Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall λόγω φόβου για ύφεση στις ΗΠΑ – Στο -0,41% ο S&P 500, ο Nasdaq -0,85%

Πτώση στη Wall λόγω φόβου για ύφεση στις ΗΠΑ – Στο -0,41% ο S&P 500, ο Nasdaq -0,85%
Νευρικοί οι επενδυτές στη Wall…
Πτωτικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 12 Απριλίου, λόγω των ανησυχιών για ύφεση στις ΗΠΑ, που πυροδότησαν τα πρακτικά της Federal Reserve.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,11%, στις 33.646 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,41%, στις 4.091 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε -0,85%, στις 11.929 μονάδες.
δαδ.JPG
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,4%.
Στα commodities, το πετρέλαιο WTI σημείωσε άλμα 2,17% στα 83,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός αναρριχήθηκε κατά 0,5% στα 2.029 δολάρια ανά ουγκιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολίσθησε έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,1 δολ./ευρώ.

Σε υφεσιακό περιβάλλον αναμένεται να βρεθούν οι ΗΠΑ λόγω της τραπεζικής κρίσης, που κλυδώνισε τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με τα πρακτικά της Federal Reserve.
Ακολούθως, οι κεντρικοί τραπεζίτες έκριναν πως ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και ότι πρέπει σίγουρα να γίνουν περισσότερα επ’ αυτού…
Παρότι ο αντιπρόεδρος εποπτείας Michael Barr είπε ότι ο τραπεζικός τομέας «είναι υγιής και ανθεκτικός», οι οικονομολόγοι της Fed επεσήμαναν πως η αμερικανική οικονομία θα υποστεί πλήγμα…
«Δεδομένης της εκτίμησής τους για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα, η πρόβλεψη του προσωπικού τη στιγμή της συνεδρίασης του Μαρτίου περιελάμβανε μια ήπια ύφεση που θα ξεκινούσε αργότερα φέτος, με ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια», αναφέρεται στην περίληψη της συνεδρίασης.
Οι προβλέψεις που ακολούθησαν της συνεδρίασης έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,4% για όλο το 2023.

Στα μάκρο, καλύτερος του αναμενομένου ήταν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2023, αφού διαμορφώθηκε στο 5%, από 5,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός ήταν 6% σε ετήσια βάση και 0,4% σε μηνιαία.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Μάρτιο.
Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 5,6%, όπως αναμενόταν, από αύξηση 5,5% τον Φεβρουάριο.

Την ίδια στιγμή, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ έφτασε το 1,1 τρισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του δημοσιονομικού έτους του 2023, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών.
Το νούμερο είναι κατά 432 δισ. δολάρια μεγαλύτερο από το αντίστοιχο έλλειμμα την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Αυτό περιλαμβάνει έλλειμμα Μαρτίου 378 δισ. δολαρίων.

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπια άνοδο σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι η Fed βρίσκεται κοντά στο τέλος του επιθετικού κύκλου αύξησης των επιτοκίων της, αλλά μπορεί να υπάρχει ακόμη περιθώριο για άλλη μια αύξηση τον Μάιο.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώσε άνοδο 0,31%, στις 15.703 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,5%, στις 7.824 μονάδες.
Στις 7.396 μονάδες με οριακή άνοδο 0,09% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,38%, στις 27.629 μονάδες.
αδαδα_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης