Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Ελευσίνα ο Τσίπρας: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και αποτελεσματικό κράτος

Στην Ελευσίνα ο Τσίπρας: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και αποτελεσματικό κράτος
«Στις 22 Μαΐου μπορούμε και πρέπει να έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων», σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, υπό μία προϋπόθεση
Σχετικά Άρθρα
«Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο, ασφαλές, αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη», τόνισε από την Ελευσίνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας πως «θα έρθουμε όχι για να αυξήσουμε φόρους, αλλά να  αποκαταστήσουμε αδικίες. Να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη, να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία, να καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος, να θεσπίσουμε τον ακατάσχετο ειδικό λογαριασμό. Να δώσουμε ανάσα στη μικρή και μεσαία επιχείρηση».
Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με πολίτες στο Εμπορικό Κέντρο της Ελευσίνας (Χατζηδάκη 40 & Παγκάλου) και κάνοντας αναφορά στις εκλογές της 21ης Μαΐου μίλησε για ξεκάθαρα διλήμματα.
Όπως είπε, ««θέλουμε η χώρα να συνεχίζει να βουλιάζει ή να αλλάξει, θέλουμε να μας κυβερνά μια κυβέρνηση αλαζονείας ή ευθύνης; Θέλουμε εντιμότητα ή διαφθορά; Θελουμε δημοκρατία ή οικογενειοκρατία; Δικαιοσύνη παντού ή προνόμια για λίγους;».
«Η 21η του Μάη θα είναι μία ηλιόλουστη μέρα για την πατρίδα μας μετά από 4 χρόνια υπομονής, έρχεται η στιγμή να πούμε ως εδώ. Ως εδώ με την αδικία, την αισχροκέρδεια, την υποβάθμιση των δικαιωμάτων. Ως εδώ με ένα κράτος που έχουν μετατρέψει σε λάφυρο, ως εδώ με την υποβάθμιση της ζωής μας», είπε χαρακτηριστικά.
tsipras2_1.JPG
Νίκη ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει 4 πράγματα

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι αντίπαλοι μας με την υπεροπλία τους στα μέσα προσπαθούσαν να πείσουν τόσο καιρό ότι όλα πάνε καλά, αν και βουλιάζαμε. Πάνε τώρα και ο ‘Μωυσής’ και τα ‘Τσιτάχ’»  και σημείωσε ότι «τώρα το μόνο που τους έχει μείνει είναι να πουν ότι όλοι είμαστε το ίδιο. Ε λοιπόν, δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα».
Απευθυνόμενος στους πολίτες του «ευρύτερου προοδευτικού τόξου» ανέφερε ότι «στις 22 Μαΐου μπορούμε και πρέπει να έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων», εξηγώντας πως οι κυβερνήσεις συνεργασίας που στηρίζονται σε προοδευτική προγραμματική βάση μπορεί να είναι πολύ πιο σταθερές από τις κυβερνήσεις της αλαζονείας και της αυτοδυναμίας.
Ωστόσο, υπάρχει μια προϋπόθεση, συμπλήρωσε, που είναι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και με διαφορά».
«Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει 4 πράγματα: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο, ασφαλές, αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη», τόνισε.
Μάλιστα, έδωσε έμφαση στις δεσμεύσεις του για στήριξη της μεσαίας τάξης και των ανθρώπων της εργασίας, του μόχθου και της δημιουργίας.
Σχολίασε ότι αντίθετα με ό,τι λένε «κάποια παπαγαλάκια» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει για να βάλει φόρους, «θα έρθουμε όχι για να αυξήσουμε φόρους, αλλά να αποκαταστήσουμε αδικίες, να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, να στηρίξουμε και να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη».

Δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη ενός κράτους που θα είναι δίπλα στον πολίτη και συγκεκριμένα για «ένα κράτος που δεν θα είναι εχθρικό στον πολίτη, που δεν θα γεμίζει με ανασφάλεια τον πολίτη, που δεν θα προσλαμβάνει κομματικά ρουσφέτια, σταθμάρχες ανεκπαίδευτους» και πρόσθεσε ότι «μας αξίζει να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Αυτοί που έλεγαν ‘Μένουμε Ευρώπη’ μας πήγαν μίλια μακριά από την Ευρώπη».
Στη συνέχεια, έκανε εκτενή αναφορά στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την στήριξη του κόσμου της εργασίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, σε επανίδρυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ από την πρώτη ημέρα, θεσπίζοντας ταυτόχρονα την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή.
«Όσο ανεβαίνει ο πληθωρισμός, να ανεβαίνει και ο μισθός» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι αυτό αφορά και τον δημόσιο τομέα. «Να αυξήσουμε και στον δημόσιο τομέα τους μισθούς όσο αυξήθηκε ο πληθωρισμός» ανέφερε και επισήμανε επίσης την ανάγκη να ξεπαγώσουν οι τριετίες, καθώς όπως είπε, «δεν αρκεί μόνο η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά να αυξηθούν οι μισθοί αναλογικά σε όλα κλιμάκια».
Αναφερθείς στην Υγεία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μίλησε για ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, διότι όπως είπε, «δεν υπάρχει κράτος με ασφάλεια χωρίς ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας».
«Η επιλογή Μητσοτάκη ήταν η ιδιωτικοποίηση του, όπως επιλογή του είναι και η ιδιωτικοποίηση του νερού» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε τα δημόσια αγαθά να είναι εμπορεύματα στον βωμό του κέρδους».
Ειδική αναφορά έκανε στην φορολογική ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων.
«Λένε διάφορα παπαγαλάκια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να βάλει φόρους στους πολίτες» είπε και θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε μια χώρα χρεοκοπημένη και την έβγαλε σε ξέφωτο.
«Αφήσαμε το χρέος 356 δισ. και σήμερα έφτασε 400 δισ. Αφήσαμε το ιδιωτικό χρέος 40 δισ. πιο χαμηλά από ό,τι είναι σήμερα» τόνισε και σημείωσε ότι αυτή την τετραετία αυξήθηκε 44 δισ. το δημόσιο χρέος και 40 δισ. το ιδιωτικό χρέος. «Πού πήγαν αυτά τα λεφτά;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
Μιλώντας στη συνέχεια για τις τράπεζες ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουνε τεράστια κέρδη, διότι τα κυμαινόμενα επιτόκια χορηγήσεων έχουν πάει στο θεό και τα επιτόκια καταθέσεων έχουν πέσει χαμηλά. «Η κυβέρνηση λέει ότι τσακώνεται» ανέφερε και τόνισε «είσαι κυβέρνηση, δεν τσακώνεσαι, νομοθετείς, αποφασίζεις, βάζεις του όρους».
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για δικαιοσύνη και αυτό σημαίνει στήριξη των εργαζόμενων και της μεσαίας τάξης και δημόσιες δομές που προσφέρουν ασφάλεια στους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα Ελληνικά Πετρέλαια. «Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή σας το γνωρίζετε» είπε στους κατοίκους της Ελευσίνας ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν θέσεις εργασίας και στο παρελθόν πράξεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, σήμερα τα ΕΛΠΕ έχουν 1,5 δισ. κερδοφορία σε ένα χρόνο. «15 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο την τελευταία χρονιά είχαν κερδοφορία 20 ετών, 1 δισ. η καθεμιά». «Αυτή είναι μια μεγάλη αναδιανομή» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «από τους πολλούς - σε κέρδη χρηματιστήριο. Κέρδη από τη μία για τους λίγους – χρέη από την άλλη για τους πολλούς».

Εξαπάτηση συνταξιούχων και μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Θέλω να μιλήσω στους εργαζόμενους, στη μεσαία τάξη, στους συνταξιούχους και να τους πω ότι η μεγαλύτερη εξαπάτηση που έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ ήταν η εξαπάτηση απέναντι στη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους» συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, λέγοντας ότι «η μεγαλύτερη υποβάθμιση ήταν αυτή που έγινε στους εργαζόμενους, με τους εργασιακούς νόμους ζούγκλας που κατήργησαν την εργασιακή νομοθεσία, το 8ωρο, θέσπισαν τις απλήρωτες υπερωρίες, διέλυσαν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας».
«Σήμερα ο κάθε εργαζόμενος αισθάνεται ότι έχει απέναντί του την ασυδοσία της εργοδοσίας. Αυτό πρέπει και μπορεί να αλλάξει στον τόπο μας. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Σε ό,τι αφορά την λεγόμενη μεσαία τάξη, θυμηθείτε ποιες ήταν οι υποσχέσεις το 2019 και πού κατάντησε σήμερα η μεσαία τάξη» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «να ζει με κουπόνια στο σούπερ μάρκετ, στη βενζίνη, στο ρεύμα, παντού. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που μας αξίζει».
Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της ΝΔ πριν τις εκλογές του 2019 που δεν τηρήθηκαν.
«Έλεγαν πως θα διατηρηθεί η 13η σύνταξη που είχαμε θεσπίσει το 2019 και που για 800.000 συνταξιούχους ήταν ολόκληρη και την έλεγαν ψίχουλα. Αλλά δεσμεύθηκαν πως θα την κρατήσουν. Και με το που εξελέγησαν την κατήργησαν» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως σε τέσσερα χρόνια «στέρησαν 4,5 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους. Αν συνυπολογίσει κανείς και τα αναδρομικά που υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν και δεν έδωσαν, 7 δισ. ευρώ στερήθηκαν οι συνταξιούχοι».
tsipras4.JPG
Αναδιανομή πλούτου στους ισχυρούς

Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για σχέδιο μεγάλης αναδιανομής πλούτου από τη μεσαία τάξη στους ισχυρούς.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «αυτό το πετυχαίνουν μέσα από τη διατήρηση υψηλής έμμεσης φορολογίας, του ΦΠΑ κυρίως και του ΕΦΚ στα καύσιμα, τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει ανέβει στο 10% και το 15%. Με απλά λόγια, λεηλατούν τους αδύναμους και μεσαίους στο σούπερ μάρκετ, στα πρατήρια βενζίνης, όπου πάει κανείς να πληρώσει και βλέπει διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές από αυτές που έβλεπε ενάμισι χρόνο πριν».
Επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τα εισοδήματα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει την αγοραστική τους δύναμη κατά 40% μέσα σε 1,5 χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ένας μισθός πριν από 1,5 χρόνο είχε 40% μεγαλύτερη δυνατότητα να αγοράσει πράγματα. Σήμερα δε βγαίνει ο μήνας. Σήμερα με δύο φορές σούπερ μάρκετ και δύο γεμίσματα στην αντλία σώνεται ο μισθός. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».
«Τα δημόσια έσοδα το 2022 από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ. Ποιος κερδίζει λοιπόν; Πού πάνε αυτά τα έσοδα;» έθεσε το ερώτημα ο κ. Τσίπρας και εξήγησε ότι «πηγαίνουν σε στοχευμένες επιδοτήσεις σε αυτούς που κρατάνε ψηλά τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο σούπερ μάρκετ, στη βενζίνη. Άρα τα λεφτά που παίρνει το Δημόσιο από τον υψηλό ΦΠΑ επιστρέφουν στις ίδιες επιχειρήσεις που βγάζουν δισεκατομμύρια. Αυτό είναι το σύστημα, αυτή είναι η μεγάλη απάτη και η μεγάλη αναδιανομή».
Η δεύτερη μεγάλη αναδιανομή, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι αυτή με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέσα από το νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης και που αίρει κάθε προστασία πρώτης κατοικίας.
«Βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια των ανθρώπων για μερικές χιλιάδες ευρώ. Ποιος; Ένα κόμμα που χρωστάει δανεικά και αγύριστα στις τράπεζες 400 εκατ. ευρώ. Ένα υπουργικό συμβούλιο που χρωστά 12 εκατ. ευρώ, οι ίδιοι οι υπουργοί σε χρέη δανεικά και αγύριστα. Αυτή είναι η αδικία που ζούμε σήμερα και αυτήν την αδικία πρέπει να σπάσουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ασκώντας έντονη κριτική στην πολιτική της ΝΔ για το κράτος και τις δημόσιες δομές ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πίστευαν και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυτό το κράτος τους ανήκει. Ότι είναι κληρονομικό δικαίωμα, ότι η Ελλάδα έχει ακόμα βασιλεία, οικογενειοκρατία. Έκαναν το κράτος λάφυρο, διπλασίασαν τους μετακλητούς υπαλλήλους και έδωσαν 30% αυξήσεις στους μισθούς τους για να βολέψουν τα δικά τους παιδιά. Τριπλασίασαν τις διευθυντικές θέσεις στις ΔΕΚΟ για να βολέψουν τα δικά τους γαλάζια golden boys. Ιδιωτικοποίησαν ό,τι μπορούσαν, έδωσαν 10 δις απευθείας αναθέσεις σε δικούς τους ανθρώπους, σε εταιρίες που έφτιαχναν τρεις μέρες πριν τους διαγωνισμούς, με έκτακτη νομοθεσία, αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία. Την ίδια στιγμή όμως άφησαν τα δημόσια νοσοκομεία στο έλεός τους. Δεν μας αξίζει αυτή η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία. Για αυτό και ήμασταν η χώρα της Ευρώπης με τους περισσότερους νεκρούς σε αναλογία πληθυσμού».
«Την ίδια στιγμή άφησαν τη λεηλασία στο εισόδημα, την αναδιανομή του πλούτου, να πάνε οι τιμές στο θεό. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή βενζίνης στην Ευρώπη, με την ακριβότερη τιμή ρεύματος σε σχέση με την αγοραστική δύναμη, να είναι η χώρα με τις ακριβότερες τιμές στο σούπερ μάρκετ. Η Ελλάδα που έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Είμαστε η χώρα με τους χαμηλότερους μισθούς και τις υψηλότερες τιμές. Μας έλεγαν ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, η αισχροκέρδεια όμως δεν είναι εισαγόμενη, έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η αισχροκέρδεια είναι που θα τελειώσει στις 21 του Μάη» τόνισε.
ts_4.JPG
Η Δυτική Αττική ζει για χρόνια την αδικία

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη Δυτική Αττική λέγοντας ότι ζει για χρόνια την αδικία, ότι είναι η πίσω αυλή της Αττικής.
«Η Ελευσίνα, μία περιοχή με πολύ σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες έχει υποστεί για χρόνια την αδικία και την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Το 2017 ήμασταν εδώ με το περιφερειακό συνέδριο να βάλουμε τις βάσεις για ένα σχέδιο ανάταξης της περιοχής. Από το 2019 μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε τίποτα από όσα είχαν δρομολογηθεί. Για εμάς δικαιοσύνη παντού σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πόλεις ή περιφέρειες δεύτερης κατηγορίας, σημαίνει ότι όλοι οι κάτοικοι σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας θα έχουν ίδια φροντίδα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης