Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σε ξένες αγορές και αποτελέσματα το βλέμμα – Τι έδειξαν οι χθεσινές ανακοινώσεις α’ τριμήνου

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σε ξένες αγορές και αποτελέσματα το βλέμμα – Τι έδειξαν οι χθεσινές ανακοινώσεις α’ τριμήνου
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Το πολιτικό παιχνίδι στις ΗΠΑ συνεχίζεται και επηρεάζει τις αγορές. Δε νομίζουμε πως κάποιος από τους πολιτικούς εκεί θα αναλάβει την ευθύνη της χρεοκοπίας. Το ανώτατο όριο στο χρέος θα αυξηθεί και πάλι, όπως έχει γίνει στο παρελθόν. Οι αγορές όμως ανησυχούν και επειδή ήταν και στα ιστορικά υψηλά τους βρίσκουν και μία αφορμή για διόρθωση. Ήπια πτωτικά άνοιξε η Ευρώπη μετά τις βαριές χθεσινές απώλειες. Με ήπιες κινήσεις και το δικό μας άνοιγμα. Επιλεκτικά προχωρούν οι επενδυτές. Ξεχωρίζουν Aegean, Quest, ΟΠΑΠ. Υποχωρεί η Coca Cola λόγω μερίσματος.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Δημοσιεύτηκαν αρκετά χθες και είδαμε και δυνατή ανάκαμψη μεγεθών σε κάποιες και σταθεροποίηση σε κάποιες άλλες λόγω της υποχώρησης των τιμών και της ζήτησης. Δεν είδαμε όμως κακά αποτελέσματα. Όλα θεωρούμε πως επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι οι μετοχές είναι φθηνές και όχι ακριβές. Το ταμπλό δείχνει το ίδιο.

ΟΠΑΠ: Ξεκινώντας από τα συγκεκριμένα, δεν έχουμε και πολλά να αναφέρουμε, αφού τα έχουμε γράψει και τα έχουμε ξαναγράψει. Ισχυρά νούμερα, δυνατή ρευστότητα, περαιτέρω μείωση δανεισμού, υψηλό EBITDA και φυσικά τρομερές διανομές στους μετόχους. Τα νούμερα είναι όπως τα περίμεναν μάλλον οι αναλυτές και βάζουν τις βάσεις ώστε η εκτίμηση της διοίκησης για EBITDA 740-760 εκατ. ευρώ να επιτευχθεί. Στα 16,44 ευρώ και στο +1,29%.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Συνεχίζοντας με τα δικά της, δείτε και ένα ξεχωριστό θέμα που έχουμε στη στήλη, αλλά θα σημειώσουμε πως μάλλον θα πρέπει να κοιτάμε το 2024 εδώ και όχι το 2023. Η διοίκηση βλέπει μεγάλη ανάπτυξη και κάνει επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ και έχει κάνει προσλήψεις 100 εργαζομένων. Πάει μπάλα το γιαούρτι στο εξωτερικό και η τουριστική περίοδος που ξεκινάει θα δώσει ώθηση και στο παγωτό. Με την εκτίμηση για περιθώριο EBIT πάνω από 12% νομίζουμε πως τα καθαρά κέρδη θα δώσουν ένα δίκαιο p/e για το 2023 αλλά χαμηλό εκτιμώμενο για το 2024.

QUEST: Βλέπουμε και εδώ ανάπτυξη καθώς ο τζίρος αυξήθηκε 20,1% και παραπάνω από όσο αναμενόταν και τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν 1% και στα 10,05 εκατ. ευρώ από 9,95 εκατ. ευρώ μάλλον χαμηλότερα από όσο αναμενόταν. Αρνητικός όμως ο καθαρός δανεισμός κατά 15,7 εκατ. ευρώ. Χαμηλή ήταν μέχρι πρόσφατα η αποτίμηση και θα λέγαμε πως ήταν πρόκληση όταν ανέβαινε όλη η αγορά, αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις είδαμε ανάκαμψη. Βελτιωμένες πωλήσεις και κέρδη περιμένει η διοίκηση για το 2023. Στα 5,80 ευρώ και στο +2,47%.

AUTOHELLAS: Μόνο πάνω πάνε τα δικά της νούμερα και παρά τις επενδύσεις και κάποιες ζημιές λόγω εποχικότητας από τη νέα δραστηριότητα πήγε αρκετά καλά. Τα συγκρίσιμα θα ήταν αυξημένα και μάλιστα σημαντικά αλλά τελικά τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν 7,5% και στα 7,4 εκατ. ευρώ από 8,02 εκατ. ευρώ. Εδώ θα δούμε τα περιθώρια στην τουριστική περίοδο καθώς πέρυσι οι τιμές ήταν υψηλές και ίσως φέτος πιεστούν έχει πει η διοίκηση. Ήπια χαμηλότερα, αλλά εδώ έχει γίνει μεγάλο ράλι.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Αρχικά θα πούμε πως για πρώτη ίσως φορά βλέπουμε εισηγμένη να κάνει ανακοίνωση για τη γενική συνέλευση και να δημοσιεύει αυτά που είπε η διοίκηση και όχι απλά τις αποφάσεις. Είπε σημαντικά πράγματα και έδωσε κατεύθυνση για το τρίμηνο και το εξάμηνο. Έχουμε πίεση στις τιμές πώλησης αλλά το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο έβγαλε 11,7 εκατ. ευρώ EBITDA από 11,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν στα 5,4 εκατ. ευρώ από 6,4 εκατ. ευρώ. Μειώθηκε ο καθαρός δανεισμός σημαντικά. Στο εξάμηνο περιμένει EBITDA στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2022 ήτοι περίπου 25 εκατ. ευρώ. Το θέμα εδώ είναι η ζήτηση και οι τιμές, αλλά θεωρούμε πως η αποτίμηση είναι χαμηλή άρα έχει προεξοφληθεί μία μέτρια χρονιά για να μην πούμε κακή. Με μικρό όγκο και μικρά κέρδη στο άνοιγμα.

COCA COLA: Διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,78 ευρώ ανά μετοχή. Λόγω της βαρύτητας που έχει θα επηρεάσει τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει. Στο -4,06% και στα 27,65 ευρώ.

ΕΠ.ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: Κάντε και μία ανάγνωσε σε σχετικό θέμα που έχει σήμερα το ΒΝ για όσα έχει αναδείξει το ρεπορτάζ και όσα δεν έχουν κάνει οι αρμόδιες αρχές. Σε αυτό το site διαβάζετε αυτά που άλλα δε μπορούν να γράψουν και δεν αναφερόμαστε μόνο στην Ε.Κ..

ΑEGEAN: Με απόδοση 66% από την αρχή του έτους, αλλά μόλις χθες κάλυψε τις απώλειες λόγω πανδημίας. Έχει νέα καλά μπροστά της και νομίζουμε πως θα δούμε καλύτερα επίπεδα τιμών. Τώρα αρχίζουν να την ανακαλύπτουν λόγω και του υψηλότερου όγκου που κάνει. Στα 8,96 ευρώ και στο +1,82% με καλό όγκο συναλλαγών.

FLEXOPACK: Με 1.700 τεμάχια άνοιξε στα 8 ευρώ και στο -3,61%. Ελπίζουμε να μην «πέταξαν» χαρτιά από stock option.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης