Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίποινα Κίνας: Έστειλε 18 αεροσκάφη και 4 πλοία στην Ταϊβάν, λόγω επίσκεψης της προέδρου της στις ΗΠΑ

Αντίποινα Κίνας: Έστειλε 18 αεροσκάφη και 4 πλοία στην  Ταϊβάν, λόγω επίσκεψης της προέδρου της στις ΗΠΑ
Η Tsai προσγειώθηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη (29/3) και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική
Σχετικά Άρθρα
Σε αντίποινα για την επίσκεψη της προέδρου της Ταϊβάν Tsai Ing-wen στις ΗΠΑ προχωρά η Κίνα.
Το Σάββατο (1/4/2023) έστειλε 18 αεροσκάφη και τέσσερα πολεμικά πλοία προς το αυτοδιοικούμενο νησί.
Η Tsai προσγειώθηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη (29/3) και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική - συγκεκριμένα στη Γουατεμάλα και την Μπελίζ, μετά την οποία αναμένεται στο Λος Άντζελες για μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Kevin McCarthy.
Η συνάντηση αυτή μάλιστα μπορεί να αποδειχθεί το πιο αμφιλεγόμενο μέρος του ταξιδιού της.
Το Πεκίνο προειδοποίησε για μια ισχυρότερη σε περίπτωση που η ηγέτιδα της Ταϊβάν προχωρήσει στη συνάντηση McCarthy.
Μόνο 13 χώρες σε όλο τον κόσμο διατηρούν επί του παρόντος επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν.


Σφίγγει ο κλοιός


Ενώ οι παραβιάσεις της κινεζικής αεροπορίας της Ζώνης Αναγνώρισης Αεράμυνας της Ταϊβάν, ακόμη και της μέσης γραμμής των Στενών γίνονταν σε εβδομαδιαία βάση, τις προηγούμενες μέρες το Πεκίνο αύξησε τις πτήσεις.
Το Reuters ανέφερε ότι «εννέα κινεζικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν πραγματοποιώντας περιπολίες πολεμικής ετοιμότητας», λίγες ημέρες αφότου το Πεκίνο απείλησε με αντίποινα εάν η πρόεδρος Tsai Ing-wen συναντήσει τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
«Η ανάπτυξη δυνάμεων από τον κομμουνιστικό στρατό δημιούργησε εσκεμμένα ένταση στα στενά της Ταϊβάν, υπονομεύοντας όχι μόνο την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν καταδικάζοντας «τέτοιες παράλογες ενέργειες».
Υπενθυμίζεται πως ο στρατός της Κίνας είχε ξεκινήσει τις μεγαλύτερες ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από την Ταϊβάν, όταν η τότε πρόεδρος της Βουλής Νancy Pelosi επισκέφθηκε το νησί τον Αύγουστο.
Πιθανότατα πριν από τις 5 Απριλίου, οπότε και η Tsai αναμένεται να συναντήσει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων η Κίνα θα σφίξει περαιτέρω τον κλοιό γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης