Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με βαρίδι την Disney – Στο -0,66% ο Dow, o Nasdaq +0,18%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με βαρίδι την Disney – Στο -0,66% ο Dow, o Nasdaq +0,18%
Μεικτά πρόσημα στη Wall Street...
Σχετικά Άρθρα
Mεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη 11 Μαΐου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα εταιρικά αποτελέσματα… μετά την απογοήτευση που σκόρπισε η Disney.
Την ίδια στιγμή, η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να «ψυχραίνεται», ως αποτέλεσμα του ισχυρότερου επιτοκιακού κύκλου της τελευταίας δεκαετίας, με τις τιμές παραγωγού να υποχωρούν και αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να αυξάνονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,66% στις 33.309 μονάδες, ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε -0,17% στις 4.130 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άνοδο στις 12.328 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της Disney υποχώρησαν περισσότερο από 8,73% μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου.
Παρότι οι υψηλότερες τιμές βοήθησαν το τμήμα streaming να περιορίσει τις απώλειές του, η Disney υπέστη σκληρό πλήγμα σε ό,τι αφορά τους νέους συνδρομητές.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα πρέπει να απορροφήσει ζημίες ύψους 1,5 έως 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς αφαιρεί περισσότερο περιεχόμενο από τις πλατφόρμες ροής της.
Στον τραπεζικό τομέα, η PacWest Bancorp, η τελευταία προβληματική τράπεζα στο επίκεντρο, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 9,5% την περασμένη εβδομάδα και εύλογα σημείωσε πτώση -22,7%
Ωστόσο, οι ιθύνοντες της τράπεζας σημείωσαν πως αν χρειαστεί έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η Wall Street δεν εξεπλάγη ούτε από τιμές παραγωγού (PPI) ούτε από τα επιδόματα ανεργίας.
Οι τιμές παραγωγού αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται καθώς η αλυσίδα εφοδιασμού εξομαλύνεται, ενώ οι αυξανόμενες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας δείχνουν ότι η αγορά εργασίας χαλαρώνει», δήλωσε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.
«Τα δεδομένα για τον πληθωρισμό και την εργασία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό υποστηρίζει τις εκκλήσεις ότι η Fed έχει ολοκληρώσει τον επιτοκιακό κύκλο της» προσέθεσε.

Στα μάκρο, νέα αύξηση σημειώνουν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που πέρασε, φτάνοντας τις 264.000 έναντι των 242.000 που προηγήθηκαν.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας, η άνοδος «άγγιξε» τις 22.000 σε διάστημα μιας εβδομάδας, ενώ όσο αφορά τις συνεχιζόμενες αιτήσεις, εκείνες ανήλθαν στις 1.813.000 άνοδο δηλαδή ύψους 12.000.
Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, με επιβράδυνση που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Ειδικότερα, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν έδειξαν πτώση και των τιμών παραγωγού στο 2,3% ετησίως τον Απρίλιο από το 2,7% του Μαρτίου, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν μία μέτρηση στο 2,4%.
Το 2,3% συνιστά μάλιστα το χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό για περισσότερο από δύο χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2021.
Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 0,2% από τον Μάρτιο, ενώ στην προηγούμενη μέτρηση είχαν υποχωρήσει κατά 0,4%, αλλά κινήθηκαν επίσης καλύτερα από τις προβλέψεις της αγοράς που περίμενε μηνιαία αύξηση 0,3%.
Παρόμοια ήταν η τάση και σε επίπεδο υποκείμενων πιέσεων, με το λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη που δεν προσμετρά τις μεταβολές σε τρόφιμα και ενέργεια, οι τιμές αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,2% επιβραδύνοντας από το 3,4% του Μαρτίου και επίσης χαμηλότερα από το 3,3% της μέσης εκτίμησης των αναλυτών.
Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε από τον Μάρτιο κατά 0,2% όσο περίμενε και η αγορά, αφότου είχε παραμείνει αμετάβλητος (0%) στην περασμένη μέτρηση.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από ένα διήμερο πτώσης, στον απόηχο της επιβράδυνσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,5%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,4%, στις 15.834 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,14%, στις 7.730 μονάδες.
Στις 7.381 μονάδες με άνοδο 0,3% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,61%, στις 27.098 μονάδες.

Στα μάκρο, κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε η Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό της επιτόκιο, ακολουθώντας το ρυθμό των Fed και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τον υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της Ομάδας των G7, με ετήσια αύξηση των τιμών άνω του 10%.
Καθώς οι Βρετανοί ανησυχούν για μια εθνική κρίση κόστους ζωής, νοσηλευτές, οδηγοί τρένων και εκπαιδευτικοί απεργούν για υψηλότερους μισθούς, υπογραμμίζοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζει η BoE για την επαναφορά του πληθωρισμού σε χαμηλότερα επίπεδα, σημειώνει η Barrons.
Η αύξηση σηματοδοτεί τη 12η διαδοχική κίνηση αφότου η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τη σύσφιξη τον Δεκέμβριο του 2021 - λίγους μήνες νωρίτερα από τη Fed.
Τοποθετεί το βασικό επιτόκιο της BoE στο 4,5%.
Είναι υψηλότερο από το κύριο επιτόκιο της ΕΚΤ που είναι 3,75%, αλλά κάτω από το εύρος της Fed από 5% έως 5,25%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης