Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία – Προεδρικές Εκλογές 2023: Ιστορική επανεκλογή για τον ενωτικό Erdogan με 52,16% - Στο 47,84% ο Kilicdaroglu

Τουρκία – Προεδρικές Εκλογές 2023: Ιστορική επανεκλογή για τον ενωτικό Erdogan με 52,16% - Στο 47,84% ο Kilicdaroglu
Μεγάλη νίκη του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 52%
Σχετικά Άρθρα
(συνεχές upd) Ιστορική είναι η επικράτηση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan με 52,16% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Κυριακή 28/5/2023 με αντίπαλο σύσσωμη την αντιπολίτευση, η οποία έφτασε στο 47,84%.
Με καταμετρημένο το 99,85% των ψήφων ο Erdogan έλαβε ποσοστό 52,16%, ενώ ο αντίπαλός του ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Kemal Kilicdaroglu περιορίστηκε στο 47,84%.
Στην πρώτη του δήλωση μετά την οριστικοποίηση της νίκης ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για νίκη της Τουρκίας και του λαού της.
Από τους πρώτους ξένους ηγέτες, που συνεχάρησαν τον Erdogan, ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
Τον συνεχάρη επίσης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump αλλά και ο νυν Αμερικάνος πρόεδρος, Joe Biden.
Μαζική ήταν η συμμετοχή και στις επαναληπτικές εκλογές, εάν και λιγότερο μικρότερη σε σχέση με τις πρώτες.
Η προσέλευση των φηφοφόρων ξεπέρασε το 85%.
O Erdogan
νίκησε σχεδόν στο σύνολο της τουρκικής περιφέρειας εκτός των ανατολικών περιοχών που υπάρχει έντονο το κουρδικό στοιχείο.
Ο Kilicdaroglu
επικράτησε στις πόλεις, που βρίσκονται στα παράλια της Μικράς Ασίας και στις κουρδικές περιοχές.

Η επικύρωση της νίκης

Ο Tayyip Erdogan επανεξελέγη στην προεδρία της Τουρκίας, κερδίζοντας στον δεύτερο γύρο των εκλογών με 52,16% των ψήφων, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (28/5/2023) ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Ahmet Yener, επισημοποιώντας τα αποτελέσματα.
Με καταμετρημένο το 99,85% των ψηφοδελτίων, ο αντίπαλος του Erdogan, ο Kemal Kilicdaroglu έλαβε το 47,84% των ψήφων, είπε ο Yener.
Με μια διαφορά άνω των 2 εκατομμυρίων ψήφων μεταξύ των υποψηφίων, οι υπόλοιπες ψήφοι που δεν έχουν καταμετρηθεί δεν θα αλλάξουν το αποτέλεσμα, πρόσθεσε ο Yener, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην αρχή της εβδομάδας.

Ισορροπημένη και δίκαιη στάση στο ουκρανικό

Η νίκη Erdogan αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς η εκλογική μάχη του Τούρκου προέδρου δόθηκε σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και εν μέσω έντονων πιέσεων από ΗΠΑ και ΕΕ, με αφορμή τη στάση της Άγκυρας στην ουκρανική σύγκρουση .
Επιπλέον η νίκη του Erdogan είναι ιστορικών διαστάσεων,
καθώς βρίσκεται για περισσότερα από 20 χρόνια στην εξουσία και όλες οι δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος έκαναν λόγω για κόπωση του εκλογικού σώματος από την πολύχρονη παραμονή του στην τουρκική προεδρία.
Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών επιβεβαιώνουν τη βούληση για σταθερότητα από την πλευρά των πολιτών και επιβραβεύουν την ισορροπημένη στάση του Τούρκου προέδρου στην ουκρανική κρίση.
Ο Erdogan και η Τουρκική διπλωματία με τις ενέργειές τους έδειξαν, πώς επεδίωκαν να γίνουν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
85.JPG

Υπενθυμίζεται πως ο  Erdogan επικράτησε και στον πρώτο γύρο με 49,5% ή  διαφορά 2,5 εκατ. ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Kemal Kilicdaroglu (44,5%)
, υποψηφίου ετερόκλιτης εξακομματικής συμμαχίας ευρέος φάσματος, από την εθνικιστική δεξιά ως την κεντροαριστερά

a_4.JPG


Πανηγυρισμοί στην Τουρκία


Σε ξέφρενους πανηγυρισμούς ξέσπασαν δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan μόλις οριστικοποιήθηκε η επανεκλογή του με 52% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Οι οπαδοί του Erdogan βγήκαν στους δρόμους μόλις και το ιδιωτικό πρακτορείο Anka, που πρόσκειται στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu έδωσε και αυτό νίκη Erdogan.
Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού, είπε ο εκπρόσωπος του Erdogan. «Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», πρόσθεσε.
Πανηγυρισμοί στην Τουρκία για τη μεγάλη νίκη Erdogan με 52%


Erdogan: Νίκησε η Τουρκία και ο λαός μας

Ο ίδιος ο Erdogan στην πρώτη εμφάνιση του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε στους οπαδούς του με ένα τραγούδι.
«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα .
Με σεβασμό στο αποτέλεσμα των εκλογών και ανάμεσα σε δυο θρησκευτικές γιορτές γιορτάσαμε μια ημέρα δημοκρατίας για το μέλλον του λαού και των παιδιών μας.
Θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας. Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία ανήκει σε εμάς.
Μοναδικός νικητής είναι η Τουρκία. Και στις 14 Μαΐου και στις 28 Μαΐου νικητής ήταν ο λαός μας» ανέφερε ο Erdogan και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία.

Τα συγχαρητήρια των ξένων ηγετών

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συνεχάρη τον Erdogan για την επανεκλογή του στην προεδρία, με τηλεγράφημα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.
«Αγαπητέ κύριε Erdogan , αγαπητέ φίλε, παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας στην προεδρία», αναφέρεται στο τηλεγράφημα.
«Για τη μεγάλη και άξια εκλογική νίκη του» συνεχάρη τον Tayyip Erdogan ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.
Ο Trump υποστήριξε ότι, ο Erdogan ανέβασε την Τουρκία σε νέο επίπεδο εκτίμησης, προβολής και σεβασμού.
Ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani τον συνεχάρη πριν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα.
Σε μήνυμά του στο Twitter, ο εμίρης ευχήθηκε στον Erdogan επιτυχία στη νέα του θητεία, καθώς τα στοιχεία τόσο από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας όσο και από το πρακτορείο ειδήσεων ANKA που πρόσκειται στην αντιπολίτευση έδιναν στον απερχόμενο πρόεδρο της Τουρκίας σαφές προβάδισμα στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Kilicdaroglu: Δεν παραιτούμαι

Δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ξεκαθάρισε ο μεγάλος ηττημένος στον β΄γύρο των εκλογών στην Τουρκία ο κεμαλικός Kemal Kilicdaroglu.
Στις δηλώσεις του μετά τη νίκη του μεγάλου αντιπάλου του, του Recep Tayyip Erdogan o Kilicdaroglu έκανε λόγο για τις πιο άδικες εκλογές των τελευταίων ετών.
«Δεν μπορούσα να μας επιτρέψω να μας οδηγήσουν στη διχόνοια.
Δεν μπορούσα να το αντέξω αυτό, όταν τα ψυγεία των πολιτών ήταν άδεια.
Πάντα βοηθούσα για να έχετε ευμάρεια και ευημερία» σημείωσε.
«Τώρα θέλω να σας ζητήσω κάτι: Για τον εαυτό σας και τις οικογένειές σας, για τον αγρότη και τον βιοτέχνη μας, να συνεχίσουμε τον δημοκρατικό αγώνα.
Ζήσαμε την πιο άδικη διαδικασία των τελευταίων ετών.
Δεν θα δαμάσει την βούλησή μας ένας ολιγάρχης», δήλωσε ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης ευχαριστώντας όλους όσοι τον στήριξαν σε αυτές τις εκλογές.

Νίκη και στις σεισμόπληκτες περιοχέες

Ο  Erdogan επικράτησε στο δεύτερο των προεδρικών εκλογών στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας περιοχής της Τουρκίας που καταστράφηκε στις 6 Φεβρουαρίου από τους δίδυμους φονικούς σεισμούς.

Οι ισχυροί σεισμοί σκότωσαν πάνω από 50.000 ανθρώπους και γκρέμισαν εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια ενώ προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις υποδομές σε 11 επαρχίες από τα Άδανα κοντά στις ακτές της Μεσογείου έως το Ντιγιάρμπακιρ στα νοτιοανατολικά.
Ο Erdogan βρέθηκε μπροστά σε 9 από τις 11 επαρχίες στη ζώνη του σεισμού, συμπεριλαμβανομένων των Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Elaziğ και Hatay. Ο Kılıcadorglu, προηγήθηκε στα Άδανα και στο Ντιγιαρμπακίρ.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) του Erdogan αναδείχθηκε κορυφαίο σε 10 από τις επαρχίες που επλήγησαν, βοηθώντας το να εξασφαλίσει, μαζί με τους συμμάχους του, κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές της 14ης Μαΐου.
Ο Erdogan έχει δεσμευθεί να δαπανήσει κάθε απαραίτητο πόρο για την ανοικοδόμηση της περιοχής.
Έχει υποσχεθεί να χτίσει 319.000 κατοικίες εντός του 2023.

Πάνω από 64,1 εκατ. ψηφοφόροι

Η ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία ολοκληρώθηκε στις 17:00 την Κυριακή 28/5/2023.
Περισσότεροι από 64,1 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 1,92 εκατομμυρίων που έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό.
Συνολικά στήθηκαν 191.885 κάλπες για τους ψηφοφόρους στη χώρα.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν και πάλι μαζική και αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 88% συμμετοχής του πρώτου γύρου των εκλογών.
0_1.jpg

1_42.jpg
Το στοίχημα της οικονομίας.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή όσον αφορά την οικονομία της, με πολλά ερωτήματα γύρω από το μέλλον της μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Το πρωταρχικό ερώτημα στο μυαλό όλων είναι το εξής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah: Θα παραμείνει η Τουρκία σταθερή στη δέσμευσή της στις τρέχουσες οικονομικές πολιτικές που επικεντρώνονται στα χαμηλότερα επιτόκια για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξης
Η απάντηση φαίνεται να είναι ένα κατηγορηματικό «ναι», σύμφωνα με τον νυν Πρόεδρο Teyyip Eedogan, ο οποίος κυβερνά την Τουρκία ήδη επί 20 χρόνια.
Ο αντίπαλός του, Kemal Kılıçdaroğlu, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας και της εξακομματικής Συμμαχίας, έχει δεσμευθεί για το αντίθετο, να ακυρώσει τις τρέχουσες νομισματικές πολιτικές.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η μάχη ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος έχει υπονομεύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών της και η απότομη υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Σε απάντηση, η κυβέρνηση υιοθέτησε μια στρατηγική που βασίζεται στη μείωση του κόστους δανεισμού για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η Τουρκία προσπαθεί επίσης να αντιμετωπίσει από τις επιπτώσεις των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν τη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας στις αρχές Φεβρουαρίου.
Το σκεπτικό πίσω από το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι η τόνωση της εγχώριας ζήτησης, των επενδύσεων και κατά συνέπεια η ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.
Επιπλέον, επιμένει ότι το πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε το 2021, μπορεί να βοηθήσει να μετατρέψει τα χρόνια ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας σε πλεόνασμα.
Οι υποστηρικτές αυτής της προσέγγισης υποστηρίζουν ότι τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα ενθαρρύνοντας τον δανεισμό για επενδύσεις και κατανάλωση, οδηγώντας σε υψηλότερη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας

Υποστηρίζουν ότι τα συμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής, όπως η αύξηση των επιτοκίων, απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικές οικονομικές προκλήσεις της Τουρκίας.
Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε επιθετικά τα επιτόκια για να μειώσει το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και ιδιώτες και να ενθαρρύνει τις δαπάνες, επενδυτικές και καταναλωτικές.
Το βασικό επιτόκιο, γνωστό ως επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας, μειώθηκε από 19% στα μέσα του 2021 σε 9% στις αρχές του 2023.
Η νομισματική αρχή μείωσε τελευταία το επιτόκιο αναφοράς κατά άλλες 50 μονάδες βάσης για να παράσχει κίνητρα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε 11 επαρχίες.
Θεώρησε τη «μετρημένη» αυτή περικοπή ως «επαρκή» για να στηρίξει την ανάκαμψη.
bne IntelliNews - Turkey holds rates as economy walks financial precipice  ahead of runoff election

Δαπάνες για ανοικοδόμηση

Ο Erdogan υποσχέθηκε να δαπανήσει ό,τι είναι απαραίτητο για την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών.
Σε κάθε τελετή θεμελίωσης, ισχυρίζεται ότι μόνο η κυβέρνησή του μπορεί να ξαναχτίσει ζωές μετά την καταστροφή.
Εκτός από αυτές τις προσπάθειες, ο πρόεδρος αύξησε τους μισθούς του δημόσιου τομέα, αύξησε τις συντάξεις, επέτρεψε την πρόωρη συνταξιοδότηση για εκατομμύρια, εισήγαγε επιδοτήσεις για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο και εξάλειψε κάποιο χρέος των νοικοκυριών.
Ηκεντρική τράπεζα διατήρησε την Πέμπτη (25/5) το βασικό επιτόκιο στο 8,5% για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Η δήλωσή της που ακολούθησε την απόφαση ανέφερε ότι «έχει καταστεί ακόμη πιο σημαντικό να διατηρηθούν οι οικονομικές συνθήκες που υποστηρίζουν τη διατήρηση της δυναμικής ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής και της θετικής τάσης στην απασχόληση».

Σε ιστορικό υψηλό 24 ετών ο πληθωρισμός

Ανέφερε επίσης ότι η υποκείμενη τάση του πληθωρισμού συνέχισε να βελτιώνεται.
Η κυβέρνηση λέει ότι η πτωτική τάση του ετήσιου πληθωρισμού, ο οποίος μετριάστηκε τους τελευταίους έξι μήνες, θα συνεχιστεί αφότου έφτασε στο ανώτατο όριο 24 ετών τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) υποχώρησε στο ετήσιο 43,68% τον Απρίλιο, σχεδόν στο μισό από 85,51% τον Οκτώβριο.
Ο Erdogan έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν όσο παραμένει στην εξουσία και εγγυάται ότι ο πληθωρισμός θα ελεγχθεί.
«Θα δείτε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει μαζί με τα επιτόκια», είπε ο Erdogan σε συνέντευξη στο CNN International πριν από μια εβδομάδα.
Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην οικονομική πολιτική, απάντησε: «Ναι. Απολύτως».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης