Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Στις 10:30 εκλέγεται το προεδρείο, το απόγευμα διαλύεται

Βουλή: Στις 10:30 εκλέγεται το προεδρείο, το απόγευμα διαλύεται
Διήμερης διάρκειας ήταν και η Βουλή μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012
Σχετικά Άρθρα
Στις 10:30 σήμερα Δευτέρα 29/5 αναμένεται να εκλεγεί το προεδρείο της Βουλής, η οποία ωστόσο αργότερα το απόγευμα αναμένεται να διαλυθεί στο πλαίσιο των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Πρόκειται για τη δεύτερη πιο βραχύβια Βουλή της Μεταπολίτευσης, καθώς διήμερης διάρκειας ήταν και η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του Μαΐου του 2012.

Η διαδικασία

Πέρα από την εκλογή του προέδρου της Βουλής, θα πρέπει να εκλεγούν επίσης τρεις αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς από την πρώτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, ένας αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας από τη δεύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, ένας αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας από την τρίτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς και ένας αντιπρόεδρος από τις υπόλοιπες δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.

Τι προτείνουν τα κόμματα

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α' Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β' Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για δ' αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής πρότεινε για ε' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.
Για τη θέση του στ' αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας πρότεινε εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ' αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε τον βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

Διάλυση

Μετά την εκλογή του προεδρείου του σώματος, αναμένεται η διάλυση της Βουλής με Προεδρικό Διάταγμα, μετά τη διαπίστωση αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας, και η προκήρυξη νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Παρών στη διαδικασία θα είναι και ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης Ιωάννης Σαρμάς.
Σημειώνεται πως χθες ορκίστηκαν οι 300 της Βουλής, όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης