Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Θα «στεγνώσει» η αγορά... Έρχονται mega εκδόσεις ομολόγων στις ΗΠΑ μόλις αυξηθεί το όριο χρέους

Goldman Sachs: Θα «στεγνώσει» η αγορά... Έρχονται mega εκδόσεις ομολόγων στις ΗΠΑ μόλις αυξηθεί το όριο χρέους
Την Παρασκευή 19/5/2023, ο Γενικός Λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομικών ήταν 60,7 δισεκατομμύρια δολάρια, από 140 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις μια εβδομάδα πριν
Σχετικά Άρθρα
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια αξίας 600 έως 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις εβδομάδες μετά τη συμφωνία για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους, συμφωνα με την Goldman Sachs.
Ο πρόεδρος Joe Biden και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία, αλλά η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen επανέλαβε την προειδοποίησή της ότι η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα ήδη από την 1η Ιουνίου.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy ανέφερε τη Δευτέρα (22/5), πριν από τη συνάντησή του με τον Biden, ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την προθεσμία του Ιουνίου.
Μόλις επιτευχθεί μια συμφωνία, όπως αναμένεται ευρέως, η Goldman αναμένει ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα κατακλύσει την αγορά με έντοκα γραμμάτια, αποκαθιστώντας το ταμειακό του υπόλοιπο στα 550 δισ. δολάρια εντός έξι έως οκτώ εβδομάδων από τη συμφωνία.
Την Παρασκευή, ο Γενικός Λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομικών ήταν 60,7 δισεκατομμύρια δολάρια, από 140 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις μια εβδομάδα πριν.
Συνολικά, η Goldman αναμένει ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα προμηθεύσει την αγορά με περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια T-bills σε καθαρή βάση φέτος.

Θα «στεγνώσει» η αγορά

Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση, θα αποσυρθεί σημαντικό μέρος της ρευστότητας από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Μάλιστα, σε ξεχωριστό σημείωμα, οι αναλυτές της Bank of America ανέφεραν πρόσφατα ότι αυτό θα έχει ισοδύναμο αντίκτυπο στην οικονομία με μια αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης.
Αυτό συμβαίνει καθώς ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, η οποία οδήγησε σε φυγή καταθέσεων από τις περιφερειακές τράπεζες.
Εν τω μεταξύ, περισσότερο από ένα έτος αυξήσεων των επιτοκίων της Fed έχει επίσης τραβήξει χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς με υψηλότερες αποδόσεις.
Η Goldman εκτίμησε ότι τα τραπεζικά αποθέματα θα μειωθούν κατά 400 έως 500 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της ανασυγκρότησης του ταμειακού υπολοίπου του Υπουργείου Οικονομικών, των συνεχιζόμενων εκροών καταθέσεων και του συνεχιζόμενου προγράμματος ποσοτικής σύσφιξης της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης