Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρηνική σύρραξη; - Πόλεμος εάν μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ λέει ο Medvedev - Θα ενταχθεί απαντά ο Stoltenberg

Πυρηνική σύρραξη; - Πόλεμος εάν μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ λέει ο Medvedev - Θα ενταχθεί απαντά ο Stoltenberg
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι μια σύγκρουση με τη Ρωσία μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή τονίζει το ΝΑΤΟ
(upd) Τα δυσοίωνα σενάρια για την εξέλιξη της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία σε μια παγκόσμια σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας πυκνώνουν καθώς κινήσεις και δηλώσεις τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από τη Μόσχα υποδηλώνουν πως ποτέ δεν έχει φύγει από το τραπέζι η πιθανότητα ενός καταστροφικού πυρηνικού πολέμου.
Αν και πρόκειται για το ύστατο σενάριο, το οποίο δηλώνουν ότι προσπαθούν να αποφύγουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία, οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.
Αυτό άλλωστε υποδηλώνει το σχέδιο του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, να εκπονήσει σχέδια άμυνας σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία, αλλά και οι σημερινές δηλώσεις του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev ότι εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πόλεμο με τη Συμμαχία.
Το εάν οι κινήσεις αυτές προμηνύουν μια υπαρκή απειλή ή μια ανεξέλεγκτη ρητορική για την εξασφάλιση διπλωματικών και πολιτικών κερδών, είναι ένα ερώτημα που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια.


Το υποθετικό σενάριο του Mevdedev

O Medvedev υποστήριξε ότι σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ - όπως θέλει διακαώς το Κίεβο, αλλά αρνείται προς το παρόν η Συμμαχία -, αναπόφευκτα Ρωσία και ΝΑΤΟ θα οδηγηθούν σε ανοιχτή σύγκρουση.
Συγκεκριμένα, ο Medvedev τόνισε ότι το «εθνικιστικό καθεστώς» θα επιμείνει στις προσπάθειες του να διεκδικήσει τα εδάφη που έχουν πάρει οι Ρώσοι, οι οποίοι ωστόσο έχουν καταστήσει σαφές πως σε αυτήν την περίπτωση «θα απαντήσει σκληρά με κάθε δυνατό μέσο διαθέτει», δηλαδή ακόμα και με πυρηνικά όπλα.
Συνεπώς, κατά τον Medvedev, η κατάσταση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ που προβλέπει πως τα κράτη – μέλη του πρέπει να σπεύσουν για να υπερασπιστούν ένα μέλος που δέχεται επίθεση.

Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ – Stoltenberg: Όλοι συμφωνούν με αυτό

Την ίδια στιγμή πάντως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg υποστήριξε πως όλα τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας συμφωνούν με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Δεν μπορώ να προβλέψω τις αποφάσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει μέλος της συμμαχίας» αναφέρει σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο Stoltenberg.
«Το τόνισαν ήδη στη Σύνοδο Κορυφής πέρυσι και το επιβεβαίωσαν τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, το πιο επείγον καθήκον τώρα είναι να βοηθήσουμε το Κίεβο στη στρατιωτική σύγκρουση» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

ΝΑΤΟ: Εκπονεί αμυντικό σχέδιο

Και ενώ ο Medvedev επισημαίνει πως κάθε άλλο παρά μακρινό θα πρέπει να θεωρείται το σενάριο μιας πυρηνικής σύγκρουσης, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως για πρώτη φορά το ΝΑΤΟ εκπονεί το πρώτο αμυντικό σχέδιο μεγάλης κλίμακας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι μια σύγκρουση με τη Ρωσία μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή», υποστηρίζει ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Rob Bauer.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον Ιούλιο στη Λιθουανία, οι ηγέτες των κρατών μελών θα κληθούν να εγκρίνουν χιλιάδες σελίδες μυστικών στρατιωτικών σχεδίων που θα περιγράφουν λεπτομερώς για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο πώς θα απαντούσε η Συμμαχία σε μια ρωσική επίθεση.
Όπως αναφέρεται, η κίνηση σηματοδοτεί μια θεμελιώδη αλλαγή καθώς το ΝΑΤΟ δεν είχε δει την ανάγκη να καταρτίσει αμυντικά σχέδια μεγάλης κλίμακας για δεκαετίες, καθώς πολέμησε μικρότερους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και ένιωθε ότι η μετασοβιετική Ρωσία δεν αποτελούσε πλέον υπαρξιακή απειλή.

Έτοιμοι για όλα

Ωστόσο, η Συμμαχία προειδοποιεί τώρα ότι πρέπει να είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια.
«Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ διαχείρισης κρίσεων και συλλογικής άμυνας είναι η εξής: Δεν είμαστε εμείς, αλλά ο αντίπαλός μας που καθορίζει το χρονοδιάγραμμα.
Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι η σύγκρουση μπορεί να παρουσιαστεί ανά πάσα στιγμή» υπογραμμίζει ο Bauer, ο οποίος αφού κάνει λόγο για περιφερειακά σχέδια, επισημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα δώσει κατευθύνσεις στα κράτη – μέλη του σχετικά με το πώς θα αναβαθμίσουν τις δυνάμεις και τα logistics τους.
Υπενθυμίζεται πως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg είχε αναφέρει πως οι Σύμμαχοι θα πρέπει να γνωρίζουν τις δυνάμεις και τις ικανότητες που έχουν και που χρειάζονται, καθώς επίσης και να ξέρουν που, πως και τι δυνάμεις πρέπει να αναπτύξουν.
Συνεπώς, τα κράτη – μέλη, όπως και στον Ψυχρό Πόλεμο, θα πρέπει να έχουν προσδιορίσει συγκεκριμένα στρατεύματα για την άμυνα τους σε συγκεκριμένες περιοχές.

Επανάληψη Ψυχρού Πολέμου;

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως αν και πολλά χαρακτηριστικά της σημερινής κρίσης παραπέμπουν στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, κάποιες κρίσιμες παράμετροι έχουν αλλάξει, όπως για παράδειγμα η εκτεταμένη και πιο προηγημένη τεχνολογία.
Αν και τα εδάφη της Συμμαχίας έχουν επεκταθεί κατά περίπου 1.000 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά (καθώς έχουν αυξηθεί τα μέλη της από 12 κράτη σε 31, με την Φινλανδία να αποτελεί την τελευταία ένταξη κράτους στη Συμμαχία), στρατιωτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι χάρη στην χρήση της τεχνολογίας, όπου πλέον υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης, δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη συσσώρευσης μεγάλου αριθμού στρατευμάτων στα σύνορα, κάτι που από μόνο του αυξάνει τη νευρικότητα και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης