Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Δεν περίμενα αυτή τη διαφορά σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Οι πολίτες που μας ψηφίζουν υπογράφουν συμβόλαιο εμπιστοσύνης με εμένα

Μητσοτάκης: Δεν περίμενα αυτή τη διαφορά σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Οι πολίτες που μας ψηφίζουν υπογράφουν συμβόλαιο εμπιστοσύνης με εμένα
Μητσοτάκης: Το ΠΑΣΟΚ πήρε μόλις 2 μονάδες από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ- Αυτό το ποσοστό δεν το λες και θρίαμβο
«Ήξερα ότι πηγαίναμε καλά», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου σημειώνοντας ότι «δεν περίμενα αυτή τη διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει».
Μιλώντας στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, ο Έλληνας πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι «ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, που πέραν της ικανοποίησης με γεμίζει και με μεγάλη ευθύνη».
Ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε ότι «κερδίσαμε εμείς και έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ – και τα δύο ισχύουν. Κέρδισε και η κοινωνία, καταφέραμε να αλλάξουμε το υπόδειγμα της πολιτικής συμπεριφοράς». «Δεν νομίζω να υπήρχε πρωθυπουργός στη μεταπολίτευσης που λοιδορήθηκε, συκοφαντήθηκε και υβρίστηκε περισσότερο από μένα», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «και σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουμε για το ποιος θα είναι κυβέρνηση – δεν ψηφίζουμε για το ποιος θα είναι αντιπολίτευση. Το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και εκφράζω την ευχή να μιλήσουμε πιο ουσιαστικά για τα προβλήματα της χώρας».
«Οι πολίτες θα κρίνουν το δίλημμα Τσίπρας ή Ανδρουλάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση απέτυχε, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έβλεπαν μία Ελλάδα μέσα από τον φαντασιακό τους κόσμο, μία Ελλάδα που δεν υπήρχε» ανέφερε και πρόσθεσε δε ότι «και από τον κ. Ανδρουλάκη άκουσα μόνο έναν επιδερμικό λόγο – θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα του 80’, αυτός ο πολιτικός λόγος δεν έχει αντανάκλαση στην κοινωνία».
Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε μόλις 2 μονάδες από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι «αυτό το ποσοστό δεν το λες και θρίαμβο».
Ο πρωθυπουργός εστίασε στην αλλαγή υποδείγματος και στην άσκηση της διακυβέρνησης αλλά και στον προεκλογικό λόγο: «Κι εγώ ο ίδιος τσακαλώθηκα πολλές φορές, μπήκα μπροστά στα προβλήματα, πήρα την ευθύνη».

Η συνέντευξη Μητσοτάκη

«Ψηφίζουμε κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση»

«Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για το ποιος είναι κυβέρνηση, όχι ποιος είναι αντιπολίτευση. Υπάρχει ανάγκη οι πολίτες να προσέλθουν την 25η Ιουνίου και να επιβεβαιώσουν την επιλογή που έκαναν», σημείωσε.
«Από αύριο το απόγευμα θα κάθεται σε αυτό το γραφείο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Εύχομαι να επιστρέψω σε αυτό το γραφείο αλλά για να γίνει αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να δώσει ισχυρή πλειοψηφία στη ΝΔ. Η επόμενη κάλπη είναι άδεια και πρέπει οι πολίτες να προσέλθουν» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο κ. Τσίπρας τα φόρτωσε πάλι στην κοινωνία», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. «Εγώ αναφερόμουν σε αυτά που κάναμε. Ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν να ακούσει την δική μου κριτική στην αντιπολίτευση. Η κοινωνία περιμένει σήμερα από τους πολιτικούς να λύνουν προβλήματα», τόνισε.
«Τσαλακώθηκα πολλές φορές. Βγήκα μπροστά στις κάμερες και ανέλαβα την ευθύνη και αυτό απαιτώ και από τα στελέχη μου», υποστήριξε.

Για τα περί αλαζονείας λόγω της νίκης

Όσο πιο μεγάλο το εύρος της νίκης, τόσο πιο σεμνός επιβάλλω εγώ να είμαι στον εαυτό μου, δεν θα αλλάξω.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Απέτυχε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, παρουσίαζε μία Ελλάδα μαύρη που δεν υπήρχε. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, ακούσαμε πολλές γενικότητες και επιδερμικό λόγο. Ο Ανδρουλάκης θέλει να επιστρέψει στις δόξες του ‘80, αλλά είμαστε στο 2023. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ελάχιστα, δεν το λες και θρίαμβο.

«Δύσκολες οι επόμενες εκλογές»

«Αυτές οι εκλογές είναι δύσκολες για εμάς. Αν οι πολίτες θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση να το επιβεβαιώσουν. Κίνδυνοι την επόμενη ημέρα μπορεί να προκύψουν αν δεν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε πως η Ελλάδα θα έχει περιπέτειες αν δεν είναι αυτοδύναμο το κόμμα του.
«Έχουμε πλούσια ατζέντα για την επόμενη ημέρα. Έχω μεταρρυθμιστική ατζέντα», τόνισε.

Για την συνταγματική αναθεώρηση

 Πρακτικά αδύνατον να λάβει η ΝΔ 180 βουλευτές, ειδικά εάν μπουν περισσότερα κόμματα. Ωστόσο η ΝΔ ψάχνει συγκλίσεις ειδικά εάν θέλουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Ούτε αριθμητικά είναι εφικτό, ούτε η φιλοσοφία του Συντάγματος αυτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στα fake news για ιδιωτικοποίηση του νερού και απολύσεις. Δεν μαθαίνουν από τίποτα, έχασαν 20 μονάδες και συνεχίζουν τα ίδια. Είμαι ρεαλιστής, θέλω μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Για την ψήφο των αποδήμων

 Δεν ήταν φιάσκο, ψήφισαν 20.000, όλοι έτρεξαν να βάλουν εμπόδια. Η πρόταση που θα κάνω είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία και θέλω και ελπίζω πως θα βρούμε τους 200 βουλευτές.

Για την επόμενη κυβέρνηση

Θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες. Θα υπάρξει rotation. Η πιθανότητα συνέχισης σε ένα υπουργείο είναι περιορισμένη. Δεν μου αρέσει αυτή συζήτηση γιατί προεξοφλεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Από εδώ και μπρος θα μιλάμε για άλλη κυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη.

Για τις δύσκολες αποφάσεις: Από την πανδημία, τα εθνικά ζητήματα. Τα Τέμπη ήταν ίσως η πιο δύσκολη στιγμή σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο. Προσπάθησα να μην κρύβομαι και να βλέπω τον καθρέφτη και να ακούω την κριτική που μου γίνεται.

«Το δίλημμα η αυτοδυναμία»

«Η απλή αναλογική αυτοαναφλέχτηκε. Πρέπει να ψηφίσουμε ξανά, κάντε το βήμα να ψηφίσετε αυτούς που ψηφίσατε», ανέφερε. «Το δίλημμα είναι η αυτοδυναμία. Οι ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν αλλαγές» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στόχος μου είναι ανάπτυξη με μικρότερες ανισότητες»

«Εγώ αισθάνθηκα μεγάλη ικανοποίηση όταν είδα τα αποτελέσματα. Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα η Κρήτη, είναι γαλάζια. Πολλά σημαίνει η επιτυχία της ΝΔ στις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας. Για παράδειγμα στο Πέραμα, πήραμε 38%, οι άνθρωποι δουλεύουν με τα Ναυπηγεία», ανέφερε.
«Όταν εμείς είπαμε ότι στοχεύουμε σε μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες οι πολίτες το άκουσαν. Ο στόχος μου είναι ανάπτυξη με μικρότερες ανισότητες», τόνισε.
«Στη Βόρεια Ελλάδα αισθάνονται λίγο παραμελημένοι, δεν έχουμε κάνει αρκετά βήματα», επεσήμανε. «Θα έλεγα στους πολίτες να δουν ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και όχι στα λόγια» σχολίασε αναφορικά με τα ποσοστά που παίρνει η Ελληνική Λύση και η Νίκη στη Βόρεια Ελλάδα.
Όσον αφορά τα υποψήφια στελέχη της ΝΔ, «περισσότερο θα μετρήσει τι έκαναν σε αυτές τις εκλογές παρά η σειρά που είχαν στις προηγούμενες».

«Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες»

«Ήμαστε μία ώριμη φιλελεύθερη δημοκρατία. Η χώρα είχε κατεξοχήν αυτοδύναμες κυβερνήσεις» σημείωσε και αποκάλυψε πως θα «συνεχιστεί η προσπάθεια διεύρυνσης». «Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης