύ σημαντική. Οι περισσότερες επιθέσεις προέρχονται, το 90%, από λάθη των χρηστών, ή των υπαλλήλων. Πρέπει να εκπαιδευτούμε όλοι, γιατί μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, γίνεται μέσω ίντερνετ, με πληρωμές κλπ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης