Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, όλα τα βλέμματα στις συζητήσεις για το χρέος των ΗΠΑ – Στο -0,42% ο Dow, ο Nasdaq +0,5%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, όλα τα βλέμματα στις συζητήσεις για το χρέος των ΗΠΑ – Στο -0,42% ο Dow, ο Nasdaq +0,5%
Σε στάση αναμονής οι επενδυτές...
Μεικτές τάσεις εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου τη Δευτέρα 22 Μαΐου, με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα, συνεχώς, στις αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν σε σχέση με το αμερικανικό χρέος.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (Ρεπουμπλικανός), Kevin McCarthy, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, αναμένεται να συναντηθούν μέσα στην ημέρα ώστε να υπάρξει επίλυση του ζητήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,42%, στις 33.286 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε αύξηση +0,02%, στις 4.192 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,5%, στις 12.720 μονάδες

Στο μεταξύ, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 3,70% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,32%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 0,4% στα 71,81 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,2% στα 1.977 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0821 δολ.

Πάντως, οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America προχώρησαν σε αναβάθμιση του στόχου για τον S&P 500 για το τέλος του έτους σε 4.300 μον. από 4.000 μον. που ήταν προηγουμένως, ώστε να αντικατοπτρίζουν τα επικαιροποιημένα μοντέλα στόχων.
Το bear-case σενάριο της BofA βλέπει τώρα τον S&P 500 να διαπραγματεύεται όχι χαμηλότερα από 3.900, ενώ το bull-case προβλέπει 4.600.

Στα επιχειρηματικά, ο αμερικανός πετρελαϊκός γίγαντας Chevron (-1,3%) θα αγοράσει την εταιρεία εξόρυξης φυσικού αερίου PDC Energy.
Η συμφωνία, ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα επιτρέψει στη Chevron να επεκτείνει τις γεωτρήσεις της σε λεκάνες σχιστολιθικού πετρελαίου στο Κολοράντο και στο Δυτικό Τέξας.
Η πετρελαϊκή θα πληρώσει 72 δολάρια ανά μετοχή, ένα premium περίπου 14% σε μέσο όρο 10 ημερών με βάση τις τιμές κλεισίματος της 19ης Μαΐου.
Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, εν αναμονή της έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές και της έγκρισης των μετόχων της PDC.
Επίσης, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι Mubadala Investment and Fortress Investment Group να αγοράζει το 90% των μετοχών που κατέχει ο ιαπωνικός όμιλος SoftBank Group στη Fortress.
Η Mubadala θα κατέχει το 70% των μετοχών στο Fortress, ενώ η διοίκηση της Fortress θα κατέχει 30% μετοχικό κεφάλαιο και μια κατηγορία μετοχών που θα της δίνουν το δικαίωμα να διορίζει την πλειοψηφία των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο, δήλωσαν οι εταιρείες τη Δευτέρα.
Τέλος, ίσως στη με υψηλότερο προφίλ συμφωνία της ημέρας, ο ιαπωνικός χρηματοοικονομικός όμιλος Mizuho επέκτεινε την εμβέλειά του στην επενδυτική τραπεζική των ΗΠΑ μέσω μιας συμφωνίας για την αγορά της boutique επενδυτικής τράπεζας Greenhill & Co.
Ο ιαπωνικός τραπεζικός κολοσσός συμφώνησε να αγοράσει την Greenhill για 15 δολάρια ανά μετοχή -ένα τεράστιο premium 121% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής των 6,78 δολαρίων.
Πτώση 3% σημειώνει η μετοχή της Micron μετά το μπλόκο του Πεκίνου στις εισαγωγές μικροτσίπ από την αμερικανική εταιρεία. 
Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκαν οι περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ με τον εν λόγω δείκτη να κερδίζει 3,2%.
Οι μετοχές των PacWest και Western Alliance σημείωσαν «άλμα» 13% και 10,3% αντίστοχα.
Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι η PacWest κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων 2,6 δισ. δολαρίων στον επενδυτικό όμιλο Kennedy Wilson.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Υποτονικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι ανησυχίες για το όριο χρέους στις ΗΠΑ και τις προοπτικές για τις νομισματικές πολιτικές σε ΗΠΑ και Ευρώπη επιβαρύνουν το κλίμα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ήταν αμετάβλητος αφού την Παρασκευή ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 1,5 έτους.
Οι τράπεζες και οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης κατέγραφαν τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ οι μετοχές των εταιριών υγείας ήταν ενισχυμένες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,32%, στις 16.223 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,18%, στις 7.770 μονάδες.
Στις 7.485 μονάδες με πτώση 0,18% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,76%, στις 27.310 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης