Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά Fed: Σε ύφεση οι ΗΠΑ λόγω τραπεζικής κρίσης - Σήμα για παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις

Πρακτικά Fed: Σε ύφεση οι ΗΠΑ λόγω τραπεζικής κρίσης - Σήμα για παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις
Ο αντιπρόεδρος εποπτείας Michael Barr είπε ότι ο τραπεζικός τομέας «είναι υγιής και ανθεκτικός», αλλά η οικονομία θα πληγεί...
Σε υφεσιακό περιβάλλον αναμένεται να βρεθούν οι ΗΠΑ λόγω της τραπεζικής κρίσης, που κλυδώνισε τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με τα πρακτικά της Federal Reserve.
Ακολούθως, οι κεντρικοί τραπεζίτες έκριναν πως ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και ότι πρέπει σίγουρα να γίνουν περισσότερα επ’ αυτού…
Ειδικότερα, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) τον Μάρτιο περιελάμβαναν μια παρουσίαση σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις από τις χρεοκοπίες των Silicon Valley Bank, Signature Bank και Silvergate Bank.
Παρότι ο αντιπρόεδρος εποπτείας Michael Barr είπε ότι ο τραπεζικός τομέας «είναι υγιής και ανθεκτικός», οι οικονομολόγοι της Fed επεσήμαναν πως η αμερικανική οικονομία θα υποστεί πλήγμα…
«Δεδομένης της εκτίμησής τους για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα, η πρόβλεψη του προσωπικού τη στιγμή της συνεδρίασης του Μαρτίου περιελάμβανε μια ήπια ύφεση που θα ξεκινούσε αργότερα φέτος, με ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια», αναφέρεται στην περίληψη της συνεδρίασης.
Οι προβλέψεις που ακολούθησαν της συνεδρίασης έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,4% για όλο το 2023.
Και ενώ η τραπεζική κρίση προκάλεσε εικασίες ότι η Fed θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια στα τότε τρέχοντα επίπεδα, οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.
Έτσι, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς ψήφισαν επιτοκιακή αύξηση κατά 0,25%, σε ένα εύρος στόχου 4,75%-5%, το υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2007.
«Πολλοί συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η ευελιξία και η προαιρετική επιλογή στον καθορισμό της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, δεδομένης της εξαιρετικά αβέβαιης οικονομικής προοπτικής», αναφέρεται στα πρακτικά.

Πληθωρισμός

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ανταποκρίνονταν στους στόχους της Fed.
Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος είναι ο δείκτης πληθωρισμού που παρακολουθούν περισσότερο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, αυξήθηκε μόλις 0,3% τον Φεβρουάριο και κατά 4,6% σε ετήσια βάση.
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο μόλις 0,1% τον Μάρτιο (5% σε ετήσια βάση).
Σε αυτό το πλαίσιο, από το απόγευμα της Τετάρτης, οι αγορές δίνουν πιθανότητα περίπου 72% για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% τον Μάιο.
Αν και η FOMC ενέκρινε αύξηση τον Μάρτιο, άλλαξε τη ρητορική της στη δήλωση μετά τη συνεδρίαση.
Όπου προηγούμενες δηλώσεις αναφέρονταν στην ανάγκη για «συνεχείς αυξήσεις», η επιτροπή άλλαξε τη φράση για να υποδείξει ότι περισσότερες αυξήσεις «μπορεί να είναι κατάλληλες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης