Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίδραση Zelensky για την ανάληψη από τη Ρωσία της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Αντίδραση Zelensky για την ανάληψη από τη Ρωσία της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
Το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του ανώτατου οργάνου ασφαλείας του ΟΗΕ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 ότι ήταν παράλογο ότι η Ρωσία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει την «ολική κατάπτωση» του οργανισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του ανώτατου οργάνου ασφαλείας του ΟΗΕ, έργο το οποίο εκ περιτροπής εκτελείται κάθε μήνα.
Η τελευταία φορά που η Μόσχα κατείχε τη θέση ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, όταν τα στρατεύματά της εξαπέλυσαν μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.
«Δυστυχώς, έχουμε κάποια προφανώς παράλογα και καταστροφικά νέα», δήλωσε ο Zelensky σε απογευματινή ομιλία του σε βίντεο..
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 ότι σχεδιάζει να "ασκήσει όλα τα δικαιώματά του» στον ρόλο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν την Πέμπτη 30 Απριλίου 2023 τη Ρωσία να "συμπεριφερθεί επαγγελματικά" όταν αναλάβει τον ρόλο, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τρόποι να αποκλειστεί η Μόσχα από τη θέση.
Ο Zelensky επισήμανε ότι ήρθε η ώρα για μια γενική αναθεώρηση των παγκόσμιων θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Η μεταρρύθμιση είναι προφανώς απαραίτητη για να αποτρέψει ένα κράτος τρομοκράτη - και οποιοδήποτε άλλο κράτος θέλει να γίνει τρομοκράτης - από το να καταστρέψει την ειρήνη», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης