Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πέφτουν έως και 10% οι τιμές του γιαουρτιού στα ψυγεία των super markets - Ποιες εταιρίες προχώρησαν σε μειώσεις

Πέφτουν έως και 10% οι τιμές του γιαουρτιού στα ψυγεία των super markets - Ποιες εταιρίες προχώρησαν σε μειώσεις
Η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων κάνει το πρώτο βήμα στις μειώσεις των τιμών και κλείνει ο κύκλος των ανατιμήσεων
Σχετικά Άρθρα
Μειώσεις τιμών μετά από ένα χρόνο βλέπουν οι καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Οι νέες χαμηλότερες έως 7% έρχονται στα γιαούρτια με αγελαδινό γάλα, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων κάνει το πρώτο βήμα στις μειώσεις των τιμών και κυρίως κλείνει ο κύκλος των ανατιμήσεων.
Η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων αποτιμάται σε 600 εκατ ευρώ η οποία αποτελεί το βασικό πυλώνα της βιομηχανίας τροφίμων.
Η αρχή μείωσης των τιμών βασίστηκε στον απλό κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης.
Τα νοικοκυριά δεν μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος των αυξήσεων του τελευταίου χρόνου με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι περικοπές των εξόδων, επιφέροντας πλήγμα στις πωλήσεις προϊόντων.
Η πρώτη ύλη το γάλα έχει χαρακτηριστικά τα οποία πιέζουν και τις δύο πλευρές. Η μία είναι του παραγωγού και η άλλη η βιομηχανία που το επεξεργάζεται ενώ η βάση που αναγκάζει τις δύο πλευρές να αναπροσαρμόσουν τις τιμές είναι τα αποθέματα.
Η αύξησή τους οδηγεί σε πίεση των τιμών αρχικά στον παραγωγό που δέχεται χαμηλότερη τιμή σε σχέση με το παρελθόν η οποία όμως δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε κέρδος στη βιομηχανία αλλά φτάνει στον καταναλωτή.
Η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος της οικογένειας Σαράντη προχώρησε μείωση τιμών από 5% έως 7% στα γιαούρτια διότι η διοίκηση διαπίστωσε ότι το κόστος ενέργειας κινείται σε ανεκτά επίπεδα και η τιμή της πρώτης ύλης από τα 0,50 λεπτά μειώθηκε στα 0,48 λεπτά. Έτσι η αλυσίδα της τιμής άλλαξε προς όφελος του καταναλωτή.
Τα παράδειγμα της Όλυμπος ακολούθησε και η «Κρι- Κρι» , η οποία ενημερώνει τα καταναλωτικό κοινό ότι πλέον διαφαίνεται στον ορίζοντα η αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών της, η Κρι Κρι επιστρέφει στους καταναλωτές μέρος των ανατιμήσεων που είχαν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα.
Η μείωση στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων της υπολογίζεται να ξεπεράσει τα €3.000.000 συνολικής αξίας, και θα πραγματοποιηθεί με έντονες προωθητικές ενέργειες που θα διαρκέσουν ολόκληρο το 2023.
Επιπλέον, από τις 10 Απριλίου θα υπάρξει μείωση της τιμής των συσκευασιών φρέσκου αγελαδινού γάλακτος και του παραδοσιακού αγελαδινού γιαουρτιού κατά 10%.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς θεωρείται θέμα χρόνου να υπάρξουν νέες τιμές στο αιγοπρόβειο που αποτελεί την πρώτη ύλη για τη φέτα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης