Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall, με το βλέμμα στον τραπεζικό τομέα και τον πληθωρισμό – Στο +0,05% ο S&P 500, o Nasdaq +0,20%

Οριακές μεταβολές στη Wall, με το βλέμμα στον τραπεζικό τομέα και τον πληθωρισμό – Στο +0,05% ο S&P 500, o Nasdaq +0,20%
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street...
Οριακές μεταβολές σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στον κλάδο των τραπεζών, αλλά και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία θα ανακοινωθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,17%, στις 33.618 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,05%, στις 4.138 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε αύξηση +0,18%, στις 12.256 μονάδες.

Στο ταμπλό,  κέρδη άνω του 3,67% σημείωσε ο τίτλος της PacWest, συμπαρασύροντας σε θετικό έδαφος και τις μετοχές των επίσης περιφερειακών Western Alliance και η Zions, ενώ ο τραπεζικός δείκτης SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) σημείωσε άνοδο 0,35%.
Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν και οι τίτλοι των τραπεζικών κολοσσών, με τις Citigroup, Wells Fargo, JPMorgan Chase και Morgan Stanley να ενισχύονται περίπου κατά 1%.
Κέρδη 1% σημείωσε και η μετοχή της Berkshire Hathaway, καθώς τα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ στο α' τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 12%.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά για δεύτερη μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 3,51% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 3,98%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 2,6% στα 73,16 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,4% στα 2.033 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,1006 δολ.

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη εβδομάδα σημαδεύτηκε από το sell off για τους τίτλους των περιφερειακών τραπεζών, με τις PacWest, Zions και Western Alliance να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, ωστόσο το ράλι της Παρασκευής επέτρεψε στους δείκτες να περιορίσουν τις απώλειές τους.
Ωστόσο, S&P 500 και Dow Jones σημείωσαν τη μεγαλύτερη οπισθοχώρηση από τις 10 Μαρτίου, με πτώση 0,8% και 1,2% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq κατάφερε να καταγράψει οριακά κέρδη 0,1%.
Στο μεταξύ, οι αμερικανικές εμπορικές τράπεζες αυστηροποίησαν τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων και η ζήτηση για εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια αποδυναμώθηκε το πρώτο τρίμηνο, διευρύνοντας μια τάση που ξεκίνησε πριν εμφανιστούν πρόσφατες πιέσεις στον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με έρευνα της Fed.
Το ποσοστό των αμερικανικών τραπεζών που αυστηροποίησαν τα κριτήρια για δάνεια σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκε στο 46%, από 44,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Fed με τραπεζικά στελέχη που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

«Παύση» στις ευρωπαϊκές αγορές, οριακά ο DAX

Οριακές μεταβολές κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των νέων αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και ενώ αναμένονται οι αποφάσεις της Bank of England.
Ράλι 4% σημειώνει η μετοχή της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi, καθώς το υπουργείο Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει το ποσοστό του, το οποίο ανέρχεται σε 64%.
κλειστό λόγω αργίας για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου, παραμένει το χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε οριακές μεταβολές στις 15.952 μονάδες.
Στις 7.440 μονάδες με άνοδο 0,11% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,3% στις 27.426 μονάδες.

Στα μάκρο, πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο, εν μέρει λόγω των αδύναμων επιδόσεων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η παραγωγή μειώθηκε κατά 3,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές είχαν επισημάνει πτώση 1,3%.
Η Destatis αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία της για τον Φεβρουάριοσε αύξηση 2,1%, από 2,0%.
Το πρώτο τρίμηνο, η παραγωγή ήταν 2,5% υψηλότερη από ό,τι το τελευταίο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης