Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ ήταν έτοιμο, όταν ο Putin εισέβαλε στην Ουκρανία - Stoltenberg: Πιο επικίνδυνο το μέλλον - Απουσία Ουκρανών

Το ΝΑΤΟ ήταν έτοιμο, όταν ο Putin εισέβαλε στην Ουκρανία - Stoltenberg: Πιο επικίνδυνο το μέλλον - Απουσία Ουκρανών
Πρέπει να προστατεύσουμε τους περίπου 1 δισεκατομμύρια πολίτες των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ είπε ο Stoltenberg
Σχετικά Άρθρα
(upd) Το ΝΑΤΟ ήταν έτοιμο όταν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εισέβαλε στην Ουκρανία υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της στρατιωτικής επιτροπής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όπου για πρώτη φορά παρίσταται και η Φινλανδία.
Ωστόσο, ο Stoltenberg υποστήριξε ότι η Συμμαχία πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες της προκειμένου να παράσχει ασφάλεια στα περίπου 1 δισεκατομμύριο πολίτες των κρατών – μελών του.

Στρατεύματα στα ανατολικά

«Ο μετασχηματισμός της συμμαχίας μας την τελευταία δεκαετία ήταν αξιοσημείωτος.
Από τότε που η Ρωσία προσάρτησε παράνομα την Κριμαία και εισέβαλε στην ανατολική Ουκρανία το 2014, έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεών μας.
Έχουμε αναπτύξει μαχητικά στρατεύματα στα ανατολικά της συμμαχίας για πρώτη φορά στην ιστορία μας και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς έχουν ξοδέψει επιπλέον 350 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα» είπε ο Stoltenberg.

Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟ

«Όταν ο Πρόεδρος Putin ξεκίνησε την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία το 2022, ήμασταν έτοιμοι.
Μέσα σε λίγες ώρες ενεργοποιήσαμε όλα τα αμυντικά μας σχέδια.
Θέσαμε 40.000 στρατιώτες υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, με την υποστήριξη σημαντικών αεροπορικών και θαλάσσιων δυνάμεων, και ενισχύσαμε την άμυνά μας από τη Βαλτική στη Μαύρη Θάλασσα.
Αυτές οι ενέργειες μειώνουν τον κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού και κλιμάκωσης πέρα από την Ουκρανία, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, ο οποίος προειδοποίησε για το μέλλον.

Πιο επικίνδυνο το μέλλον

«Καθώς προετοιμαζόμαστε για ένα πιο επικίνδυνο μέλλον, πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να κρατήσουμε ασφαλείς το ένα δισεκατομμύριο πολίτες μας και να διατηρήσουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.
Ο πόλεμος υψηλής έντασης επιστρέφει στην Ευρώπη, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός αυξάνεται, τα αυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν τις αξίες, τα συμφέροντα και την ασφάλειά μας και άλλες απειλές πολλαπλασιάζονται επίσης - από την τρομοκρατία μέχρι τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, από τη διάδοση των πυρηνικών όπλων μέχρι την κλιματική αλλαγή.
Χρειάζεται λοιπόν να δυναμώσουμε για αυτή τη νέα εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού» ανέφερε ο Stoltenberg.

Απουσία Ουκρανών

Αν και το θέμα της Ουκρανίας αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδριάση της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, από αυτήν θα απουσιάσει ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Valery Zaluzhny.
Όπως αναφέρεται, ο Zaluzhny αρνήθηκε να συμμετάσχει ακόμα και μέσω τηλεδιάσκεψης, επικαλούμενος την τεταμένη επιχειρησιακή κατάσταση στην Ουκρανία.
Για την επικείμενη αντεπίθεση των Ουκρανών θα ενημερώσει το ΝΑΤΟ ένας Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε ο Βρετανός ναύαρχος, Rob Bauer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης