Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαρροή από Πεντάγωνο: Η Ουκρανία αψήφησε τις διαταγές και επιτέθηκε στο ρωσικό A-50 AWACS στη Λευκορωσία

Διαρροή από Πεντάγωνο: Η Ουκρανία αψήφησε τις διαταγές και επιτέθηκε στο ρωσικό A-50 AWACS στη Λευκορωσία
Οι αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι η λευκορωσική αντάρτικη ομάδα BYPOL, συμμαχική με την Ουκρανία, πραγματοποίησε τις επιθέσεις

Η αμφιλεγόμενη διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου που έχει ταρακουνήσει τους στρατιωτικούς παρατηρητές με νεότερες αποκαλύψεις έφερε επίσης στο φως ποιος επιτέθηκε σε ρωσικό αεροσκάφος A-50 AWACS στην αεροπορική βάση Machulishchy τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με το Eurasian Times,  ρωσικό αεροσκάφος AWACS (Airborne Warning and Control System) A-50U καταστράφηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην αεροπορική βάση Machulishchy στη Λευκορωσία στις 26 Φεβρουαρίου.
Οι αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι η λευκορωσική αντάρτικη ομάδα BYPOL, συμμαχική με την Ουκρανία, πραγματοποίησε τις επιθέσεις.
Από την πλευρά της, η ομάδα ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση.
Η EurAsian Times είχε αναφέρει προηγουμένως ότι η BYPOL χρησιμοποίησε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια επιχείρηση "σαμποτάζ" και εκμεταλλεύτηκε το "μεγάλο" μέγεθος των αεροσκαφών.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Λευκορωσίας βρήκαν αργότερα μια τσάντα με πίνακες ελέγχου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, γεγονός που επιβεβαίωσε την πράξη δολιοφθοράς.
Ωστόσο, σε μια νέα αποκάλυψη από τα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SSU) ήταν πίσω από την επίθεση στο A-50U, ανέφερε ο Economist.
Οι πράκτορές τους που σταθμεύουν στη Λευκορωσία προφανώς αψήφησαν τις εντολές και επιτέθηκαν στο ρωσικό αεροσκάφος επιτήρησης.
Ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ουκρανίας στον πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακάλυψαν ότι οι πράκτορες της SSU πραγματοποίησαν την αμφιλεγόμενη επίθεση μέσω υποκλοπών.
Οι πληροφορίες αυτές σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία φέρεται να ήταν αποθηκευμένες σε μια διαβαθμισμένη διαφάνεια. Ωστόσο, η διαφάνεια και άλλα έγγραφα διέρρευσαν στο κοινό την 1η Μαρτίου.
Στις 7 Μαρτίου, ο Alexander Lukashenko ανακοίνωσε ότι η Λευκορωσία συνέλαβε έναν άνδρα και άλλα δύο άτομα που εμπλέκονται σε απόπειρα δολιοφθοράς ενός αεροσκάφους Α-50 στο αεροδρόμιο Ματσουλίσι.
Χωρίς να παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία, ο Λευκορώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι αξιωματούχοι των ουκρανικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επέβλεψαν την επίθεση.
Ωστόσο, η ομάδα αντιφρονούντων της Λευκορωσίας BYPOL ανέλαβε σχεδόν αμέσως την ευθύνη.
Ο ηγέτης της ομάδας Αλεξάντερ Αζάροφ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι ο υπεύθυνος ή οι υπεύθυνοι για την επίθεση είχαν φύγει από τη Λευκορωσία και ήταν ασφαλείς.
Τα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν ανέφεραν επίσης ότι οι πράκτορες της SSU χρησιμοποίησαν ένα quadcopter drone για να καταστρέψουν το ρωσικό αεροσκάφος Α-50, το οποίο μπορεί να πετάξει ως κινητό κέντρο διοίκησης και έχει ονομαστεί "ιπτάμενο ραντάρ" από τη ρωσική εταιρεία Rostec που πουλάει όπλα.
Στα έγγραφα σημειώνεται επίσης ότι το αεροσκάφος υπέστη μόνο μικρές ζημιές.
Παρόλο που η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία για τη διεξαγωγή πολλαπλών επιθέσεων σε ρωσικά στρατιωτικά μέσα εκτός των συνόρων της Ουκρανίας, η ηγεσία του Κιέβου έχει αρνηθεί να αναλάβει ευθύνες για τις πράξεις αυτές που φέρεται να διαπράττει άμεσα.
Μετά τη διαρροή των εγγράφων του Πενταγώνου, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε μέσω εκπροσώπου της ότι θα ήταν πρόθυμη να μιλήσει "μετά τη νίκη της Ουκρανίας".
Εκτός από αυτή την επίθεση στο Α-50, το έγγραφο αποκάλυψε επίσης ότι η Ουκρανία ήταν υπεύθυνη για μια επίθεση σε έναν σταθμό συμπίεσης φυσικού αερίου στο υποβρύχιο της Μόσχας.
bypol.JPG

Tι συνέβη μετά την επίθεση στο A-50;

Λίγες ημέρες μετά την επίθεση, μια ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών που δημοσιεύθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 9 Μαρτίου ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko παραδέχθηκε ότι ένα από τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου A-50U της Ρωσίας που είχαν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία είχε υποστεί ζημιές.
Η έκθεση πληροφοριών ανέφερε ότι το Mainstay θα βρισκόταν σε εγκαταστάσεις επισκευής στο Ταγκανρόγκ της Ρωσίας.
Επιπλέον, η πτήση διέλευσης πραγματοποιήθηκε σε χαμηλότερο υψόμετρο από το συνηθισμένο, πιθανότατα λόγω βλάβης στην καμπίνα υπό πίεση.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνέχισε λέγοντας: "Είναι ρεαλιστική η πιθανότητα ότι η κοινή ρωσο-λευκορωσική αεροπορική δραστηριότητα θα αναγκαστεί τώρα να βασίζεται στον έλεγχο εδάφους και στη συνοδεία μαχητικών μέχρι να μπορέσει να αναπτυχθεί ένα άλλο Mainstay".
Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον τμήμα της ενημέρωσης ήταν ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε στην αξιολόγηση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ότι τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-31K Foxhound που είναι εξοπλισμένα για την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου AS-24 Killjoy που εκτοξεύεται από αέρος είναι πιθανό να χρησιμοποιούν το A-50 Mainstay για να τους παρέχει επίγνωση της κατάστασης.
Το ρωσικό MiG-31K, το οποίο φέρει τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal ή AS-24 Killjoy, επιχειρούσε επίσης από το Machulishchy, όπου δέχθηκε επίθεση το A-50. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, τα MiG-31K έχουν εγκαταλείψει έκτοτε τη βάση και βρίσκονται τώρα κάπου στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης