Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πολιορκία» διαρκείας από την ΑΑΔΕ σε 80.000 οφειλέτες με τηλέφωνα και e-mails - Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο του 2023

«Πολιορκία» διαρκείας από την ΑΑΔΕ σε 80.000 οφειλέτες με τηλέφωνα και e-mails - Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο του 2023
Οι νέες ηλεκτρονικές δράσεις
Χιλιάδες τηλεφωνικές οχλήσεις σε φορολογούμενους με «κόκκινες οφειλές» προβλέπει ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για το 2023 εντείνοντας τις πιέσεις για την είσπραξη ποσού 4,8 δισ. ευρώ από παλιά και νέα ληξιπρόθεσμα.
Την ίδια στιγμή νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο για φέτος, όπως η χορήγηση ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα, η ανάπτυξη εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο), η ενημέρωση ανά 3μηνο των κληρονόμων αποβιωσάντων ως προς τις υποχρεώσεις τους, η επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου δωρεάς/γονικής παροχής για τροποποιητικές δηλώσεις, η επέκταση εφαρμογής για ψηφιακή υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς για προγενέστερα του 2022 έτη κ.ά.
Η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτών αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για φέτος, με τον προγραμματισμό να περιλαμβάνει τουλάχιστον 80.000 τηλεφωνικές επικοινωνίες με φορολογούμενους με «κόκκινα» χρέη προς την Εφορία, από 89.961 το 2022.
Οι οφειλέτες που… δεν θα σηκώνουν το τηλέφωνο ή θα «γυρίσουν την πλάτη» στις ρυθμίσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς.
Το 2022 επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 818.622 περιπτώσεις, ενώ προηγουμένως οι φορολογικές αρχές επικοινώνησαν με 824.582 φορολογούμενους που εμφάνισαν ληξιπρόθεσμη οφειλή για πρώτη φορά.

Λαθρεμπόριο

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου η ΑΑΔΕ σχεδιάζει τη διενέργεια 179.000 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων, την αποστολή 25.000 εκκαθαριστικών με έξτρα φόρους.
Παράλληλα θα αξιοποιηθούν τα νέα ηλεκτρονικά εργαλεία, όπως το «ΕΛΕΓΧΟΣLive» που από τον επόμενο μήνα θα δίνει τη δυνατότητα στους φοροελεγκτές να διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με tablet, να έχουν πρόσβαση στο προφίλ του επαγγελματία ή της επιχείρησης, να προχωρούν επί τόπου και με ταχείς διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Ειδικότερα το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023 προβλέπει μεταξύ άλλων τις εξής δράσεις:
- Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθών (Δελτία Αποστολής)
- Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων.
- Αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.
- Εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας.
- Ταυτοποίηση επωνυμικών στοιχείων με αρχείο Ελληνικής Αστυνομίας.
- Αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμου κατά την υποβολή δηλώσεων.
- Αυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογουμένων μέσω Διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) -Ανώνυμες Εταιρείες
- Επιλογή ΚΑΔ κατά την έναρξη ή μεταβολή επιχείρησης
- Βεβαιώσεις Μητρώου με ενσωμάτωση QR Code
- Ψηφιοποίηση διαδικασίας για τη χορήγηση απαλλαγής τελών κυκλοφορίας σε αναπήρους
- Επέκταση της ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων για τροποποιητικές δηλώσεις και για λοιπές περιπτώσεις αρχικών δηλώσεων (μεταβίβαση σε εκτέλεση προσυμφώνου)
- Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (Πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο)
- Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) - Διασύνδεση με Κτηματολόγιο.
- Επέκταση εφαρμογής για ψηφιακή υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς για προγενέστερα του 2022 έτη
- Εγκατάσταση συστήματος εισροών - εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά - Μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης