Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gold Switzerland: Τα 5 διαγράμματα που κρατούν άγρυπνους τους επενδυτές και «δείχνουν» επερχόμενο κραχ

Gold Switzerland: Τα 5 διαγράμματα που κρατούν άγρυπνους τους επενδυτές και «δείχνουν» επερχόμενο κραχ
Σε πάρα πολλούς τομείς φαίνεται να οδεύουμε προς αναμέτρηση με μια διαρκή, αναδιαμορφωτική αλλαγή, αναφέρει η Gold Switzerland
Σχετικά Άρθρα
Οι φόβοι για επικείμενη κραχ έχουν υποτιμηθεί φέτος, με την ελβετική Gold Switzerland να προειδοποιεί για την επερχόμενη ύφεση που θα ταράξει αγορές και οικονομίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, υπάρχει καλός λόγος για τον οποίο οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το ρητό «Μακάρι να ζήσεις σε συναρπαστικές εποχές!» ως κατάρα.
Και πράγματι, οι οικονομικές και (γεω)πολιτικές εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες ήταν πράγματι συναρπαστικές.
Σε πάρα πολλούς τομείς φαίνεται να οδεύουμε προς αναμέτρηση με μια διαρκή, αναδιαμορφωτική αλλαγή.
Και παρότι δεν μπορούμε να πούμε ότι οι καιροί αυτή τη στιγμή δεν είναι «συναρπαστικοί», μπορούμε να επιλέξουμε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συναρπαστικές στιγμές, ώστε να μη γίνουν κατάρα για εμάς, αλλά μάλλον πλεονέκτημα.

1 Ο πληθωρισμός κάνει… ρίμα

Οι παραλληλισμοί μεταξύ της τάσης του πληθωρισμού στις δεκαετίες του 1960, του 1970 και των αρχών του 1980 και της τάσης του πληθωρισμού από το 2013 και εξής είναι τρομακτικά εντυπωσιακοί.
Μόνο η κλιμάκωση πρέπει να μειωθεί ελαφρώς κατά ένα τέταρτο, με βάση τη γνωστή δήλωση του Mark Twain: «Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά κάνει ομοιοκαταληξία!».

Εάν οι εξελίξεις συνεχιστούν τοιουτοτρόπως, θα πρέπει να αναμένουμε ένα αποπληθωριστικό περιβάλλον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2024, μετά το οποίο θα ξεκινήσει το δεύτερο κύμα πληθωρισμού, το οποίο θα ξεσπάσει το φθινόπωρο του 2027.

2 Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να αποδειχθεί επίμονος

Ορισμένες τιμές προσαρμόζονται γρήγορα για να αντανακλούν τις αλλαγές της αγοράς.
Αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τιμές βενζίνης, πολλές τιμές τροφίμων ή τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων.
Άλλες τιμές αντιδρούν με σημαντική υστέρηση, όπως οι χρεώσεις για τα σκουπίδια, το κόστος επίσκεψης σε γιατρό, οι τιμές στον τομέα της εκπαίδευσης ή τα ενοίκια.

Η διαφορετική εξέλιξη των τιμών αυτών των δύο υποομάδων αντικατοπτρίζεται από την Federal Reserve Bank of Atlanta στους δείκτες ιδιοκτησίας.
Μετά από μια ιστορική άνοδο σχεδόν στο 20%, οι τιμές στα ελαστικά προϊόντα υποχωρούν απότομα.
Ωστόσο, οι τιμές στα ανελαστικά προϊόντα συμπεριφέρονται αρκετά διαφορετικά.
Ούσες λίγο κάτω από το +7%, βρίσκονται σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από το κύμα πληθωρισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1970/αρχές δεκαετίας του 1980.
Τώρα αυξάνονται ακόμη πιο έντονα από τις τιμές στα ελαστικά προϊόντα, παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο.

3 Κύκλοι αύξησης επιτοκίων

«Αυτή η φορά είναι διαφορετική» – τέσσερις λέξεις αρκούν για να περιγράψουν μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές ψευδαισθήσεις.
Κάθε γενιά επενδυτών χρειάζεται χρόνο για να υποκύψει στην ψευδαίσθηση ότι μια εξέλιξη –στην περίπτωσή μας οι αυξήσεις επιτοκίων– που στο παρελθόν (πάντα) οδήγησαν στο ίδιο αποτέλεσμα –στην περίπτωσή μας, σοβαρές οικονομικές αναταράξεις–– δεν θα συμβεί ξανά.

Στην καθημερινότητά μας, θα χαρακτηρίζαμε μια τέτοια συμπεριφορά ανόητη.

4 Η ύφεση φαίνεται αναπόφευκτη

Παρότι τα χρηματιστήρια δίνουν την εντύπωση ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, πολλοί κορυφαίοι δείκτες «αποκαλύπτουν»διολίσθηση σε ύφεση, συμπεριλαμβανομένου του Conference Board Leading Economic Index.

Αυτός ο δείκτης αποτελείται από 10 οικονομικούς δείκτες που επιλέχθηκαν βάσει της ικανότητάς τους να προβλέπουν αλλαγές στην οικονομική δραστηριότητα.
Οι δείκτες επιλέγονται με βάση την ευαισθησία τους στις αλλαγές στην οικονομία, την επικαιρότητά τους και την ικανότητά τους να προβλέπουν μελλοντικές τάσεις.
Οι 10 συνιστώσες περιλαμβάνουν διαφορετικές οικονομικές εξελίξεις όπως οι τάσεις στην προσφορά χρήματος, οι διαφορές επιτοκίων, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.
Αυτός ο δείκτης έχει προβλέψει κάθε ύφεση τις τελευταίες 5 δεκαετίες (διολισθαίνοντας σε αρνητικό έδαφος).

5 Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν μανιωδώς χρυσό

Το 2022 σημειώθηκε ζήτηση ρεκόρ για χρυσό από τις κεντρικές τράπεζες.
Ποτέ από το 1950 και εξής οι κεντρικές τράπεζες δεν αύξησαν τα αποθέματά τους σε χρυσό όσο το 2022, με τις καθαρές αγορές να ανέρχονται σε 1.136 τόνους.
Τρεις πτυχές απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.
Η ανάλυση των αγορών χρυσού ανά τρίμηνο δείχνει ότι τα τρία τέταρτα των αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες το 2022 πραγματοποιήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Δεδομένου ότι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ήταν κυρίως μη δυτικές κεντρικές τράπεζες που αύξησαν τα αποθέματά τους, αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως μια πολύ γρήγορη αντίδραση εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών στο πάγωμα των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων σε δολάρια ΗΠΑ και ευρώ.
Δεύτερον, η Κίνα πραγματοποιεί ξανά αγορές από τον Νοέμβριο του 2022.
Και τρίτον, περίπου το 50% των αγορών χρυσού δεν μπορεί να δοθεί σε καμία χώρα.

Σε αυτό το οικονομικά και (γεω)πολιτικά εύθραυστο περιβάλλον με αβέβαιο αποτέλεσμα, ο χρυσός έχει αποδειχθεί για άλλη μια φορά σταθερή άγκυρα τις τελευταίες εβδομάδες και έχει σημειώσει ισχυρά κέρδη.
Από το ενδιάμεσο χαμηλό στις αρχές Νοεμβρίου 2022, το κίτρινο μέταλλο κέρδισε 24,0%, από την αρχή του έτους 10,7% και από το ξέσπασμα της τραπεζικής κρίσης 11,3%.
Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι ο χρυσός δεν θα συνεχίσει να υπερέχει σε αυτές τις συναρπαστικές εποχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης