Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, μετά τη μείωση παραγωγής από τον OPEC+ - Στο +1% ο Dow, o Nasdaq -0,3%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, μετά τη μείωση παραγωγής από τον OPEC+ - Στο +1% ο Dow, o Nasdaq -0,3%
Μεικτά πρόσημα στη Wall...
Νευρικές κινήσεις καταγράφηκαν στις 3 Απριλίου 2023 στη Wall Street, μετά αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από τον OPEC+, μια ομάδα που περιλαμβάνει μέλη του ΟPEC, όπως η Σαουδική Αραβία, και κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου εκτός OPEC, όπως η Ρωσία.
Όπως είναι αναμενόμενο, οι μετοχές των πετρελαϊκών είναι στο επίκεντρο.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1%, στις 33.601 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε αύξηση +0,37%, στις 4.124 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε -0,27%, στις 12.189 μονάδες.
φασδφδσαφσδα.JPG
Στο ταμπλό, οι τίτλοι των Exxon Mobil και Occidental Petroleum σημείωσαν άλμα άνω του 5%.

Άλμα έως 6,3% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, 3 Απριλίου 2023, μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ ότι μειώνει την παραγωγή κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Οι εθελοντικές περικοπές θα ξεκινήσουν από τον Μάιο έως το τέλος του 2023, ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα "προληπτικό μέτρο" που στοχεύει στη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.
Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο της απόφασης της Ρωσίας να περικόψει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας Alexander Novak.
Άλλα κράτη μέλη έχουν επίσης υποσχεθεί αντίστοιχες περικοπές, με τη βασιλική δύναμη του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία, να μειώνει κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 144.000 βαρέλια ημερησίως, μεταξύ άλλων περικοπών από το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, την Αλγερία και το Καζακστάν.

Στα μάκρο, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της S&P Global, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες τον Μάρτιο από 47,3 μονάδες το Φεβρουάριο, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Η αρχική μέτρηση του Μαρτίου ήταν στις 49,3 μονάδες.
Στον αντίποδα, η μέτρηση του Institute for Supply Management (ISM) έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα κατρακύλησε σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών τον Μάρτιο, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στις 46,3 μονάδες – το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020 - από 47,7 το Φεβρουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 47,5 μονάδες.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές πετρελαίου να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση -0,3%, στις 15.580 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,54%, στις 7.673 μονάδες.
Στις 7.345 μονάδες με άνοδο 0,32% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,24%, στις 27.179 μονάδες.
φδ_1.JPG
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, περαιτέρω μείωση παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2023, καθώς λόγω του υψηλού πληθωρισμού μειώθηκε η κατανάλωση, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι το κόστος παραγωγής μειώθηκε για πρώτη φορά από τα μέσα του 2020.
Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης για τη μεταποίηση της S&P Global υποχώρησε στο 47,3 τον Μάρτιο από 48,5 τον Φεβρουάριο, λίγο πριν από την προκαταρκτική μέτρηση του 47,1, αλλά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για ένατο μήνα.
Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη (5/4/2023) και θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, αυξήθηκε ωστόσο σε υψηλό 10 μηνών στο 50,4 από 50,1.
«Η μεταποίηση της Ευρωζώνης παραμένει σε ταραγμένα νερά, με τα εργοστάσια να αναφέρουν μείωση της ζήτησης για αγαθά για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα εν μέσω της εκτίναξης του κόστους ζωής, της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, της στροφής προς την απομάκρυνση αποθεμάτων και της υποτονικής εμπιστοσύνης των πελατών», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης