Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Ογκώδεις διαμαρτυρίες για την άνοδο του κόστους κατοικίας

Πορτογαλία: Ογκώδεις διαμαρτυρίες για την άνοδο του κόστους κατοικίας
Ο τρέχων ρυθμός πληθωρισμού 8,2% της Πορτογαλίας έχει επιδεινώσει το πρόβλημα
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Λισαβόνας και άλλων πόλεων σε όλη την Πορτογαλία το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άνοδο των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών σε μια περίοδο που ο υψηλός πληθωρισμός κάνει ακόμη πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να τα βγάλουν πέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Υπάρχει μια τεράστια στεγαστική κρίση σήμερα», είπε η Rita Moneiro, από τον όμιλο κατοικιών Habita, στη διαμαρτυρία της Λισαβόνας.
"Πρόκειται για κοινωνική έκτακτη ανάγκη".
Η Πορτογαλία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με κυβερνητικά στοιχεία να δείχνουν ότι περισσότερο από το 50% των εργαζομένων κέρδιζαν λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα πέρυσι. Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός είναι 760 ευρώ.
Τα ενοίκια στη Λισαβόνα, ένα τουριστικό hotspot, έχουν εκτοξευθεί κατά 65% από το 2015 και οι τιμές πώλησης έχουν εκτοξευθεί κατά 137% εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Confidencial Imobiliario, η οποία συλλέγει στοιχεία για τη στέγαση. Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 37% μόνο πέρυσι, περισσότερο από ό,τι στη Βαρκελώνη ή το Παρίσι, σύμφωνα με μια άλλη εταιρεία δεδομένων ακινήτων, την Casafari.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους νέους.
A woman carries a placard during a demonstration for the right to affordable housing in Lisbon Portugal April 1 2023. REUTERSPedro Nunes
Το μέσο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στη Λισαβόνα είναι περίπου 1.350 ευρώ, έδειξε μελέτη της πύλης κατοικιών  
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα πακέτο στέγασης που, μεταξύ άλλων μέτρων, τερμάτισε το αμφιλεγόμενο σύστημα "Golden Visa" και απαγόρευσε τις νέες άδειες για ακίνητα της Airbnb, αλλά οι επικριτές λένε ότι δεν αρκεί να μειωθούν οι τιμές βραχυπρόθεσμα.
Οι χαμηλοί μισθοί και τα υψηλά ενοίκια καθιστούν τη Λισαβόνα την τρίτη λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς, σύμφωνα με μελέτη των ασφαλιστικών μεσιτών CIA Landlords.
Ο τρέχων ρυθμός πληθωρισμού 8,2% της Πορτογαλίας έχει επιδεινώσει το πρόβλημα.
«Με τον μισθό μου, που είναι υψηλότερος από τον μέσο μισθό στη Λισαβόνα, δεν μπορώ να νοικιάσω ένα διαμέρισμα γιατί είναι πολύ ακριβό», δήλωσε ο Nuncio Renzi, στέλεχος πωλήσεων από την Ιταλία που ζει στην πρωτεύουσα.
Brazil Protest | World | hjnews.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης