Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall, με το βλέμμα στο ανώτατο όριο χρέους – Στο -1% ο Dow, o S&P -0,64%

Πτώση στη Wall, με το βλέμμα στο ανώτατο όριο χρέους – Στο -1% ο Dow, o S&P -0,64%
Νευρικότητα στη Wall...
Αρνητικά πρόσημα σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη 16 Μαΐου, με την προσοχή των επενδυτών να αποσπούν το αδύναμο guidance του γίγαντα πώλησης οικοιακών ειδών Home Depot και, φυσικά, η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την αύξηση των ορίων ανώτατου χρέους στις ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε ισχυρή πτώση 1%, στις 33.012 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε 0,64%, στις 4.109 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 0,18%, στις 12.343 μονάδες.
6_27.JPG
Στο ταμπλό, η Home Depot (Dow) υποχώρησε κατά 2,1%, καθώς η εταιρεία πώλησης οικιακών ειδών ανέφερε απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου, αναθεωρώντας επί τα χείρω το guidance.

Οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους πριν από την 1η Ιουνίου – την προθεσμία για τη διαθέσιμη ρευστότητα που έδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η έλλειψη συμφωνίας θα μπορούσε να προκαλέσει «οικονομική καταστροφή».
Εν τω μεταξύ, η αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, Mester, έστειλε «σήμα» ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Στα μάκρο, οι πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής ενισχύθηκαν κατά 0,4% τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, ανακάμπτοντας από την πτώση 1% τον Μάρτιο.
Οι λιανικές πωλήσεις προσφέρουν ενδείξεις για την ισχύ της οικονομίας των ΗΠΑ.
Οι πωλήσεις προβλεπόταν να αυξηθούν κατά 0,8%, βάσει έρευνας της Wall Street Journal σε οικονομολόγους.
Εξαιρουμένου του τομέα των αυτοκινήτων και της βενζίνης, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,6% έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,2%.


Παράλληλα, άνοδο 0,5% κατέγραψε τον Απρίλιο του 2023 η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ. μετά από δύο διαδοχικούς μήνες κατά τους οποίους είχε μείνει αμετάβλητη.
Ειδικότερα, Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Fed την Πέμπτη, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,5%.
Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 0,1%.
Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η μεταποιητική παραγωγή πραγματοποίησε άλμα 1% τον Απρίλιο μετά από πτώση 0,8% τον περασμένο μήνα.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές


Στασιμότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ σχετικά με το όριο χρέους να κυριαρχεί.
Η μετοχή της Vodafone υποχωρούσε 4% μετά την ανακοίνωση 11.000 απολύσεων.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,12%, στις 15.897 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,34%, στις 7.751 μονάδες.
Στις 7.406 μονάδες με πτώση 0,16% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε μείωση 0,17% στις 27.198 μονάδες.
κ_3.JPG
Στα επιχειρηματικά, σχέδιο για απολύσεις ρεκόρ σε βάθος 3ετίας ανακοίνωσε η Vodafone, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής να καταγράφει απώλειες 4%.
«Οι επιδόσεις μας δεν ήταν αρκετά καλές. Για να αποδίδει με συνέπεια, η Vodafone πρέπει να αλλάξει» ανέφερε η πρόσφατα διορισμένη διευθύνουσα σύμβουλος Margherita Della Valle σε μια δήλωση την Τρίτη (16/5/2023).

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, το πρώτο τρίμηνο του 2023, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τις έκτακτες εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε παραμείνει σταθερό στη ζώνη του ευρώ και είχε μειωθεί κατά 0,1% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,2% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,8% στη ζώνη του ευρώ και +1,7% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6% (μετά από +0,9% το προηγούμενο τρίμηνο).

Την ίδια στιγμή, o αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,6% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,6% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,5% στη ζώνη του ευρώ και +1,3% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης