Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βυθισμένο στο χάος και την αιματηρή βία το Πακιστάν που προσπαθεί να αποφύγει τη χρεοκοπία

Βυθισμένο στο χάος και την αιματηρή βία το Πακιστάν που προσπαθεί να αποφύγει τη χρεοκοπία
Βίαιες διαδηλώσεις σε ολόκληρο το Πακιστάν μετά τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Imran Khan
Σχετικά Άρθρα
Στο χάος έχει βυθιστεί ολόκληρο το Πακιστάν, όπου κλιμακώνονται οι αναταραχές και οι διαδηλώσεις μετά τη δραματική σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Imran Khan, εν μέσω τραγικής οικονομικής κατάστασης μίας χώρας που προσπαθεί να αποφύγει τη χρεοκοπία.
«Οι διαδηλώσεις έχουν κλιμακωθεί όχι μόνο στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας», αναφέρει το Al Jazeera.
Υπάρχουν μάλιστα αναφορές για ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Khan και των δυνάμεων ασφαλείας ενώ ένας πρώτος απολογισμός που δεν έχει πάντως επιβεβαιωθεί, κάνει λόγο για επτά νεκρούς.
Το χάος είναι πιθανό να συνεχιστεί τουλάχιστον και την επόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι το δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ αποφάσισε την προφυλάκιση του πρώην πρωθυπουργού.

Khan: Συνωμοσία με πολιτικά κίνητρα

Ο Khan χαρακτήρισε τη δίωξη εναντίον του για διαφθορά ως συνωμοσία με πολιτικά κίνητρα από τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία Shahbaz Sharif με σκοπό να τον εμποδίσει να επιστρέψει στην εξουσία στις επόμενες εκλογές αργότερα το 2023.
Ο Khan για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους συμμετείχε σε πορείες και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, κάνοντας εκστρατεία κατά του Sharif ενώ ταυτόχρονα απαιτούσε πρόωρες εκλογές.
Οι διαδηλώσεις στο Πακιστάν είναι βίαιες ενώ οργισμένοι διαδηλωτές βάζουν φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια.
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν εν μέσω διαδηλώσεων στην Πεσαβάρ, την πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας Khyber Pakhtunkhwa. Τα πτώματα έφεραν τραύματα από πυροβολισμούς.
Περισσότεροι από 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν.


Σε κλοιό τα σπίτια Πακιστανών αξιωματούχων

Την προηγούμενη μέρα, η κατοικία του πρωθυπουργού στη Λαχόρη δέχτηκε επίθεση από όχλο και διαδηλωτές εισέβαλαν στις κύριες πύλες του αρχηγείου του εθνικού στρατού στην πόλη Ραβαλπίντι λίγο έξω από το Ισλαμαμπάντ.
Οι κατοικίες των στρατιωτικών διοικητών απειλούνται επίσης.
Περίπου 2.000 διαδηλωτές εξακολουθούν να έχουν περικυκλώσει την κατεστραμμένη από τη φωτιά κατοικία στη Λαχόρη του υποστράτηγου Salman Fayyaz Ghani ανώτατου περιφερειακού διοικητή.
Ο Ghani και τα μέλη της οικογένειάς του μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερο μέρος όταν ο όχλος την Τρίτη (9/5/2023) επιτέθηκε για πρώτη φορά στο σπίτι του.
Ο στρατός άργησε να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες περιπτώσεις βίας κατά των εγκαταστάσεων του, ίσως καθώς διατηρούσε ελπίδες για αποκλιμάκωση.
Έχουν γίνει αναφορές για εκατοντάδες ή πιθανώς χιλιάδες συλλήψεις.
Διαδηλώσεις υπέρ του Khan έχουν επίσης ξεσπάσει σε δυτικές πρωτεύουσες με μεγάλη πακιστανική παρουσία, όπως το Λονδίνο και το Τορόντο.

Σκοτεινό κεφάλαιο

Ο στρατός εξέδωσε νέα ανακοίνωση την Τετάρτη (10/5/2023) καταδικάζοντας το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στις 9 Μαΐου ως «ένα σκοτεινό κεφάλαιο» στην ιστορία της χώρας.
Ο στρατός καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «οργανωμένες επιθέσεις» εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
«Αυτό που επεδίωκε να πετύχει ο αιώνιος εχθρός της χώρας τα τελευταία εβδομήντα πέντε χρόνια, αυτή η ομάδα, μεταμφιεσμένη με πολιτικό μανδύα, το έκανε μόνο και μόνο για την εξουσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης