Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία άναψε και τυπικά το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία άναψε και τυπικά το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Τον Μάιο του 2022, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά η υποψηφιότητα ένταξής τους αντιμετώπισε δυσκολίες από την Άγκυρα
Εγκρίθηκε επίσημα σε ισχύ η απόφαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας να δώσει το πράσινο φως στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως δημοσιεύτηκε από την κυβερνητική εφημερίδα Resmi Gazete το Σάββατο (1/4/2023).
Την Πέμπτη (30/3/2023), στη σύνοδο της ολομέλειάς του, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για την επικύρωση της υποψηφιότητας της Φινλανδίας.
Υπέρ ψήφισαν και οι 276 βουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα της Βουλής.
Ως εκ τούτου, η Φινλανδία έχει εξασφαλίσει και τη νομικά  την προσχώρησή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Τον Μάιο του 2022, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά η υποψηφιότητα ένταξής τους αντιμετώπισε δυσκολίες από την Άγκυρα.
Η Τουρκία ζήτησε από τις σκανδιναβικές χώρες να χαρακτηρίσουν τις κουρδικές οργανώσεις ως τρομοκρατικές και να εκδώσουν στην Τουρκία όσους κατηγορούνται για τρομοκρατική δραστηριότητα ή βοήθεια και υποκίνηση στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Οι τρεις χώρες υπέγραψαν κοινό μνημόνιο.
Το έγγραφο περιέχει έναν οδικό χάρτη πρακτικών μέτρων που πρέπει να λάβουν οι δύο σκανδιναβικές χώρες εάν θέλουν να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης