Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Νέα επιχειρηματική στροφή από την AVE – Δεν αποκλείεται και νέα αύξηση κεφαλαίου

Νέα επιχειρηματική στροφή από την AVE – Δεν αποκλείεται και νέα αύξηση κεφαλαίου
Με τις ζημιές που έβγαλε το 2022 και το ύψος της καθαρής θέσης, μπορεί να βρεθεί στην επιτήρηση, μία κατηγορία του Χ.Α. που την αποφεύγει όλα αυτά τα χρόνια λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου που κάνει
Σχετικά Άρθρα
Η AVE (πρώην Audio Visual, πρώην Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνας), έγινε γνωστή στο επενδυτικό κοινό ως εταιρεία ψυχαγωγίας καθώς είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο με συμμετοχές στους πολύκινηματογράφους Ster και στο Allou Fun Park, ενώ με τη είσοδο στο Χ.Α. είχε αγοράσει και την Προοπτική Α.Ε.
Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το 2019, αγόρασε την Kristelcom με αντικείμενο την διανομή προϊόντων τεχνολογίας, αυτοματισμών γραφείου και οικιακών μικροσυσκευών και στόχο την αύξηση του τζίρου.
Μάλιστα η εκτίμηση τότε της διοίκησης ήταν για τζίρο 200 εκατ. ευρώ το 2024 και κερδοφορία από το 2022 που όμως δεν ήρθε.
Για τη χρήση 2022 εμφάνισε νέες ζημιές 4,67 εκατ. ευρώ από ζημία 7,7 εκατ. ευρώ.
Το 2020 αρχίζει να αποχωρεί από την ψυχαγωγία πουλώντας τα Ster Cinemas και τους κινηματογράφους Odeon.
Λίγο αργότερα μεταβίβασε και το Allou Fun Park για να ξεκινήσει μία στροφή στην επιχειρηματική του δραστηριότητα και να πάει από την ψυχαγωγία στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας Carrefour.
Με το ξεκίνημα του 2023 έχει συνεχίσει τη στροφή αποφασίζοντας να πουλήσει την KRiSTELCOM που είχε τη διανομή προϊόντων τεχνολογίας και είχε στηριχθεί πάνω της το επιχειρηματικό στόρι της ανάκαμψης.
Μάλιστα τότε ο υπολογισμός ήταν ακόμα και placement, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Όλα αυτά τα χρόνια τα αρνητικά αποτελέσματα και ο υψηλός δανεισμός, δημιουργούσαν την ανάγκη βελτίωσης της ρευστότητας και οι βασικοί μέτοχοι έβαζαν κεφάλαια.
Πιθανότατα είναι και η εταιρεία με τις περισσότερες αυξήσεις κεφαλαίου στην ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Μάλιστα πολλές φορές οι βασικοί μέτοχοι έβαλαν κεφάλαια σε τιμές υψηλότερες από την τιμή που είχε στο χρηματιστήριο εκείνη την περίοδο.
Επιπλέον, ανέλαβαν και δανεισμό που είχε ο όμιλος.
Τελευταία αύξηση έγινε τον Ιούλιο του 2022 με τιμή διάθεσης το 1 ευρώ.
Σήμερα η μετοχή είναι στα 0,55 ευρώ περίπου και σύμφωνα με τον ισολογισμό δεν αποκλείεται να γίνει και άλλη αύξηση.
Σημειώνεται πως με τις ζημιές που έβγαλε και το ύψος της καθαρής θέσης, μπορεί να βρεθεί στην επιτήρηση, μία κατηγορία διαπραγμάτευσης του Χ.Α. που την αποφεύγει όλα αυτά τα χρόνια λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου που κάνει.

Οι σημερινοί στόχοι του ομίλου

Όπως αναφέρεται στη λογιστική κατάσταση χρήσης 2022, ο όμιλος, μέσω της νεοσύστατης θυγατρικής Retail & More εισέρχεται στο χονδρικό εμπόριο προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (συμπεριλαμβανομένων και τροφίμων), αναζητώντας πιο επικερδής δραστηριότητες που θα προσφέρουν καλύτερα περιθώρια κέρδους και ισχυρότερες ταμειακές ροές.
Στους άμεσους στόχους της Retail & More είναι η δημιουργία ενός νέου Πανελλαδικού δικτύου καταστημάτων με κοινή εταιρική ταυτότητα, όπου θα διατίθενται, μεταξύ άλλων, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας Carrefour, θα παρέχονται προϊόντα υψηλής ποιότητας και κορυφαίες υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών.
Η Carrefour είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος retailer με πάνω από 90 δις πωλήσεις. Στην Ελλάδα θα αναπτύξουμε καταστήματα με τα σήματα:
•Carrefour express
•Cattefour market
•Carrefour Bio
•Carrefour Flash
•Supeco
Η επιτυχία της Retail & More στηρίζεται στο δυνατό “know how” του Retail των super markets και του κλάδου των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων (FMCG), στην υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων, αλλά και στη διαφορετικότητα, αναφέρει η διοίκηση στη λογιστική κατάσταση.
Για το 2023 ο Όμιλος εντατικοποιεί το πλάνο ανάπτυξης των καταστημάτων Carrefour με βάση τον ακόλουθο σχεδιαασμό:
•Ωρίμανση των καταστημάτων που ξεκίνησαν την λειτουργία τους το 2022.
Άνοιγμα περίπου 20 νέων καταστημάτων με την μέθοδο Franchise με έμφαση στις τουριστικές περιοχές και την επαρχία.
•Αξιολόγηση ευκαιριών για ενδεχόμενες εξαγορές εφόσον αυτές παρουσιαστούν σαν συνέπεια της συγκέντρωσης του κλάδου.
•Δημιουργία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας από Έλληνες παραγωγούς.
•Αντιπροσώπευση και διανομή προϊόντων (τροφίμων-ποτών).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης