Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Μαφιόζικη βεντέτα απειλεί το μέλλον στη Βουλγαρία – Ο «καπετάνιος», ο «κολοκύθας» και τυχαίες βόμβες σε αυτοκίνητα

Politico: Μαφιόζικη βεντέτα απειλεί το μέλλον στη Βουλγαρία – Ο «καπετάνιος», ο «κολοκύθας» και τυχαίες βόμβες σε αυτοκίνητα
Πρωταγωνιστές της βουλγαρικής πολιτικής σκηνής είναι ο επικεφαλής εισαγγελέας Ivan Geshev, με το παρατσούκλι "Ο Καπετάνιος", και ο πρώην πρωθυπουργός Boyko Borissov, με το παρατσούκλι "Η Κολοκύθα", σύμφωνα με το Politico
Η τελευταία πολιτική κρίση της Βουλγαρίας εξαρτάται από μια βόμβα στην άκρη του δρόμου, έναν Ισραηλινό εμπειρογνώμονα πυρομαχικών και απειλές θανάτου τύπου… Μαφίας.
Πρωταγωνιστές είναι ο επικεφαλής εισαγγελέας Ivan Geshev, με το παρατσούκλι "Ο Καπετάνιος", και ο πρώην πρωθυπουργός Boyko Borissov, με το παρατσούκλι "Η Κολοκύθα", σύμφωνα με το Politico.
Είναι αναμφίβολα μια κρίσιμη στιγμή για το κράτος δικαίου στη Βουλγαρία και τις προσπάθειες να μετατραπεί η βαλκανική χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων σε πλήρη Δημοκρατία, οπότε το POLITICO θα προσπαθήσει να ξεδιαλύνει τις ανατροπές του υψηλού δράματος από την 1η Μαΐου, όταν ο Geshev ισχυρίζεται ότι κάποιος προσπάθησε να ανατινάξει το αλεξίσφαιρο SUV του καθώς περνούσε μια στροφή σε έναν επαρχιακό δρόμο.

Ο ρόλος του Geshev

Στο επίκεντρο της κρίσης βρίσκεται ο πολύ σημαντικός ρόλος του επικεφαλής εισαγγελέα.
Ο Geshev έχει εδώ και καιρό χαρακτηριστεί από τους ακτιβιστές κατά της διαφθοράς και υπέρ της Δημοκρατίας ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη σύγκλιση της Βουλγαρίας με τους κανόνες της ΕΕ.
Το καλοκαίρι του 2020, ήταν ένας από τους κύριους στόχους μαζικών διαδηλώσεων κατά της μαφίας στους δρόμους, όπου οι διαδηλωτές απαίτησαν ανεπιτυχώς την παραίτησή του.
Η πολιτικά προστατευόμενη μαφία της Βουλγαρίας είναι πανταχού παρούσα και τα συμφέροντά της περιλαμβάνουν ναρκωτικά, όπλα, λαθρεμπόριο ανθρώπων και απόσπαση κονδυλίων της ΕΕ.
Για τους διαδηλωτές, οι πανίσχυροι εισαγγελείς της Βουλγαρίας βρίσκονται στην καρδιά της μαφιόζικης δομής, διασφαλίζοντας πάντα ότι κανένα μεγάλο «ψάρι» δεν θα οδηγηθεί ποτέ στη δικαιοσύνη.
Από τότε που επέζησε από τις διαδηλώσεις στους δρόμους του 2020, ο Geshev φαινόταν σχεδόν αδύνατο να εκτοπιστεί, εν μέρει επειδή απολάμβανε στενή σχέση με τον Borissov , τον πρωταγωνιστή της βουλγαρικής πολιτικής, τον οποίο βοήθησε να βγει από τη φυλακή πέρυσι. (Ο εύσωμος πρώην σωματοφύλακας Borissov έχει ονομαστεί "Η κολοκύθα" λόγω του τεράστιου κεφαλιού του).

Ο «εμφύλιος»

Κάτι όμως έχει τώρα σπάσει και έχει προκαλέσει έναν εμφύλιο πόλεμο στη σκοτεινή καρδιά του βουλγαρικού κράτους, ο οποίος μπορεί να προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας σε όσους ελπίζουν να καθαρίσουν τους στάβλους του Αυγεία από τη διαφθορά.
Ο Borissov κέρδισε οριακά τις εκλογές τον Απρίλιο -τις πέμπτες στη χώρα μέσα σε δύο χρόνια- και η υποψήφια πρωθυπουργός του, η πρώην επίτροπος της ΕΕ Mariya Gabriel, δήλωσε στις 11 Μαΐου ότι θέλει να φύγει ο Geshev "λόγω της ζημίας στο κύρος του δικαστικού σώματος".
Παρόλο που είναι απίθανο να γίνει ποτέ πρωθυπουργός επειδή οι συνομιλίες συνασπισμού του Borissov αποτυγχάνουν, ο Geshev αντεπιτέθηκε άγρια σε δημόσια παρουσίαση αυτή την εβδομάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πολιτική τάξη προσπαθεί τώρα να σκοτώσει τον ίδιο και την οικογένειά του.
Υπονοεί επίσης ότι είναι πρόθυμος να αποκαλύψει τη διαφθορά σε κορυφαίο επίπεδο.

Ποιος προσπαθεί πραγματικά να τον σκοτώσει;

Ο Geshev έγινε πρωτοσέλιδο την 1η Μαΐου, όταν αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι επέζησε οριακά από μια μαζική βομβιστική επίθεση σε μια στροφή ενός δρόμου, όπου η κυκλοφορία πρέπει να επιβραδύνεται.
Ο αναπληρωτής του Geshev , Borislav Sarafov, υποστήριξε πιστά ότι υπήρξε κρατήρας με διάμετρο 3 μέτρων, και επιστρατεύτηκε ένας Ισραηλινός ειδικός βαλλιστικής για να επαληθεύσει την επίθεση.
Πολλοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ωστόσο, υποψιάστηκαν πολιτικό θέατρο, με τον Geshev να χτίζει μια ψεύτικη ιστορία δίωξης καθώς το πολιτικό ρεύμα στρέφεται εναντίον του.
Οι φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης έδειχναν κάποια καψίματα στην άκρη του δρόμου και δύο θρυμματισμένα δέντρα.
Ο Asen Vasilev, συνιδρυτής του κόμματος κατά της διαφθοράς "Συνεχίζουμε την Αλλαγή", σχολίασε στους δημοσιογράφους ότι κάποιος προσπαθεί να "τρομάξει λαγούς", ενώ ο Atanas Atanasov, συμπρόεδρος του μεταρρυθμιστικού κόμματος Δημοκρατική Βουλγαρία, πρόσθεσε ότι υπάρχουν "σαφείς ενδείξεις σκηνοθεσίας".

Δεν είναι η μόνη φορά που ο Geshev λέει ότι η ζωή του κινδύνευσε

Ο Geshev έχει κι άλλες κατηγορίες.
Στη δημόσια παρουσίασή του τη Δευτέρα, ο Geshev έσκισε την επιστολή παραίτησης που, όπως είπε, του είχαν επιβάλει, υποσχόμενος να ολοκληρώσει τη θητεία του μέχρι το 2026.
Συνδέοντας τον εαυτό του με τον δολοφονημένο Σικελό δικαστή Giovanni Falcone, είπε ότι είχε δεχθεί απειλές θανάτου, συμπεριλαμβανομένης μιας απειλητικής παρατήρησης ότι ήταν μόνος του στην άκρη ενός γκρεμού και ότι "φυσάει άνεμος".
Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξαν έρευνες για την οικογένειά του.
Ο Geshev άφησε να εννοηθεί ότι ο Borissov είχε επίσης προσπαθήσει να τον παρασύρει από τον ρόλο του εισαγγελέα για να γίνει πρεσβευτής στην Τουρκία ή το Ισραήλ.
Ο Borissov, ο οποίος επί του παρόντος βρίσκεται εκτός εξουσίας, αρνείται ότι είχε τη δυνατότητα να κάνει μια τέτοια προσφορά.
Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως ανεξάρτητο θεματοφύλακα του νόμου, ο Geshev υποσχέθηκε να αντεπιτεθεί και να απαλλάξει τη χώρα από τα "πολιτικά σκουπίδια" στο κοινοβούλιο.
Εμφανιζόμενος επίσης ως υπέρμαχος της ευρωατλαντικής υπόθεσης, ο Geshev χλεύασε σκωπτικά τον Borissov που έδωσε στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin έναν σκύλο ως ένδειξη φιλίας.
"Ακόμη και ορισμένοι πρώην πρωθυπουργοί έδωσαν κουτάβια στον Putin", είπε.

Τι συμβαίνει μεταξύ τους;

Το κόμμα GERB του Borissov ήταν το κλειδί για να πάρει ο Geshev τον ρόλο του το 2019.
Όταν ο Borissov συνελήφθη πέρυσι σε σχέση με μια έρευνα για το αν απέσπασε εκατομμύρια λέβα από έναν βαρόνο του καζίνο που ονομάζεται Vasil "The Skull" Bozhkov, ο Geshev ανέφερε ότι η κίνηση των εισαγγελέων να ερευνήσουν την υπόθεση ήταν γελοία και πολιτικά υποκινούμενη.
Πράγματι, η υπόθεση θεωρήθηκε ως κλασική απόδειξη του πώς οι εισαγγελείς της Βουλγαρίας παίζουν βασικό ρόλο στην προστασία των μεγάλων «ψαριών».
Αλλά ο Borissov παίζει τώρα με τον υπαινιγμό ότι ο Geshev τον έσωσε, λέγοντας ότι η απόφαση για την απελευθέρωσή του ελήφθη ανεξάρτητα από δύο δικαστήρια.
"Ξαφνικά αποδεικνύεται ότι ο Geshev με έσωσε από τη φυλακή!
Ίσως θα έπρεπε να μείνω εκεί για δύο ακόμη ημέρες.
Θέλετε να επιστρέψω για δύο ακόμη ημέρες; Σταματήστε το τώρα!" ανέφερε στους δημοσιογράφους.
Από την πλευρά του, ο Geshev έκανε αιχμηρές αναφορές στο "πρόσωπο του Borissov "σε σχέση με τις απειλές εναντίον του και άφησε να εννοηθεί ότι είχε τον τελικό λόγο για το αν θα προχωρήσει η διαβόητη υπόθεση ξεπλύματος χρήματος που αφορούσε τον Borissov και την απόκτηση ενός ακριβού ακινήτου στη Βαρκελώνη.

Τι προκάλεσε λοιπόν τη διαμάχη μεταξύ του Borissov και του Geshev ;

Αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Υπάρχει μια πιθανότητα ο Borissov να είδε τελικά ότι ο Geshev είχε γίνει τέτοιο βάρος που έπρεπε να τον πιέσει να μετακινηθεί, αν ήθελε να σώσει το πολιτικό του μέλλον, να αποκτήσει αξιόπιστους συμμάχους στον συνασπισμό και να αναβιώσει τη θέση του στη σκηνή της ΕΕ.

Τι λέει το νομικό κατεστημένο της Βουλγαρίας για όλα αυτά;

Τα πράγματα εξελίσσονται ραγδαία.
Ο Sarafov, πιστός αναπληρωτής του Geshev την ημέρα της υποτιθέμενης βομβιστικής επίθεσης στην άκρη του δρόμου, άλλαξε πλευρά.
Ζητάει τώρα την παραίτηση του αφεντικού του και έχει υποβάλει αναφορά στους εισαγγελείς της πόλης της Σόφιας σχετικά με φερόμενα εγκλήματα του Geshev, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων παράνομων ηχογραφήσεων.
Δεδομένης της ευαισθησίας της υπόθεσης, του έχει επίσης χορηγηθεί προστασία από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας προστατεύει τον αναπληρωτή εισαγγελέα από το αφεντικό του.
"Γνωρίζω τον Geshev και γι' αυτό ακριβώς δηλώνω ότι φοβάμαι για τη ζωή μου", δήλωσε ο Sarafov, προσθέτοντας ότι γνωρίζει τις "μεθόδους" του Geshev και επιμένοντας ότι ο Geshev είναι "ασταθής".
Με τη σειρά του, ο Geshev ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας να λάβει πειθαρχικά μέτρα κατά του Sarafov, τον οποίο χαρακτηρίζει "προδότη του βουλγαρικού λαού".
Η ένωση δικαστών της Βουλγαρίας χαρακτήρισε τον Geshev ακατάλληλο για τη θέση του λόγω της "πλήρους έλλειψης επαγγελματικών και ηθικών ιδιοτήτων", λέγοντας ότι η συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα έδειξε "θεατρικό ταλέντο", αλλά αποκάλυψε ότι τα κίνητρά του ήταν προσωπικά και πολιτικά.
Η ένωση ζήτησε επίσης την αντικατάσταση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου που διορίζει τον επικεφαλής εισαγγελέα.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι έκτακτες καταστροφές θα προκαλούσαν μια εκ βάθρων αναθεώρηση του βουλγαρικού δικαστικού συστήματος, και ενδεχομένως ακόμη και συνταγματική αλλαγή.
Αλλά το πραγματικό σημείο ρήξης δεν έχει ακόμη φανεί.
Είναι πιθανό η πολιτική πίεση να κερδίσει τελικά την πλειοψηφία που απαιτείται στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας για να εξασφαλίσει την απομάκρυνση του Geshev, αλλά δεν είναι καθόλου προφανές ποιος θα κάνει κουμάντο πολιτικά.
Ο Borissov είναι απίθανο να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και η χώρα θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγηθεί στους επόμενους μήνες στις έκτες εκλογές της μέσα σε δύο χρόνια.
Σημαντικές αποκαλύψεις για εγκληματικές πρακτικές θα μπορούσαν επίσης να καθορίσουν τις εξελίξεις.
Ο ίδιος ο Geshev είναι διαβόητα πεισματάρης και είναι απίθανο να παραιτηθεί απλώς.
"Για μένα, το μόνο σημαντικό είναι να εργάζομαι για τον βουλγαρικό λαό.
Θα ολοκληρώσω τη θητεία μου ανεξαρτήτως των πάντων", δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης