Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι αποδεκάτισαν Ουκρανούς κομάντο, νεκρός συνεργάτης του Zelensky - Οι Wagner καταλαμβάνουν πλήρως το Bakhmut

Οι Ρώσοι αποδεκάτισαν Ουκρανούς κομάντο, νεκρός συνεργάτης του Zelensky - Οι Wagner καταλαμβάνουν πλήρως το Bakhmut
Τα ρωσικά στρατεύματα σταματούν τις ενέργειες δύο ουκρανικών ομάδων αναγνώρισης
(upd 9)Ένα βήμα πριν την ανακήρυξη της ελευθερίας του Βakhmut βρίσκονται οι μαχητές της ομάδας Wagner, ενώ οι Ρώσοι σταμάτησαν δύο αναγνωριστικές ομάδες Ουκρανών, αποδεκάτισαν 50 κομάντο που επιχείρησαν να περάσουν στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, την ώρα που τα ρωσικά Lancet κυριολεκτικά αχρηστεύουν κάθε προσπάθεια ουκρανικής άμυνας, ενώ η Ουκρανία δηλώνοντας σχεδόν έτοιμη για αντεπίθεση μετά από εντολές ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, χτύπησαν αποθήκη καυσίμων στην Σεβαστούπολη προκαλώντας κόλαση φωτιάς, οδηγώντας αναλυτές να υποστηρίζουν πως ίσως η αντεπίθεση να έχει ξεκινήσει με αναγνωριστικές... κινήσεις που όμως καταπνίγονται από τον ρωσικό στρατό.

Σκοτώθηκε συνεργάτης του Zelensky στην Kremmina

Στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky σκοτώθηκε σε μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk.
Πρόκειται για τον Alexander Bondarenko, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Zelensky, όπως έκαναν γνωστό πολεμικοί ανταποκριτές του ρωσικού καναλιού Spring Telegram, σύμφωνα με την Pravda.
Ο Bondarenko, σκοτώθηκε σε μάχη κοντά στον οικισμό Kremmina (σ.σ. στα ρωσικά Kremennaya).
Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι ο διοικητής μιας επίλεκτης μονάδας του ουκρανικού στρατού, Alexander Chernigov, σκοτώθηκε στο Bakhmut.
Ο Chernigov διοικούσε την ομάδα του 73ου Κέντρου Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού.

Τα ρωσικά στρατεύματα σταματούν τις ενέργειες δύο ουκρανικών ομάδων αναγνώρισης και αποδεκατίζουν κομάντος

Ομάδα Ουκρανών αποτελούμενη από 50 άνδρες κομάντος επιχείρησε να περάσει στην ανατολική όχθη του Δνείπερου αλλά καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ρώσους σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής του κέντρου τύπου της ομάδας Vostok, στην Zaporizhya, τα ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν τις ενέργειες δύο ομάδων αναγνώρισης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στα νότια του Ντόνετσκ και κατέστρεψαν δύο εχθρικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και δύο αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Paladin, δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου τύπου της ομάδας Vostok, Alexander Gordeev, σύμφωνα με το TASS.
"Στη νότια κατεύθυνση του Donets, οι προηγμένες μονάδες της ομάδας Vostok κατέστειλαν τις ενέργειες δύο ομάδων αναγνώρισης του εχθρού, εξόντωσαν οκτώ μαχητές.
Το πλήρωμα του τανκ T-80 κατέστρεψε ένα τεθωρακισμένο όχημα και τρεις μαχητές στην περιοχή Ugledar.
Το πλήρωμα του το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Strela-10 και ο χειριστής του φορητού συστήματος αεράμυνας Igla κατέστρεψαν τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Fury και Valkyrie.
Σύμφωνα με ραδιοαναχαιτίσεις, δύο αυτοκινούμενες εγκαταστάσεις πυροβολικού Paladin του εχθρού υπέστησαν ζημιές από πυρά πυροβολικού στο την περιοχή Elizavetovka», είπε.

Τουλάχιστον 480 Ουκρανοί νεκροί στο Donetsk

Bαρύτατες απώλειες εξακολουθούν να μετρούν οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Donetsk.
Σε διάστημα 24 ωρών έχασαν 480 στρατιώτες ως αποτέλεσμα των συνδυασμένων επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov.
«Συνολικά, την περασμένη ημέρα σε αυτήν την κατεύθυνση εξοντώθηκαν περισσότεροι από 480 Oυκρανοί στρατιώτες και ξένοι μισθοφόροι ενώ καταστράφηκαν 12 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 30 αυτοκίνητα, ένα οβιδοβόλο D-20 και ένα μηχανοκίνητο σύστημα πυροβολικού Gvozdika», σημείωσε.
Μια αποθήκη πυρομαχικών πυροβολικού της 54ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων καταστράφηκε κοντά στη Belogorovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk, πρόσθεσε.
«Στην κατεύθυνση Kupyansk, συνδυασμένα πυρά αεροπορίας και πυροβολικού έπληξαν εχθρικές μονάδες σε περιοχές κοντά στους οικισμούς Sinkovka, Kislovka, Kamenka, Masyutovka στην περιοχή Kharkov και Novosyolovskoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν έως και 65 Ουκρανούς στρατιώτες στην περιοχή Krasny Liman ενώ πάνω από 30 ήταν οι απώλειες για το Κίεβο στη Zaporizhia.

Κατελήφθησαν σημαντικά οχυρά των Ουκρανών στο Lugansk

Η ομάδα «Νότια» του ρωσικού στρατού κατέλαβε δύο οχυρά των Ουκρανών στο Lugansk, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 στρατιώτες, όπως μετέδωσε το Tass.
«Οι επιτυχείς ενέργειες της ομάδας μάχης του Νότου εξουδετέρωσε δύο προπύργια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στη Belogorovka του Lugansk.
Η μαζική χρήση πυροβολικού και πυραύλων κατέστησε δυνατή την εξόντωση τουλάχιστον 20 Ουκρανών στρατιωτών στις κατεχόμενες θέσεις», είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής ομάδας μάχης.
Το Σάββατο (29/4), τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν πάνω από 30 Ουκρανούς κοντά στην Belogorovka και κατέλαβαν ένα οχυρό.

Μαχητής «Wagner» ανακοίνωσε την επικείμενη απελευθέρωση του Bakhmut ή Artemovsk για τους Ρώσους

Μαχητής της ομάδας Wagner δήλως πως «απέχουμε μόλις 1,5 χλμ. μέχρι την πλήρη απελευθέρωση του Artemovsk»! σύμφωνα με το RIA Novosti.
"Η πρώτη γραμμή πλησιάζει όλο και πιο κοντά (στα δυτικά περίχωρα της πόλης).... «πήραμε ένα προγεφύρωμα... έχουμε ήδη καταστείλει σχεδόν τα πάντα», κατέληξε η πηγή.
Σύμφωνα με τον μαχητή, η μονάδα του κατάφερε να εισβάλει στην συνοικία πίσω από τον σιδηρόδρομο, που χωρίζει την πόλη σε δύο μέρη και πόρω απέχουν από την πλήρη απελευθέρωσή της.
Το Artemovsk βρίσκεται βόρεια της Gorlovka. Αυτός είναι ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών για τον εφοδιασμό του ουκρανικού ομίλου στο Donbass.

Σφοδρές μάχες διεξάγονται έξω από την πόλη εδώ και πολλούς μήνες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Wagner PMC Yevgeny Prigozhin, οι ομάδες εφόδου έπρεπε να πάρουν τον έλεγχο περίπου τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους.
Τα επιθετικά αεροσκάφη υποστηρίζονται από μονάδες των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, της αεροπορίας και του πυροβολικού της Νότιας Ομάδας των Ρωσικών Δυνάμεων.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι κατάφεραν να σταματήσουν τις προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για αντεπίθεση από τις περιοχές Chasov Yar, Kalinina και Krasnoy.
0_9.JPG
Αντεπιτίθεται η Ουκρανία;

Φαίνεται πως οι Ουκρανοί έκαναν επιθετική αναγνώριση επιδιώκοντας να λάβουν καλύτερες θέσεις για όταν τελικά επιτεθούν, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει όλες μόνο το τελευταίο διάστημα επιχειρήθηκαν 16 προσπάθειες από τους Ουκρανούς και απέτυχαν και οι 16 αφού σκοτώθηκαν οι Ουκρανοί στρατιώτες ή υποχρεώθηκαν σε άτακτη υποχώρηση…
Μόνο στο Donetsk τις τελευταίες ώρες σκοτώθηκαν πάνω από 570 Ουκρανοί ενώ στην Kherson πλήγματα ακριβείας από θαλάσσης έπληξαν το επιτελείο διοίκησης των ουκρανικών δυνάμεων.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Alexey Reznikov δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι γενικά έτοιμος να ξεκινήσει μια αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων σε Donbass και νότια Ουκρανία.

«Ας το πούμε έτσι, σε γενικές γραμμές, σε ένα υψηλό ποσοστό, είμαστε έτοιμοι, όλα εναπόκεινται πλέον στο Γενικό Επιτελείο», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση που πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εξαπολύσει σύντομα.

Τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη όλα τα μαθήματα εκπαίδευσης για τη σωστή χρήση του δυτικού εξοπλισμού.
«Τα οπλικά συστήματα έχουν παραδοθεί εν μέρει, αλλά υπάρχουν και είδη στρατιωτικού υλικού για τα οποία τα προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί».
Ο ουκρανός αρχηγός άμυνας σημείωσε ότι, συνολικά, οι προετοιμασίες της Ουκρανίας για μια αντεπίθεση τείνουν να ολοκληρωθούν.

Οι εικασίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με μια πιθανή αντεπίθεση από τα ουκρανικά στρατεύματα είναι διαδεδομένες εδώ και αρκετούς μήνες, με διάφορες πιθανές ημερομηνίες.
Οι New York Times, επικαλούμενοι το Πεντάγωνο και τα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν πρόσφατα, ανέφεραν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα σχεδίαζαν να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση στη νότια κατεύθυνση τον Μάιο 2023. Μάλιστα η Ουκρανία έχει εκπαιδεύσει 12 μάχιμες ταξιαρχίες των 4.000 στρατιωτών η καθεμία δηλαδή 48.000 στρατιώτες.

Oι Ουκρανοί χτύπησαν μεγάλη δεξαμενή καυσίμων στην Σεβαστούπολη στην χερσόνησο της Κριμαίας.

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις καταστροφές των Ουκρανικών δυνάμεων, χτυπώντας αποθήκες πυρομαχικών, νευραλγικούς στόχους ενώ αποτρέπουν τα σποραδικά χτυπήματα των Ουκρανών, όπως εκδηλώνονται σε μικρές ομάδες, στα πλαίσια τις προσπάθειες αναγνώρισης και δολιοφθοράς των Ουκρανών, οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, drone, σε δεξαμενή καυσίμων στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας, όπως ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής, ο Mikhail Ravozayev, μέσω Telegram.
«Δεξαμενή καυσίμων καίγεται (…) Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές, οι φλόγες ενδέχεται να οφείλονται σε επίθεση» με UAV, ανέφερε ο κ. Ραζβοζάγεφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα, δύο εκρήξεις ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας – περίπου στις 4 τα ξημερώματα, προκαλώντας κόλαση φωτιάς.
Το ουκρανικό χτύπημα στις ρωσικές δεξαμενές καυσίμων της Σεβαστούπολης έχει προκαλέσει έντονη φημολογία πως ίσως ξεκίνησε η ουκρανική αντεπίθεση η οποία κατά τα φαινόμενα θα διεξαχθεί στη νότια Ουκρανία γιατί τα άλλα μέτωπα υπερτερούν μαζικά οι ρωσικές δυνάμεις, και ως πρώτο βήμα καταστρέφουν τα καύσιμα που είναι απαραίτητα για την κίνηση των ρωσικών δυνάμεων.

Ουκρανικός βομβαρδισμός στο Donetsk

Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν εκ νέου νωρίς την Κυριακή (30/4/2023) το Donetsk καθώς επτά βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών εκτοξεύτηκαν κατά της πόλης, σύμφωνα με τις αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας.
Την προηγούμενη ημέρα ο τελευταίος βομβαρδισμός της πόλης καταγράφηκε το βράδυ ενώ την Κυριακή το Donetsk δέχθηκε επίθεση στις 08:50 και στις 9:00 π.μ.
Επλήγησαν οι περιοχές Kirovsk και Kuibyshevsk.

Οι Ρώσοι κατέρριψαν drone με εκρηκτικά στη Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα drone που μετέφερε εκρηκτικά C4 κοντά στο Energodar, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhia όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
«Σήμερα, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εντόπισαν και κατέστρεψαν drone, εξοπλισμένο με κοντέινερ για την παράδοση εκρηκτικών C4, που είχε αποσταλεί στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, κοντά στην πόλη Energodar», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Το ωφέλιμο φορτίο του drone δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά εναντίον αμάχων.
«Αυτό το drone προορίζονταν να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού.
Χάρη στην επαγρύπνηση και τον επαγγελματισμό των υπαλλήλων των υπηρεσιών ασφαλείας, οι εγκληματικές προθέσεις του τρομοκρατικού ουκρανικού καθεστώτος ανατράπηκαν» υπογράμμισαν οι αρχές.
Το Σάββατο (29/4), συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατασκευής ΗΠΑ, το οποίο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν για αναγνώριση και προετοιμασία δολιοφθορών στην περιοχή Energodar.

Wagner: Έως τις 15 Μαΐου η αντεπίθεση των Ουκρανών

Ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος για μια αντεπίθεση που θα ξεκινήσει μέχρι τις 15 Μαΐου, δήλωσε ο ιδρυτής των Wagner, Yevgeny Prigozhin, σε συνέντευξή του το Σάββατο (29/4/2023).
«Ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος για την αντεπίθεση.
Εμποδίστηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες και, ίσως, κάποια εσωτερικά προβλήματα που έπρεπε να επιλύσει», είπε ο Prigozhin.
«Ίσως θα μας ξεκουράσουν στις 9 Μαΐου, αλλά η επίθεση θα ξεκινήσει 100% πριν από τις 15 του επόμενου μήνα», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία θα πρέπει να δεχθεί την κινεζική διαμεσολάβηση όταν αποτύχει η αντεπίθεση

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Volodymyr Zelensky στις 26 Απριλίου, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping προσδιόρισε τις διαπραγματεύσεις ως τον μόνο τρόπο επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, κάτι στο οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε αντιρρήσεις.
«Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι η μόνη δυνατή μέθοδος», ανέφερε ο Κινέζος Πρόεδρος και τόνισε επίσης ότι το Πεκίνο «θα επιδιώξει επίμονα την ειρήνη και θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις».

Από την πλευρά του, ο Zelensky, ο οποίος εδώ και πολλούς μήνες έχει εκφράσει ενδιαφέρον να μιλήσει με τον Xi Jinping, είπε ότι είχε «ένα μακρύ και ουσιαστικό τηλεφώνημα» με τον Κινέζο πρόεδρο που διήρκεσε μια ώρα.
«Συζητήσαμε ένα πλήρες φάσμα επίκαιρων θεμάτων των διμερών σχέσεων.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στους τρόπους πιθανής συνεργασίας για την εδραίωση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης για την Ουκρανία».

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εις βάρος των εδαφικών συμβιβασμών», πρόσθεσε, εννοώντας ότι ο Κινέζος Πρόεδρος χάνει τον χρόνο του.
Ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο διορίστηκε ο πρώην Υπουργός Στρατηγικής Βιομηχανίας ως Πρέσβης της Ουκρανίας στη Κίνα.

Η μακρά απουσία ενός Ουκρανού πρεσβευτή στην Κίνα καταδεικνύει την παραδοσιακή στάση που είχε η Ουκρανία απέναντι στην Κίνα.
Επιπλέον, η τηλεφωνική επικοινωνία Xi-Zelensky έρχεται λίγες μόνο μέρες αφότου ο Κινέζος Πρέσβης στο Παρίσι προκάλεσε αντιδράσεις λέγοντας ότι τα κράτη της Βαλτικής δεν είχαν καθεστώς βάσει του διεθνούς δικαίου μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, προκαλώντας ενόχληση και στις αρχές της Ουκρανίας.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις, πρώην Πρέσβης της Κίνας στη Ρωσία θα ηγηθεί ειδικής αντιπροσωπείας για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.
Η σύσταση ειδικής κινεζικής αντιπροσωπείας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.
Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να τρέφονται ψευδαισθήσεις, καθώς οι ΗΠΑ πιθανότατα θα εμποδίσουν την Ουκρανία να συμβιβαστεί με την Ρωσία με βάση το Κινεζικό σχέδιο.

Παρά τις δυσκολίες η Κίνα εμφανίζεται ως ειρηνοποιός στη σύγκρουση στις αρχές του 2023, αφού πρότεινε λύση του πολέμου με βάση 12 σημεία.
Ωστόσο, η πρόταση απορρίφθηκε πλήρως από την Ουκρανία και τους δυτικούς υποστηρικτές, καθώς δεν περιλάμβανε κανένα όρο για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Με την Κίνα να συμφιλιώνει επιτυχώς το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της Κίνας αισθάνονται επίσης σίγουροι ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, δεδομένου ότι η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται σε άμεση σύγκρουση, σε αντίθεση με τις δύο χώρες της Μέσης Ανατολής.
Επειδή η Ουκρανία πιστεύει ότι μπορεί να επικρατήσει εναντίον της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης με την σχεδιαζόμενη αντεπίθεση, δεν πρέπει να υπάρχουν προσδοκίες ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο μόλις αποτύχει η αντεπίθεση της Ουκρανίας, η Ουκρανία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να απευθυνθεί στην Κίνα για να βοηθήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

Λιθουανία: Η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πριν από το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης στο έδαφός της, δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nauseda σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα la Repubblica.
«Θα είναι πολύ δύσκολο. Το γνωρίζουμε αυτό, και οι ίδιοι οι Ουκρανοί το γνωρίζουν.
Πρέπει να περάσουμε στην πρακτική φάση, να καθορίσουμε τα στάδια και το πλαίσιο για το πώς θα ενεργήσουμε όταν τελειώσει η σύγκρουση», σημείωσε.
Ο Nauseda εξέφρασε την ελπίδα ότι η επερχόμενη σύνοδος κορυφής της συμμαχίας θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη για την ένταξη της Ουκρανίας.
«Για να είμαι ειλικρινής, στο Βίλνιους (σ.σ. σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ τον Ιούνιο) αυτό θα είναι το πιο δύσκολο σημείο.
Η Λιθουανία επιμένει σε μια φιλόδοξη ατζέντα, αλλά ορισμένες χώρες εξακολουθούν να διστάζουν να δώσουν ισχυρά μηνύματα στον Zelensky για αυτό το θέμα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρος της Λιθουανίας, το ΝΑΤΟ πρέπει να ξεπεράσει την παλιά φόρμουλα της «των ανοιχτών θυρών».
«Γνωρίζουμε ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές σε όλους, αλλά δεν έχουμε αλγόριθμους για τη χρήση τους, επομένως πρέπει να στείλουμε σήματα πως περιμένουμε την ένταξη της Ουκρανίας και ότι μπορεί να είναι μέρος του συστήματος ασφαλείας», τόνισε ο Nauseda.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, το Κίεβο υπέβαλε αίτηση για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

4_58.JPG
2_132.JPG
3_85.JPG
1_171.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης