Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Premia: Συμφωνία με την ΑΑΔΕ για τα κεντρικά γραφεία στο Athens Heart - Επιβεβαίωση BN

Premia: Συμφωνία με την ΑΑΔΕ για τα κεντρικά γραφεία στο Athens Heart - Επιβεβαίωση BN
Οι σχετικές εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024
Σχετικά Άρθρα

Επιβεβαιώθηκε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του bankingnews.gr σχετικά με τη συμφωνία της Premia Properties με την ΑΑΔΕ για τη στέγαση των κεντρικών γραφείων στο Athens Heart.
H μίσθωση θα είναι 12ετούς διάρκειας, με το τίμημα να ανέρχεται στα 4,382 εκατ. ευρώ ετησίως.

H ανακοίνωση της Premia


Η PREMIA PROPERTIES ανακοινώνει ότι, η κατά 100% θυγατρική της εταιρεία PRIMALAFT ΑΤΗΕΝS A.E. υπέγραψε σύμβαση μίσθωσης με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ σε ακίνητα ιδιοκτησίας της στην οδό Πειραιώς 180-186.
Αναλυτικότερα, θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, «πράσινο» συγκρότημα γραφειακών χώρων, πιστοποιημένο για τα βιοκλιματικά του χαρακτηριστικά κατά LEED Gold. H συνολική επιφάνεια θα ανέρχεται περίπου 26.500 τ.μ. μέσω της μετατροπής του υφιστάμενου εμπορικού κέντρου Athens Heart σε κτίριο γραφείων, σε συνδυασμό με την ανέγερση νέου κτιρίου γραφείων σε όμορο ιδιόκτητο οικόπεδο.
H σύμβαση μίσθωσης είναι 12ετούς διάρκειας και το ετήσιο συνολικό μίσθωμα ανέρχεται σε € 4,382 εκατ. για τους ανωτέρω γραφειακούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων 92 θέσεων στάθμευσης. Επίσης, αναμένονται επιπλέον έσοδα από τη διαχείριση των επιπλέον περίπου 500 θέσεων στάθμευσης που υπάρχουν στα 3 υπόγεια πάρκινγκ του υφιστάμενου κτιρίου, το οποίο θα αναβαθμιστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ηλεκτροκίνησης.
Οι σχετικές εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024.

Ο Ηλίας Γεωργιάδης, Πρόεδρος της PREMIA PROPERTIES δήλωσε:

«Η μετατροπή του AthensHeart σε σύγχρονο χώρο γραφείων ήταν ένα απαραίτητο βήμα για να διορθωθεί επενδυτικά η χαμηλή απόδοση του ακινήτου σαν εμπορικό κέντρο. Η ανακατασκευή του κτιρίου με βιοκλιματικό σχεδιασμό και αρχιτεκτονική υψηλής αισθητικής είναι ένα βήμα για την αναβάθμιση της οδού Πειραιώς κοντά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Η μετατροπή και επέκταση του κτιρίου εντάσσεται στην στρατηγική της PREMIA για δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων υποδομών κοινωνικού χαρακτήρα, μια στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει με επιτυχία στην Σουηδία και εφαρμόζουμε και στην Ελλάδα».

Ο Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος της PREMIA PROPERTIES δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συμφωνία με την ΑΑΔΕ. Πρόκειται για την πρώτη μας επένδυση στον κλάδο των «πράσινων» γραφείων και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που θα συνεργαστούμε με ένα μισθωτή υψηλού κύρους. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή συνεργασία Ιδιωτικού - Δημόσιου τομέα με την δημιουργία ενός βιοκλιματικού κτιρίου χαμηλής ενεργειακής απόδοσης το οποίο θα αποτελέσει τοπόσημο για την περιοχή.
Η μεταστέγαση επτά Γενικών Διευθύνσεων του Υπουργείου Οικονομικών και των κεντρικών Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ θα βοηθήσει στην μείωση των Δημόσιων δαπανών, στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας 1.500 υπαλλήλων αλλά και στην εξυπηρέτηση των Πολιτών. Ταυτόχρονα αποδεσμεύονται ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δημιουργείται ένα κτιριακό συγκρότημα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αισθητικής με ενεργειακά αποδοτικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο κτίριο του Ελληνικού Δημοσίου με πιστοποίηση κατά LEED σε επίπεδο Gold. Η συγκεκριμένη επένδυση ενισχύει τα μεγέθη και βελτιστοποιεί την διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της PREMIA με την προσθήκη ενός ποιοτικού ακινήτου υψηλών αποδόσεων και προδιαγραφών».

Όπως είχε μεταδώσει το bankingnews.gr


Αποκλειστικό: Στην ΑΑΔΕ νοικιάζει η Premia το Athens Heart έναντι 4,38 εκατ. ευρώ το χρόνο ή 365 χιλ μηνιαίως

Στην ΑΑΔΕ θα ενοικιαστεί εξ ολοκλήρου το Athens Heart που ανήκει στην εισηγμένη Premia ΑΕΕΑΠ έναντι μηναίου μισθώματος 365.161,40 ευρώ το μήνα ή 4,382 εκ ευρώ ετησίως.
Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της Premia παρουσιάζοντας πρόσφατα στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών την εταιρία ισχυρίστηκε ότι «οι συζητήσεις με τον υποψήφιο μισθωτή είναι προχωρημένες, έτσι ώστε το έργο να παραδοθεί και να παράγει έσοδα το δεύτερο εξάμηνο του 2024» η πραγματικότητα είναι πως στην κατοχή του ΒΝ έχει περιέλθει η απόφαση της έγκρισης των πρακτικών δημοπρασίας μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση των Κεντρικών Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ η οποία ωστόσο δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα στην Διαύγεια. Με βάση την απόφαση αυτή, η μίσθωση του Athens Heart θα είναι δωδεκαετής από την παραλαβή του πρώτου τμήματος του μισθίου με σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, το οποίο θα παραμείνει σταθερό για μία τριετία και θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, από την έναρξη του τέταρτου μισθωτικού έτους κατά ποσοστό όσιο με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η κρίσιμη αίρεση

Η απόφαση ωστόσο περιέχει μια κρίσιμη αίρεση ότι η αδειοδοτική διαδικασία για τις επεκτάσεις και επενδύσεις που θα γίνουν θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 31η Μαίου καθώς σε αντίθετη περίπτωση η ΑΑΔΕ έχει το δικαίωμα μονομερώς και αζημίως να λύσει τη σύμβαση.
Ειδικότερα, στην απόφαση αναφέρεται πως «Η εκμισθώτρια δύναται να παραδώσει τμηματικά τους παραπάνω χώρους και τα τμήματα αυτά ορίζονται ως εξής:

-Τμήμα Α: τα επίπεδα 1, 2 και 3 του υφιστάμενου κτιρίου επί της οδού Πειραιώς 180 (Athens Heart) καθώς και ο έμπροσθεν περιβάλλων χώρος αυτού, -Τμήμα Β: το επίπεδο 0 και οι χώροι του υπογείου επιπέδου -1 του υφιστάμενου κτιρίου επί της οδού Πειραιώς 180 (Athens Heart) καθώς και ο συνολικός περιβάλλων χώρος αυτού και -Τμήμα Γ: το νέο κτίριο επί της οδού Πειραιώς 186 καθώς και η μεταλλική γέφυρα σύνδεσής του με το υφιστάμενο κτίριο επί της οδού Πειραιώς 180. Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η εκμισθώτρια πρέπει με δαπάνες της να ολοκληρώσει τις εργασίες που περιγράφονται στο από 9/3/2023 Πρακτικό Καταλληλότητας ορίζεται ως εξής: -Δώδεκα (12) μήνες για τα Τμήματα Α και Γ και -Δεκατρείς (13) μήνες για το Τμήμα Β, αρχής γενομένης από την ολοκλήρωση της απαιτούμενης αδειοδοτικής διαδικασίας, καταληκτική προθεσμία της οποίας είναι η 31/5/2023. Η ΑΑΔΕ δύναται, με Απόφαση του Διοικητή της, να λύσει αζημίως και για τα δύο μέρη τη σχετική Σύμβαση Μίσθωσης, στην περίπτωση που η αδειοδοτική διαδικασία δεν ολοκληρωθεί έως 31/5/2023».
Εφόσον η παραλαβή γίνει τμηματικά, το μίσθωμα επιμερίζεται ως εξής:
-για το Τμήμα Α του μισθίου : 228.349€,
-για το Τμήμα Β του μισθίου: 94.957,60€ και
-για το Τμήμα Γ του μισθίου : 41.854,80€.

Η διακήρυξη

Επισημαίνεται ότι η μίσθωση του κτιρίου από την ΑΑΔΕ έγινε με μειοδοτική διαδικασία. Η διακήρυξη δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ και η προθεσμία υποβολής προσφορών ήταν η 25η Ιανουαρίου ενώ το άνοιγμα των προσφορών έγινε στις 26 Ιανουαρίου.

Στην Διακήρυξη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

1. Το προσφερόμενο ακίνητο πρέπει να διαθέτει χώρους μικτής επιφάνειας (εξαιρουμένων των χώρων κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων, πλατύσκαλων και κοινοχρήστων διαδρόμων) περίπου 26.570 τ.μ., ήτοι γραφειακούς και λοιπούς χώρους 18.970 τ.μ. περίπου, βοηθητικούς χώρους κύριας χρήσης (χώρος αμφιθεάτρου, αίθουσες συσκέψεων, χώρος πρωτοκόλλου, βοηθητικές θέσεις εργασίας κλπ) 5.150 τ.μ. περίπου και 2.450 τ.μ. περίπου για αποθηκευτικούς χώρους και χώρους αρχείου, καθώς και δεκαπέντε (15) θέσεις στάθμευσης για υπηρεσιακά οχήματα και πέντε (5) θέσεις στάθμευσης για υπηρεσιακά δίκυκλα. Οι αποθηκευτικοί χώροι δύναται να είναι και υπόγειοι, ασφαλείς όμως σε θέματα στεγανότητας και με επαρκή φωτισμό και αερισμό. Γίνονται δεκτά ακίνητα των οποίων οι επιφάνειες υπολείπονται μέχρι ποσοστού 5% των παραπάνω επιφανειών. Οι επιφάνειες αυτές περιγράφονται αναλυτικά στα συνημμένα κτιριολογικά προγράμματα. Το ακίνητο πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις καταλληλότητας από άποψη φωτισμού, αερισμού, μέσων σκίασης, θέρμανσης, ψύξης/κλιματισμού, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.
2. Το ακίνητο θα πρέπει να είναι λειτουργικά ανεξάρτητο, να βρίσκεται εντός της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου Αθηναίων ή των όμορων σε αυτόν δήμων και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 800 μέτρων από Μ.Μ.Μ. σταθερής τροχιάς και εύκολα προσπελάσιμο από μεγάλους οδικούς άξονες.
3. Το ακίνητο δύναται να είναι αποπερατωμένο, ημιτελές ή υπό ανέγερση και να παραδοθεί έτοιμο για χρήση στο Δημόσιο μέσα στην προθεσμία που θα ορισθεί στην απόφαση έγκρισης πρακτικών της δημοπρασίας και θα αναγράφεται στη σύμβαση μίσθωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Premia έχει πρόσφατα αναφέρει στους θεσμικούς επενδυτές ότι στην ανακατασκευή και τις προσθήκες σε όμορο οικόπεδο για το Athens Heart, θα επενδυθούν περί τα 50 εκ ευρώ ενώ θα χρησιμοποιηθούν και κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την Premia να έχει, προς το παρόν, αιτηθεί τη χρηματοδότηση 17 εκατομμυρίων ευρώ από το RRF.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης