Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Μειώνουν το πολιτικό ρίσκο οι δημοσκοπήσεις…

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Μειώνουν το πολιτικό ρίσκο οι δημοσκοπήσεις…
Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να περιληφθεί στο δείκτη MSCI Standard Greece η μετοχή της 11ης ελληνικής εταιρείας δηλαδή αυτή της Τράπεζας Πειραιώς
Σχετικά Άρθρα
Οι Κεντρικές Τράπεζες, στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη ολοκλήρωσαν με συνετές αυξήσεις τις επιτοκιακές αναπροσαρμογές με τη Federal να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της παύσης των αυξήσεων εφόσον το επιτρέψουν τα οικονομικά στοιχεία, ιδιαίτερα ο αναμενόμενος πληθωρισμός του Απριλίου.
Την ίδια ώρα, οι αναταράξεις των περιφερειακών τραπεζών συνεχίζονται καθοδηγούμενες από το κερδοσκοπικό χρήμα καθώς γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό το σοβαρό έλλειμμα εποπτείας που υπάρχει στο χρηματοπιστωτικό κλάδο των ΗΠΑ, ενώ το Κογκρέσο συνεχίζει να μην ψηφίζει την αναπροσαρμογή του ύψους $31, 4 τρις, δημόσιου χρέους των ΗΠΑ (στο 120% του ΑΕΠ).
Σαν αποτέλεσμα, αναβιώνει η εκτίμηση ότι ο χρυσός συνιστά ενδεδειγμένη τοποθέτηση από όσους αναζητούν «ασφαλή επενδυτικά καταφύγια» με την τιμή να ξεπερνά την τιμή των $2.000 ανά ουγγιά και με τις Κεντρικές Τράπεζες αναδυομένων χωρών να επιλέγουν την αύξηση των διακρατούμενων σε χρυσό αποθεμάτων !
Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων κινούνται με νευρικότητα καθώς δεν έχει απομακρυνθεί η πιθανότητα ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν.
Επιπλέον, αβέβαιο παραμένει το αποτέλεσμα των Τουρκικών εκλογών της Κυριακής και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σοβαρών κοινωνικών αναταράξεων σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα, είτε δηλαδή χάσει είτε κερδίσει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Στην Ελλάδα η προεκλογική διαδικασία είναι επίσης στην τελική ευθεία με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα, επιτρέποντας τη διαμόρφωση συγκρατημένου βαθμού αισιοδοξίας σε σχέση με τον πολιτικό κίνδυνο της 22ης Μαΐου, το σχηματισμό δηλαδή κυβέρνησης με κοινοβουλευτική πλειοψηφία άμεσα ή μετά τις επόμενες εκλογές.
Την ίδια ώρα, οι ελληνικές τράπεζες πιστοποιούν με τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους που έχουν ήδη δημοσιεύσει η Πειραιώς και η Alpha Bank, ότι είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες, με υγιές χαρτοφυλάκιο, βελτιωμένα καθαρά έσοδα τόκων και τελικά ισχυρή κερδοφορία που αναμένεται να συνεχιστεί ολόκληρο το έτος αλλά και στα επόμενα!
Εδραιώνεται έτσι η πεποίθηση από τους αναλυτές και την επενδυτική κοινότητα ότι οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να διαφοροποιηθούν με διακριτό τρόπο από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες και να αποτελέσουν επενδυτική επιλογή των διεθνών χαρτοφυλακίων!
Επιπλέον, οι τριμηνιαίες επιδόσεις του Μυτιληναίου πείθουν ότι τόσο ο ενεργειακός όσο και ο μεταλλουργικός κλάδος θα συμβάλουν στην καταγραφή μιας ακόμη εξαιρετικής χρονιάς για το 2023 με την καθαρή κερδοφορία του να υπερδιπλασίαζεται, ενώ παράλληλα ισχυρές επιδόσεις αναμένεται να παρουσιάσουν στα 3μηνιαία αποτελέσματά τους πολλές ακόμη μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Με τα μακροοικονομικά στοιχεία του 2023 να προϊδεάζουν σε αύξηση του ΑΕΠ του 1ου τριμήνου με επίδοση πάνω από το +2,5%.
Ενόψει των παραπάνω, το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να περιληφθεί στο δείκτη MSCI Standard Greece η μετοχή της 11ης ελληνικής εταιρείας δηλαδή αυτή της Τράπεζας Πειραιώς.
Έτσι, ο Γ.Δ. καταγράφει πάλι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και σύντομα θα αναμετρηθεί με το υψηλό όριο του 2023, τις 1.133 μονάδες της 1/3/2023.
Με τις συναλλαγές ωστόσο να είναι χαμηλές καθώς αρκετοί επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί θεωρώντας ότι οι απειλές παραμένουν και θα μπορούσαν να επαναφέρουν το κλίμα αποστροφής για μετοχικούς κινδύνους και στη χώρα μας, αρνούμενοι να αξιολογήσουν με νηφαλιότητα τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και πολλών εταιρειών της !

Δημήτρης Τζάνας
Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης