Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο OPEC+ τορπιλίζει το έργο της Fed - Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων

Ο OPEC+ τορπιλίζει το έργο της Fed - Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μείωση της παραγωγής από τον OPEC+ δεν θα επηρεάσει τον δομικό πληθωρισμό, όπου εστιάζουν οι κεντρικές τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Αρκετά μέλη του OPEC+ πρόκειται να περιορίσουν την παγκόσμια παραγωγή κατά επιπλέον 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν τον πληθωρισμό.
Η απόφαση της Κυριακής (2/4/2023) από τον OPEC+ (συμπεριλαμβανομένης της ηγέτιδας του ομίλου Σαουδικής Αραβίας και των βασικών συμμάχων Κουβέιτ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) έρχεται να προστεθεί στις υφιστάμενες προθέσεις της Ρωσίας να μειώσει τη δική της παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τα επίπεδα παραγωγής του Φεβρουαρίου, τώρα μέχρι το τέλος του έτους. Κατά συνέπεια οι συνολικές μειώσεις στην παραγωγή από τα μέλη του OPEC+ ξεπερνούν τα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
«Δεν πιστεύουμε ότι οι περικοπές είναι ενδεδειγμένες αυτή τη στιγμή, δεδομένης της αβεβαιότητας της αγοράς - και το έχουμε καταστήσει σαφές», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, σύμφωνα με το Reuters.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Joe Biden, έχει επανειλημμένα κατακεραυνώσει την ομάδα OPEC+ για τις περικοπές της παραγωγής, επικαλούμενη το πλήγμα στον πληθωρισμό και τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και εκτοξεύοντας κατηγορίες για «συμμαχία» με τη Ρωσία που πλήττεται από κυρώσεις. Οι περικοπές στην παραγωγή οδηγούν σε μικρότερη προσφορά, προκαλώντας υψηλότερες τιμές στην αντλία στις χώρες εισαγωγής, οι οποίες στη συνέχεια δίνουν ώθηση στα γενικά στοιχεία του πληθωρισμού.
«Η αναμενόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους ως αποτέλεσμα αυτών των περικοπών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό παγκοσμίως, προκαλώντας μια πιο γερακίσια στάση για αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Αυτό, ωστόσο, θα μείωνε την οικονομική ανάπτυξη και θα μείωνε την επέκταση της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο Victor Ponsford της Rystad Energy σε ερευνητικό σημείωμα.

Οι ευρύτεροι κίνδυνοι από τις μειώσεις του OPEC

Ο Tamas Varga broker πετρελαίου στη PVM επισήμανε τους ευρύτερους πολιτικούς κινδύνους των οργανωμένων εθελοντικών περικοπών, λέγοντας στο CNBC ότι ο γενικός πληθωρισμός θα αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. «Όμως οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να μην παρεκκλίνουν από την πορεία επιβράδυνσης της αύξησης των επιτοκίων, καθώς οι απόψεις τους διαμορφώνονται κυρίως από τα στοιχεία του δομικού πληθωρισμού, τα οποία δεν θα επηρεαστούν τόσο πολύ από τις ισχυρότερες τιμές του πετρελαίου όσο τα στοιχεία του γενικού πληθωρισμού» επεσήμανε ο ίδιος.
«Οι φωνές των υποστηρικτών του νομοσχεδίου του NOPEC στο αμερικανικό Κογκρέσο θα δυναμώσουν επίσης και θα κατηγορήσουν τον OPEC+ ότι χρησιμοποιεί το πετρέλαιο ως όπλο. Το βήμα είναι ανεπιφύλακτα ανοδικό, προς το παρόν οι μακροοικονομικές ανησυχίες ξεπερνούν τις ανησυχίες για την προσφορά. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει επίσης σε περαιτέρω σκλήρυνση της σχέσης Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ» συμπλήρωσε.
Το νομοσχέδιο NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels)- αναφέρεται στην προτεινόμενη νομοθεσία των ΗΠΑ που θα ανοίξει τις χώρες του OPEC+ σε πιθανή αντιμονοπωλιακή νομική δράση.
Οι ΗΠΑ μπορούν να προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν τις αυξήσεις των τιμών απελευθερώνοντας περαιτέρω ποσότητες από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου τους. Μάλιστα, ένας ανώνυμος εκπρόσωπος του OPEC+ λέει ότι η Ουάσινγκτον έχει επιβαρύνει τον αγώνα της κατά του πληθωρισμού εμποδίζοντας την παγκόσμια πρόσβαση σε ποσότητες της Βενεζουέλας και του Ιράν, ενώ οι χώρες της ΕΕ απέχουν ομοίως από τις ρωσικές αγορές.
Οι αντιπρόσωποι του OPEC+ έχουν επίσης προηγουμένως βρει λάθη με τους έκτακτους φόρους των δυτικών εθνών στις ενεργειακές εταιρείες, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, δεν έλαβαν καμία συνεπή υποστήριξη όταν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI διαπραγματεύονταν σε αρνητικό έδαφος τον Απρίλιο του 2020. Με την επιταχυνόμενη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχει μειώσει τις επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες, χωρίς να παράγει επαρκή εναλλακτικά πράσινα καύσιμα για να καλύψει πλήρως τις απαιτήσεις των καταναλωτών.
Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα βρέθηκε στο επίκεντρο των πρόσφατων ανακοινώσεων του OPEC+, με την ομάδα να παρεμβαίνει για να προστατεύσει την ελκυστικότητα της σταθερής απόδοσης για μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε πετρελαϊκά έργα. Σχεδόν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στις πρόσφατα ανακοινωθείσες ανεξάρτητες περικοπές διαθέτουν πρόσθετη παραγωγική ικανότητα.

Το παρασκήνιο

Μια ανώνυμη πηγή του OPEC+ δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το συντονισμό περαιτέρω περικοπών προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας, όταν η αστάθεια στον τραπεζικό τομέα μετά τις χρεοκοπίες αρκετών αμερικανικών και ελβετικών δανειστών διάβρωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε πιο ιστορικά ευμετάβλητα περιουσιακά στοιχεία, όπως το πετρέλαιο. Οι εκπρόσωποι του OPEC+ έχουν προηγουμένως εκφράσει την άποψη ότι ο αντίκτυπος του πετρελαίου από την τραπεζική αναταραχή θα είναι βραχύβιος, ενώ μακροπρόθεσμα παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη διαφαινόμενη ζήτηση μετά το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας, του μεγαλύτερου καταναλωτή στον κόσμο.
«Αυτό που συνέβη στις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δεν είχε να κάνει με τους πετρελαϊκούς παράγοντες, είχε να κάνει με την τραπεζική κρίση και τους φόβους που αυτή φέρνει μαζί της. Είχαμε επίσης μια τεράστια, τεράστια αύξηση στην αγορά [των] short και αυτό είναι κάτι που ο OPEC θέλει πολύ να πατάξει», δήλωσε η Amrita Sen, συνιδρύτρια και διευθύντρια έρευνας της Energy Aspects, στον Dan Murphy του CNBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης