Τελευταία Νέα
Διεθνή

H αβεβαιότητα κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές αγορές - Οριακές μεταβολές στον DAX

H αβεβαιότητα κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές αγορές - Οριακές μεταβολές στον DAX
Η αβεβαιότητα κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
(upd) Η αβεβαιότητα κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να καταγράφουν οριακές μεταβολές.
Οι συναλλαγές είναι περιορισμένες, εν όψει και του Πάσχα των Καθολικών (8-9 Απριλίου).

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,2% στις 15.563 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει οριακές μεταβολές στις 7.635 μονάδες.
Στις 7.335 μονάδες με πτώση 0,1% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,4% στις 26.921 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 0,2% στις 9.201 μονάδες.
Οριακές μεταβολές σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει πτώση 0,1% στις 2.478 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 46 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Μαϊου να σημειώνει οριακές μεταβολές.
Οριακή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent ενισχύεται 0,3% στα 85,22 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό +0,2% στα 80,89 δολ. το βαρέλι.
Στην Ασία, κλειστές παραμένουν οι αγορές σε ηπειρωτική Κίνα και Χονγκ Κονγκ, ενώ ο Asia Dow υποχωρεί 0,9%, και ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο -1,7% στις 27.813 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας σημείωσαν άνοδο 4,8% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας κέρδη για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη - Ισχυρή ζήτηση για υπηρεσίες

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον Μάρτιο, αλλά η άνοδος ήταν άνιση μεταξύ των κλάδων και των χωρών, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι οι πιέσεις στις τιμές παρέμειναν αυξημένες στην περιοχή.
Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, σκαρφάλωσε σε υψηλό 10 μηνών στο 53,7 τον περασμένο μήνα από 52,0 τον Φεβρουάριο, απέχοντας από την προκαταρκτική μέτρηση 54,1.
Ο Μάρτιος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
"Η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει από την ύφεση που είδαμε στα τέλη του 2022 και η τελευταία έρευνα PMI θα ενισχύσει την άποψη ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, η ευρωζώνη έχει απομακρυνθεί από την ύφεση", δήλωσε ο Joe Hayes, ανώτερος οικονομολόγος της S&P Global.

Ισχυρή ανάπτυξη στις υπηρεσίες

"Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο αντανακλούσε κυρίως την ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών.
Η καλύτερη δυναμική εδώ είναι ενθαρρυντική, δεδομένης της συμπίεσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών από τον υψηλό πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού".
Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών του μπλοκ αναπήδησε στο 55,0 από το 52,7 του Φεβρουαρίου, αν και κάτω από την εκτίμηση για το 55,6 της έκτακτης εκτίμησης.
Αυτό το στοιχείο έρχεται σε αντίθεση με τον δείκτη PMI μεταποίησης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο οποίος έδειξε ότι η δραστηριότητα στα εργοστάσια μειώθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, καθώς οι καταναλωτές, που αισθάνονται την πίεση από το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, έκαναν περικοπές.

Αποκλίσεις στα κράτη μέλη

Η S&P Global δήλωσε ότι υπήρχε επίσης διαφορά μεταξύ των χωρών μελών με σημαντική ανοδική ώθηση στην ανάπτυξη να προέρχεται από την Ισπανία και, σε μικρότερο βαθμό, από την Ιταλία. Ωστόσο, η δραστηριότητα στη Γερμανία και τη Γαλλία αυξήθηκε μόνο μέτρια, δίνοντας μια πιο συντηρητική εικόνα της υποκείμενης οικονομικής υγείας.
Παρά την αύξηση του κόστους, η ζήτηση για υπηρεσίες ήταν σε υψηλό 10 μηνών και ο δείκτης νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 54,2 από 52,2, εν μέρει λόγω της αύξησης της ζήτησης για εξαγωγές για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο.
Αν και ο ρυθμός αύξησης τόσο του κόστους εισροών όσο και του κόστους εκροών μειώθηκε, παρέμεινε υψηλός. Ο σύνθετος δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε στο 58,1 από 60,8.
Αν και το γεγονός αυτό θα είναι πιθανότατα ευπρόσδεκτο από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να φέρουν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%, δείχνει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Έχοντας πραγματοποιήσει μια αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει με αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις του Μαΐου, του Ιουνίου και του Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης