Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Γλύτωσε προσωρινά την υποβάθμιση σε junk απο τη Moody's - Κερδίζει χρόνο η Meloni

Ιταλία: Γλύτωσε προσωρινά την υποβάθμιση σε junk απο τη Moody's - Κερδίζει χρόνο η Meloni
Δεν υλοποίησε τις απειλές της η Moody's - Ανάσα για την κυβέρνηση Meloni
Σχετικά Άρθρα
Δεν χάνει η Ιταλία την επενδυτική της βαθμίδα από τη Moody's, καθώς ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επέλεξε να μην εκδώσει για τη χώρα την έκθεση στην οποία είχε απειλήσει ότι θα συμπεριλάβει την υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων της στην κατηγορία junk λόγω του πολύ υψηλού χρέους της.
Υπενθυμίζεται ότι πριν τέσσερις εβδομάδες, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's είχε απευθύνει προειδοποίηση προς την Ιταλία ότι αποτελεί τη μόνη χώρα η οποία διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει την επενδυτική βαθμίδα.
Η προειδοποίηση περιλαμβάνονταν σε έκθεση της Moody's η οποία αφορούσε τις χώρες των οποίων τα ομόλογα έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία junk κατά την τελευταία τριετία και μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι η μοναδική χώρα που κινδυνεύει να υποβαθμιστεί σε «junk», στην επόμενη αξιολόγηση.
«Η Ιταλία αξιολογείται στην παρούσα φάση με «Baa3» - μια βαθμίδα πάνω από την κατηγορία junk - και έχει αρνητικό outlook», σημείωναν οι αναλυτές της Moody's Kelvin Dalrymple and Scott Phillips.
«Η μειωμένη ανάπτυξη και το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης ενδεχομένως θα επιδεινώσουν τη δημοσιονομική της θέση».
Η αξιολόγηση - με κίνδυνο υποβάθμισης - της Ιταλίας από την Moody's ήταν προγραμματισμένη για τις 19 Μαΐου αλλά τελικά η συγκεκριμένη ημερομηνία παρήλθε χωρίς ο οίκος να δημοσιεύσει έκθεση για την Ιταλία, πιθανόν για να στηρίξει τον κεντροδεξιό πολιτικό συνασπισμό της Meloni και να του δώσει χρόνο να βελτιώσει την κατάσταση στην ιταλική οικονομία.
Η απόφαση της Moodys αποτελεί μια πολύ θετική είδηση για τον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό, που αποτελείται από το κόμμα Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi τη Λίγκα του Matteo Salvini και τους Fratelli d' Italia της Meloni και ο οποίος ενδεχομένως να μην άντεχε στο σοκ μιας υποβάθμισης των κρατικών ομολόγων της χώρας στην κατηγορία junk.
Εκτός από τη διατήρηση της εθνικής υπερηφάνειας, η μη υποβάθμιση της Ιταλίας αποτρέπει επίσης τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Η έλλειψη ανακοινώσεων από τη Moody's δίνει κατά συνέπεια χρόνο στη Meloni, που το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής της κατάφερε να κρατήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου της Ιταλίας σταθερά και τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά των 250 μονάδων βάσης του περασμένου έτους.
asfalistra.JPG

Ωστόσο, η περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη και ο δείκτης χρέους που ξεπερνά το 140% του ΑΕΠ παραμένουν μια διαρκής κατάρα για την Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης