Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι ρίχνουν αλάτι στις πληγές των Ουκρανών - Νέα σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια στη Μαριούπολη

Οι Ρώσοι ρίχνουν αλάτι στις πληγές των Ουκρανών - Νέα σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια στη Μαριούπολη
Η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες νεόδμητων πολυκατοικιών στην πόλη-λιμάνι της περιοχής Ντονμπάς
Μετά από 15 μήνες αιματηρού πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η πόλη της Μαριούπολης βρίσκεται στο δρόμο της ανασυγκρότησης και της ανάπλασης;
Ενδεχομένως, ναι, αν πιστέψουμε τη ρωσική κυβέρνηση, σημειώνει το Eurasian Times.
Η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες νεόδμητων πολυκατοικιών στην πόλη-λιμάνι της περιοχής Ντονμπάς, την πόλη που επλήγη περισσότερο κατά τους πρώτους μήνες του 15μηνου πολέμου.
"Σήμερα, είναι (η Μαριούπολη) μια πολυσύχναστη, ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη με νεόκτιστες συνοικίες, νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς", έγραψε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ενώ μοιράστηκε φωτογραφίες των διαμερισμάτων που έχουν ρωσικές τοιχογραφίες και των παιδικών σταθμών.
"Σήμερα (20 Μαΐου) συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που η πόλη της Μαριούπολης απελευθερώθηκε από τους νεοναζί του καθεστώτος του Κιέβου που χρησιμοποιούσαν τους πολίτες της ως ανθρώπινη ασπίδα", πρόσθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανάρτησή του στο Twitter μαζί με το hashtag "See4Yourself".
Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε επισκεφθεί τη Μαριούπολη για να επιθεωρήσει τις εργασίες ανάπλασης της πόλης, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, καταστράφηκε κατά 90% κατά τη διάρκεια της τρίμηνης κατάληψης και των βομβαρδισμών με χαλί.
Κατά την περιήγησή του στην πόλη, ο Putin επισκέφθηκε ένα συγκρότημα κατοικιών και συναντήθηκε με ορισμένους ντόπιους.
Μαρτυρία από τη Μαριούπολη

marioupoli2.jpg

Η Μαριούπολη στην Αζοφική Θάλασσα αποτέλεσε σημαντικό πεδίο μάχης μεταξύ της Ουκρανίας και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για περίπου τρεις μήνες (24 Φεβρουαρίου-20 Μαΐου 2022).
Ο δημοσιογράφος του Eurasian Times επισκέφθηκε την πόλη της Μαριούπολης τον Απρίλιο του 2022, όταν η μάχη του χαλυβουργείου της Αζοφικής ήταν ακόμη σε εξέλιξη και μπορούσε να ακούσει καθαρά τους πυροβολισμούς και τους βομβαρδισμούς.
Είχε επισκεφθεί τη Μαριούπολη μαζί με μερικούς άλλους διεθνείς δημοσιογράφους που είχαν ενσωματωθεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνόδευαν το λεωφορείο και η πολιτοφυλακή του Ντονέτσκ ήταν έτοιμη να εισέλθει στην πόλη, οι δημοσιογράφοι είδαν ένας πλήθος ανθρώπων να εγκαταλείπουν την πόλη με ιδιωτικά οχήματα ή με τα πόδια.
«Μας είχε ήδη πει ο αξιωματικός συνδέσμου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) ότι η πόλη της Μαριούπολης είχε απελευθερωθεί από τα νύχια του ουκρανικού στρατού και ότι ήταν πλέον ασφαλές να πάμε για ρεπορτάζ στο έδαφος.
Η ξενάγησή στη Μαριούπολη και σε άλλες περιοχές του Ντονμπάς καθυστέρησε για μερικές ημέρες, καθώς ο ουκρανικός στρατός ανασυντάσσεται ξανά και ξανά και προβάλλει σθεναρή αντίσταση στις ρωσικές δυνάμεις», αναφέρει.
Το λεωφορείο μας σταμάτησε στις παρυφές της πόλης σε ένα αυτοσχέδιο στρατιωτικό φυλάκιο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο είχε πάνω του μια ρωσική τρίχρωμη (λευκή, μπλε και κόκκινη) σημαία. Το λεωφορείο σταμάτησε στο δρόμο, ο οποίος είχε κρατήρες από τους βομβαρδισμούς.
Δύο φορτηγά του στρατού και ένα όχημα περισυλλογής ήταν σταθμευμένα κοντά στο φυλάκιο.
Σύντομα έφτασε ο δήμαρχος της πόλης και ενημέρωσε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τον πόλεμο και την ελευθερία από την Ουκρανία.
Πίσω από το πρόχειρο στρατιωτικό φυλάκιο υπήρχε μια σειρά από πολυώροφα διαμερίσματα και άλλα εμπορικά κτίρια, με τους τοίχους μαυρισμένους από τις στάχτες των βομβαρδισμών και των βομβαρδισμών.
Καθώς οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης έκαναν ρεπορτάζ από την πόλη, μια Ρωσίδα αξιωματικός του στρατού και άλλοι στρατιώτες άρχισαν να μοιράζουν ψωμί και άλλα τρόφιμα στους κατοίκους της περιοχής από τα φορτηγά που ήταν σταθμευμένα εκεί.
Σύντομα μαζεύτηκαν τεράστιες ουρές από γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους για να παραλάβουν τα τρόφιμα.
Για πολλές ημέρες ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τρόφιμα και άλλα απαραίτητα είδη.
Στην ουρά έβλεπε κανείς γυναίκες να κλαίνε, οι οποίες είχαν χάσει τα κοντινά και αγαπημένα τους πρόσωπα στον πόλεμο- σε κάποιες από αυτές τα μέλη της οικογένειάς τους αγνοούνταν.
Μετά την κάλυψη στο στρατιωτικό φυλάκιο, η διαδρομή με το λεωφορείο ξεκίνησε προς την πόλη, συνοδευόμενο από τους στρατιώτες.
Κανένα κτίριο δεν ήταν άθικτο και στις δύο πλευρές του δρόμου, είτε επρόκειτο για κατοικίες, είτε για εμπορικά κέντρα, αγορές ή γραφεία.
Στην πόλη είχαν μείνει μόνο ηλικιωμένοι που δεν μπορούσαν να μεταναστεύσουν είτε στην πλησιέστερη πόλη της Ρωσίας, το Ροστόφ του Ντον, που απέχει λιγότερο από 100 χιλιόμετρα, είτε στην Πολωνία και σε άλλες ασφαλέστερες χώρες της Ευρώπης.
Οι άνθρωποι αυτοί έμεναν σε ανοιχτά πάρκα ή σε κάποια τοπικά δημοτικά γραφεία. Ήταν αναγκασμένοι να μαγειρεύουν το φαγητό τους στην ύπαιθρο.
Το θέατρο της Μαριούπολης βρισκόταν στα ερείπια, όπου 300-400 άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν από τον ρωσικό βομβαρδισμό με χαλί (αν και ποτέ δεν ήρθαν στην επιφάνεια αποδείξεις για τόσο μεγάλο αριθμό δολοφονιών.
Ένας αξιωματικός της τοπικής πολιτοφυλακής που ανέλαβε να ασφαλίσει τα ερείπια του θεάτρου και να ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν εκεί δεν ήταν πολίτες αλλά στρατιώτες του Τάγματος Αζόφ (των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας).
Το υπόγειο του θεάτρου χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση πυρομαχικών από τον στρατό της Ουκρανίας και η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών ήταν η κύρια αιτία που μετέτρεψε το ευρωπαϊκού τύπου θέατρο του 20ού αιώνα σε έναν τεράστιο σωρό συντριμμιών.
Ωστόσο, δεν εντοπίστηκαν ίχνη χημικής επίθεσης στην πόλη, όπως ισχυρίζονταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης μια ημέρα πριν, όταν ο συγγραφέας είχε επισκεφθεί τη Μαριούπολη.

[Σημείωση: Ο δημοσιογράφος επισκέφθηκε τη Μαριούπολη τον Απρίλιο του 2022, όταν η μάχη μεταξύ της Ουκρανίας και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Σύντομα θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του για τον πόλεμο, "Επιχείρηση Ζ Live"].

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης