Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση JP Morgan: Έρχεται το χειρότερο sell off από το 2011 – Χρέος και επιτόκια στέλνουν τον S&P 500 στο -20% ή 3.300 μον.

Προειδοποίηση JP Morgan: Έρχεται το χειρότερο sell off από το 2011 – Χρέος και επιτόκια στέλνουν τον S&P 500 στο -20% ή 3.300 μον.
Ραγδαία πτώση στις 3.300 μον. σε διάστημα 15 ημερών «βλέπει» η JP Morgan
Σχετικά Άρθρα
Κεφάλι αναμένεται να πάρουν οι πωλητές στις αγορές ξεφορτώνοντας μετοχές και τοποθετώντας τα ρευστοποιημένα κέρδη σε χρυσό ή τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς υποεκτιμούν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve, αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής της JP Morgan, Marco Kolanovic… ο οποίος «βλέπει» τον S&P 500 της Wall Street ακόμα και στο -20% ήτοι στις 3.300 μον.
Όπως επισημαίνει σε ερευνητικό σημείωμά του, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να παρασύρουν τις μετοχές σε μια βουτιά μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών.
«Πέρα από το ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους, υποστηρίζουμε ότι η ανταμοιβή για την ανάληψη ρίσκου σε ό,τι αφορά τις μετοχές είναι φτωχή, δεδομένου του κινδύνου ύφεσης, των υψηλών αποτιμήσεων, των υψηλών επιτοκίων και της περιορισμένης ρευστότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ευνοούμε τα ομόλογα με αποδόσεις ~5% έναντι των μετοχών» είπε ο Kolanovic.
Επίσης, ο Kolanovic αμφισβητεί το γεγονός ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed Funds προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, αλλά, αν συμβεί αυτό, πιθανότατα δεν θα έχει bullish αποτέλεσμα επειδή η Fed θα μείωνε τα επιτόκια μόνο ως απάντηση σε ένα γεγονός όπως μια βαθιά ύφεση ή κάποιο σοκ στη χρηματοπιστωτική αγορά.
Σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, η αγορά προεξοφλεί επί του παρόντος περίπου μία έως δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.
Και αν τα επιτόκια δεν μειωθούν και παραμείνουν υψηλά, αυτό θα επιβαρύνει τις αποτιμήσεις των μετοχών και θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη.
Έτσι, σύμφωνα με τον Kolanovic, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με τα επιτόκια από τώρα έως το τέλος του έτους, βιώνουμε ένα σενάριο απώλειας-απώλειας σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στο χρηματιστήριο.
Ο Kolanovic αύξησε την κατανομή μετρητών στο μοντέλο χαρτοφυλακίου της τράπεζας κατά 2% λαμβάνοντας χρηματοδότηση μέσω της μείωσης των συντελεστών στάθμισης σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα κατά 1% το καθένα.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα εμπορεύματα, ο Kolanovic πρότεινε στους επενδυτές να απομακρυνθούν από την Ενέργεια λόγω του κινδύνου οικονομικής συρρίκνωσης και εξασθένησης της ανάπτυξης στην Κίνα, και να στραφούν σε χρυσό, για να επωφεληθούν από το πρόσφατο sell-off (5%).

Χρέος

Κατά την άποψή του, αυτή την περίοδο είναι ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο εν μέσω συνεχών διαπραγματεύσεων για το χρέος.
«Το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι το ανώτατο όριο του χρέους τελικά θα αυξηθεί - αν και η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόλις την τελευταία στιγμή, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει αστάθεια στην αγορά» αναφέρει ο αναλυτής της JP Morgan.
Πάντως, σύμφωνα με την JP Morgan, θα μπορούσε να βιώσει το χειρότερο sell off από το 2011, αν οι ηγέτες του Κογκρέσου και του JP Morgan αν δεν επιλύσουν την κρίση του ανώτατου ορίου χρέους.
Μέχρι στιγμής, οι κινήσεις στο χρηματιστήριο ήταν σχετικά… σιωπηλές εν μέσω διαπραγματεύσεων και ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe -γνωστός ως δείκτης φόβου του χρηματιστηρίου- παρέμεινε κοντά στα χαμηλά μετά την πανδημία επίπεδα.
Ωστόσο, η πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων πριν από 12 χρόνια θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση, όταν ο S&P 500 κατέρρευσε κατά 17% σε διάστημα δύο εβδομάδων, θα πρέπει να κάνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής πιο υπεύθυνους, αναφέρει η τράπεζα.
Υπενθυμίζεται πως σε εκείνο το «επεισόδιο», το πρόβλημα του ανώτατου ορίου χρέους έκανε την S&P Global να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, υποβαθμίζοντας το αμερικανικό αξιόχρεο της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σε AA+ από ΑΑΑ τον Αύγουστο του 2011.
Εκτός από μια «βίαιη κίνηση απομάκρυνσης κινδύνου στις μετοχές» που θα μπορούσε να προκύψει καθώς πλησιάζει η χρεοκοπία, οι αναλυτές προειδοποίησαν επίσης για πιθανές περικοπές δαπανών σε ορισμένες από τις νομοθετικές προτεραιότητες του Biden, όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού ή ο νόμος Chips and Science Act.
«Συνιστούμε στους επενδυτές που θέλουν να αντισταθμίσουν αυτόν τον πιθανό κίνδυνο να αγοράσουν call options στον VIX και προστασία προς τα κάτω στις μικρές κεφαλαιοποιήσεις», αναφέρει η JP Morgan.
«Σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες, συνιστούμε να περιορίσουμε την έκθεση σε δικαιούχους Green/Climate/EV και να επισημάνουμε ως πιθανούς δικαιούχους τις ευαίσθητες μεταρρυθμιστικές εταιρείες που επιτρέπουν την ενέργεια».
Τέλος, η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη που οδήγησε σε ένα ισχυρό ράλι στις μετοχές τεχνολογίας πρόσφατα φαίνεται «να παρατείνεται», σύμφωνα με τον Kolanovic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης