Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση για τα ουκρανικά σιτηρά – Δεν θα επεκταθεί η συμφωνία απειλεί η Ρωσία – Οι 5 προϋποθέσεις

Προειδοποίηση για τα ουκρανικά σιτηρά – Δεν θα επεκταθεί η συμφωνία απειλεί η Ρωσία – Οι 5 προϋποθέσεις
Πυρά Ρωσίας και στον ΟΗΕ για το ότι διαστρεβλώνει γεγονότα και δεδομένα όσον αφορά τη συμφωνία
Σχετικά Άρθρα
Η συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών δεν πρόκειται να επεκταθεί πέραν της 18ης Μαΐου εάν δεν τηρηθούν 5 βασικές προϋποθέσεις προειδοποιεί η Ρωσία.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται πως δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για την επέκταση της συμφωνίας, εάν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος σε πέντε συστηματικά προβλήματα που εμποδίζουν με τη σειρά τους την εξαγωγή των ρωσικών αγροτικών προϊόντων.

Οι όροι

Συγκεκριμένα, η Ρωσία ζητά:
- Την επανασύνδεση στο διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT της ρωσικής τράπεζας που ειδικεύεται στον αγροτικό τομέα, της Rosselkhozbank,
- Την επανάληψη των παραδόσεων στη Ρωσία γεωργικών μηχανημάτων και εξαρτημάτων,
- Την άρση των εμποδίων ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των πλοίων σε ξένα λιμάνια,
- Την επανάληψη της λειτουργίας του αγωγού Tolyatti – Οδησσού που συνδέει τη Ρωσία με την Ουκρανία και επιτρέπει την παράδοση αμμωνίας και
- Το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ρωσικών εταιριών που συνδέονται με τον αγροτικό τομέα και βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η συμφωνία

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο και επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο, παρατάθηκε στις 19 Μαρτίου.
Έχει επιτρέψει μέχρι τώρα την εξαγωγή τουλάχιστον 27 εκατομμυρίων τόνων αγροτικών προϊόντων.

Πυρά στον ΟΗΕ

Η Ρωσία εξαπολύει πυρά και στον ΟΗΕ, κατηγορώντας τον ότι διαστρεβλώνει δεδομένα και γεγονότα σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά.
«Παρά τις μεγαλειώδεις δηλώσεις που έγιναν για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και βοήθεια προς τις χώρες που έχουν ανάγκη, το σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας
Η πρωτοβουλία έχει εξυπηρετήσει τις εμπορικές εξαγωγές του Κιέβου αποκλειστικά προς το συμφέρον των δυτικών χωρών» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης