Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Διασύνδεση όλων των ταμείων με το ΚΕΑΟ για τον έλεγχο των χρεών και 6 μεταρρυθμίσεις μέσα στην επόμενη διετία

Διασύνδεση όλων των ταμείων με το ΚΕΑΟ για τον έλεγχο των χρεών και 6 μεταρρυθμίσεις μέσα στην επόμενη διετία
Τις μεταρρυθμίσεις παρουσίασε σε ειδική τελετή το βράδυ της Τετάρτης (19/4/2023) στο Μ. Μουσικής ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης
Σχετικά Άρθρα
Η διασύνδεση όλων των λογαριασμών (88 ταμεία) που λειτουργούν στον ΕΦΚΑ ανεξάρτητα με το ΚΕΑΟ, ώστε να προλαμβάνονται οι οφειλές και να γίνονται άμεσα απαιτητές, περιλαμβάνεται στις 7 μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν στον ασφαλιστικό φορέα μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.
Τις μεταρρυθμίσεις παρουσίασε σε ειδική τελετή το βράδυ της Τετάρτης (19/4/2023) στο Μ. Μουσικής ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Πρόκειται για την τελευταία εκδήλωση του υπουργείου πριν την προκήρυξη των εκλογών στην οποία έλαβε μέρος όλη η διοικητική ιεραρχία του ΕΦΚΑ.

Οι 7 σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που ήδη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης αφορούν:

1.Ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ώστε ο ΕΦΚΑ να τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα και με λιγότερη «χαρτούρα». Επιπλέον όλα τα ταμεία θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΚΕΑΟ και οι οφειλές θα πηγαίνουν αμέσως στο Κέντρο ώστε να καθίστανται απαιτητές. Ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει στον Φορέα, σε τι στάδιο βρίσκεται η σύνταξή του και ποιος είναι υπόλογος για την όποια καθυστέρηση προκύψει. Παράλληλα όμως θα μπορούν και οι υπάλληλοι να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους και να έχουν όλοι πρόσβαση στο ίδιο σύστημα και στα ίδια δεδομένα. Το έργο έχει περάσει ήδη από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και να ξεκινήσει η υλοποίηση που θα διαρκέσει περίπου 36 μήνες.

2. Ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών, με την ψηφιοποίηση των ενσήμων και πριν από το 2002. Σε περίπου 36 μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πλήρη πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης. Οι δυο σχετικές συμβάσεις θα πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα.

3. Διασύνδεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με τον ΕΦΚΑ- Πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ»: Οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ θα μπορούν- σε πραγματικό χρόνο- να γνωρίζουν το ωράριο, την αμοιβή, την μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζόμενου. Με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί στη πηγή η εισφοροδιαφυγή και τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα αυξηθούν, με μια ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση που έρχεται να πλαισιώσει την εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Ο ανάδοχος έχει επιλεγεί, η σύμβαση έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

4.Υλοποίηση 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσα στους επόμενους 15 μήνες που θα συνδυαστεί με σταδιακή κατάργηση 10 συναλλαγών που γίνονται με φυσικό τρόπο στα γκισέ του Φορέα, όπως έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, και έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης, οι οποίες θα γίνονται εφεξής ηλεκτρονικά.

5.Επέκταση του θεσμού των υπαλλήλων ροής και υποδοχής -που σήμερα λειτουργεί σε 55 σημεία- και στα 117 φυσικά σημεία εξυπηρέτησης του ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα.

6. Ριζική ανακαίνιση του συνόλου των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ έως το τέλος του 2024. Ήδη λειτουργούν 3 Πρότυπα Υποκαταστήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη και το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν άλλα 10.

7.Ολοκλήρωση της τοποθέτησης στον ΕΦΚΑ των νέων Γενικών Διευθυντών έως τέλη Μαΐου και 200 περίπου Διευθυντών βαθμιαία έως τα τέλη του έτους. Η ανανέωση αυτή στο στελεχιακό δυναμικό θα συνδυαστεί και με την έλευση 551 νέων υπαλλήλων (μέσω ΑΣΕΠ) των οποίων οι προσλήψεις έχουν ήδη εγκριθεί, και που σε σημαντικό βαθμό θα εργαστούν στα υποκαταστήματα ‘οπου υπάρχουν κενά,

Κάνοντας μία συνοπτική αναδρομή στην κατάσταση που παρέλαβε στο υπουργείο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι τους τελευταίους 27 μήνες:

-Εκδόθηκαν 570.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις ! Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του επιτεύγματος, οι ενήλικες στη χώρα μας υπολογίζονται σε 8 εκατ. Δηλαδή 1 στους 16 ενήλικες που πολλές φορές περίμενε για τη σύνταξή του 3, 5 ή 7 χρόνια πήρε σύνταξη την περίοδο 2021-2022 και τους πρώτους μήνες του 2023.

-Ο ρυθμός έκδοσης είναι πλέον 1.100 συντάξεις την ημέρα από 500 συντάξεις το 2019. Ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας νέας σύνταξης στην Ελλάδα πλέον είναι 60 ημέρες ενώ στη Γερμανία απαιτούνται 74 ημέρες.

-Με ταχείς ρυθμούς προχωρά πλέον -χάρη στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες- η εκκαθάριση του «στοκ» των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Είναι ενδεικτικό ότι εκδόθηκαν 44.000 αποφάσεις επικουρικών συντάξεων το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Τα εκκρεμή εφάπαξ μειώθηκαν κατά 50% το Μάρτιο και μέσα στον Απρίλιο εκδόθηκαν 6.000 αποφάσεις για εφάπαξ μέσω αυτοματοποίησης.

- 5,6 εκατ. κλήσεις πολιτών έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους 21 μήνες μέσα από το 1555, που υπό το προηγούμενο καθεστώς των κατεβασμένων τηλεφώνων δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν.

-Δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τη ζωή των συνανθρώπων μας με αναπηρία

-Δημιουργήθηκε η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ (400 ακίνητα, αξίας άνω του 1 δις. ευρώ)

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης