Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΜέΡΑ25: Παρασιτικές οι τράπεζες, δεν είναι πλέον απαραίτητες - Είναι υποχρέωση να έχουμε σχέδιο για το πιθανό κλείσιμό τους

ΜέΡΑ25: Παρασιτικές οι τράπεζες, δεν είναι πλέον απαραίτητες - Είναι υποχρέωση να έχουμε σχέδιο για το πιθανό κλείσιμό τους
"Το κλείσιμο των τραπεζών, ο ελληνικός λαός το άντεξε και δεν υπέκυψε. Με κλειστές τράπεζες ψήφισε 62% όχι. Εάν χρειαστεί, το ίδιο θα κάνει και σήμερα και το ΜέΡΑ25 θα βρεθεί στο πλευρό του", σημειώνει
Σχετικά Άρθρα
Στο σχέδιο «Δήμητρα» επανέρχεται το ΜέΡΑ25, κατηγορώντας τους δημοσιογράφους ότι «κινδυνολογούν και επιστρατεύουν» το φάντασμα των κλειστών τραπεζών.
Το ΜέΡΑ25, μία ημέρα μετά την παρουσίαση του συστήματος Δήμητρα από τον Γιάνη Βαρουφάκη που έκανε λόγο για «ένα τεχνοκρατικά άρτιο Ψηφιακό Σύστημα - εργαλείο υπέρ του λαού που δίνει ελευθερία εντός του ευρώ, καταργεί το τραπεζικό μονοπώλιο στις συναλλαγές - πληρωμές και, ναι, μπορεί, αν χρειαστεί, να γίνει η βάση για εθνικό νόμισμα», σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι τράπεζες έχουν καταντήσει παρασιτικές και δεν είναι πλέον απαραίτητες».
«Κανείς δε μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse, πόσο μάλλον των ελληνικών τραπεζών. Είναι υποχρέωση να έχουμε σχέδιο για το πιθανό κλείσιμο τους, για να προστατευτούν οι καταθέσεις των πολιτών και να συνεχίσουν κανονικά οι συναλλαγές», προσθέτει το ΜέΡΑ25.
Αναλυτικά, αρχικά το ΜέΡΑ25 κατηγορεί τους δημοσιογράφους ότι «κινδυνολογούν και το φάντασμα των κλειστών τραπεζών, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη ώστε:
-τα αφεντικά τους να επιδίδονται (ανενόχλητα από τους πολίτες) στη λεηλασία που αποκαλύπτει το ΜέΡΑ25 από τα funds, τους ολιγάρχες της ενέργειας στους οποίους ανήκουν τα κανάλια, τους σουπερμαρκετάδες κλπ.
-να μην συζητείται το Πρόγραμμα 100 Ημερών μας που τους πονά επειδή είναι τόσο μα τόσο λογικό».
Είναι «τιμή μας και καμάρι μας, οι επιθέσεις τους και τα ψέματά τους», προσθέτει.

Για το 2015

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 , «το 2015 τις τράπεζες τις έκλεισε ο Draghi (η ΕΚΤ) στο πλαίσιο Οικονομικής Τρομοκρατίας - σε αγαστή συνεργασία με τον Στουρνάρα & ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που τον παρακαλούσαν να τις κλείσει ώστε να υποκύψει ο λαός μας στα μνημόνιά του. Όποιος το αρνείται, τάσσεται με το θύτη - Draghi».
Σημειώνει ότι «πριν κλείσει τις τράπεζες, ο Draghi ζήτησε νομική γνωμάτευση από νομική εταιρεία, γιατί δεν ήταν σίγουρος αν το κλείσιμο ήταν νόμιμο», κάτι που «ο λαός μας το κατάλαβε και κράτησε γερά, απαντώντας στην τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού με εκείνο το μεγαλειώδες 62%» (σ. σ. του δημοψηφίσματος του 2015).

Για το σύστημα «Δήμητρα»

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, το σύστημα «Δήμητρα» είναι ένα «απαραίτητο εργαλείο (δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών - ανεξάρτητο από τις τράπεζες και την ΕΚΤ - για χρήση εντός του ευρώ. Το έχει και η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία).
Σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, το σύστημα Δήμητρα θα μειώσει το κόστος της κρίσης - θα είναι εργαλείο που σήμερα η χώρα δεν διαθέτει.
Σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργηθεί εγχώριο χρήμα, το σύστημα Δήμητρα θα αποτελέσει τη βάση του νέου εθνικού νομίσματος».
«Είμαστε υπερήφανοι που το καταθέσαμε ως πρόταση νόμου τον Δεκέμβριο του 2020», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.
«Μας κατηγορούν για το Δήμητρα μόνο όσοι απαιτούν από κάθε κυβέρνηση να μην κάνει τα ελάχιστα που απαιτεί η βιωσιμότητα της Ελλάδας - να συνθηκολογεί σε κάθε ποταπή απαίτηση των funds και της τρόικας.
Το κλείσιμο των τραπεζών από την ΕΕ ισοδυναμεί με κήρυξη ανοικτού οικονομικού πολέμου στην Ελλάδα. Εσείς το δέχεστε; τι προτείνετε; υποταγή;», συμπληρώνει.

Υποχρέωση να έχουμε σχέδιο για το πιθανό κλείσιμο των τραπεζών

Όπως αναφέρει το ΜέΡΑ25, «με την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, ο ρόλος των ιδιωτικών τραπεζών έχει σήμερα από τα πράγματα συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι τράπεζες έχουν καταντήσει παρασιτικές και δεν είναι πλέον απαραίτητες.
Κανείς δε μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse, πόσο μάλλον των ελληνικών τραπεζών. Είναι υποχρέωση να έχουμε σχέδιο για το πιθανό κλείσιμο τους, για να προστατευτούν οι καταθέσεις των πολιτών και να συνεχίσουν κανονικά οι συναλλαγές».
Υπογραμμίζει πως «είμαστε υπερήφανοι που όχι μόνο λέμε «όχι» , αλλά που σχεδιάσαμε ένα τεχνοκρατικά άρτιο ψηφιακό σύστημα-εργαλείο υπέρ του λαού».
«Το κλείσιμο των τραπεζών, ο ελληνικός λαός το άντεξε και δεν υπέκυψε. Με κλειστές τράπεζες ψήφισε 62% όχι. Εάν χρειαστεί, το ίδιο θα κάνει και σήμερα και το ΜέΡΑ25 θα βρεθεί στο πλευρό του.
Σήμερα το κλείσιμο των τραπεζών αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα από ό, τι 10 χρόνια πριν. Με μια απλή ψηφιακή πλατφόρμα, σαν και αυτές που ο κ. Πιερρακάκης έχει φτιάξει για κάθε λογής επίδομα. Με ένα δημόσιο ψηφιακό σύστημα πληρωμών που εγγυάται καταθέσεις/ μισθούς/συντάξεις για όλους τους πολίτες. Είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25 που την έχει ονομάσει ΔΗΜΗΤΡΑ. Έχει κατατεθεί στη Βουλή εδώ και 2 χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης