Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η απροσδόκητη ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας «ενθουσίασε» την αγορά πετρελαίου - Ο χρυσός δεν πτοείται λόγω αστάθειας ΗΠΑ

Η απροσδόκητη ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας «ενθουσίασε» την αγορά πετρελαίου - Ο χρυσός δεν πτοείται λόγω αστάθειας ΗΠΑ
Όλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς θα οδηγήσουν στο γεγονός ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 80 δολ. ανά βαρέλι
Η Κίνα παρουσίασε σοβαρή αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία ξεπέρασε τις προβλέψεις των ειδικών, και αυτό με τη σειρά του έδωσε ώθηση στην αγορά πετρελαίου.
Ειδικοί από το τμήμα χρηματοοικονομικών αναλύσεων του FBA Economics Today μίλησαν για την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου, καθώς και στις αγορές χρυσού και ρουβλίου.

Το πετρέλαιο οδεύει προς τα 80 δολάρια/ το βαρέλι

Το πετρέλαιο την Πέμπτη 30 Μαρτίου σημείωσε άνοδο 1,3%, από 77,5 δολάρια το βαρέλι στα 78,5 δολάρια. Σήμερα 31/3 διαπραγματεύεται περίπου στις ίδιες θέσεις.
Βασική αιτία για την άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού ήταν τα θετικά στατιστικά στοιχεία από την Κίνα - εκεί δημοσιεύτηκαν δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας, που έδειξαν σοβαρή οικονομική ανάκαμψη. Έτσι, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στον μεταποιητικό τομέα διαμορφώθηκε στις 51,9 μονάδες, υψηλότερος από την πρόβλεψη για 51,5 μονάδες και στον μη μεταποιητικό τομέα - 58,2 μονάδες έναντι της πρόβλεψης για 54,3 μονάδες.
Ο συνολικός σύνθετος δείκτης διαμορφώθηκε στις 57 μονάδες, αν και αναμενόταν 55,1 μονάδες.
Εάν ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας υπερβαίνει τις 50 μονάδες, αυτό υποδηλώνει οικονομική ανάκαμψη και μια σημαντική υπέρβαση, όπως αυτή της Κίνας αυτή τη στιγμή, υποδηλώνει παράλληλα σοβαρή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.
Επιπλέον, 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα από το ιρακινό Κουρδιστάν εξακολουθούν να μην εισέρχονται στην αγορά.
Επιπλέον, η Ρωσία συνεχίζει να μειώνει την παραγωγή και στις ΗΠΑ τα διυλιστήρια προετοιμάζονται για την καλοκαιρινή αύξηση της ζήτησης για βενζίνη και αγοράζουν ενεργά πρώτες ύλες.
Όλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς του τμήματος οικονομικών αναλύσεων του FBA "Economics Today", θα οδηγήσουν στο γεγονός ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 80 δολ. ανά βαρέλι.

Τα πολιτικά προβλήματα των ΗΠΑ ενισχύουν τον χρυσό

Ο χρυσός επίσης σημείωσε ελαφρά άνοδο χθες, σημειώνοντας άνοδο 0,9% από 1963 δολάρια σε 1980 δολάρια ανά ουγγιά τροίας, όπου διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή.
Τα στατιστικά στοιχεία των ΗΠΑ βγήκαν την προηγούμενη μέρα και αποδείχθηκαν χειρότερα από το αναμενόμενο: πρώτον, ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας ανήλθε σε 198 χιλιάδες, που είναι χειρότερος από την πρόβλεψη των 196 χιλιάδων, και δεύτερον, τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο παρουσίασε αύξηση 2,6% αντί 2,7%, που προβλεπόταν προηγουμένως.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσδοκίες ότι η Fed θα συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική και να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια έχουν μειωθεί, και αυτό έχει ενισχύσει λαφρώς το δολάριο.
Ωστόσο, ο δείκτης DXY, που δείχνει την αναλογία του δολαρίου προς ένα καλάθι έξι παγκόσμιων νομισμάτων, έπεσε κάτω από τις 102 μονάδες και η απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ παρέμεινε γύρω στο 3,55%.
Επίσης, εμφανίστηκαν στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη: τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 6,9% σε ετήσια βάση, δηλαδή λιγότερο από τα στοιχεία του Ιανουαρίου 7,1%. Αυτό υποδηλώνει ότι η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατάφερε ακόμα να επηρεάσει τον πληθωρισμό και, ίσως, να μην αυξηθεί περαιτέρω σε τόσο υψηλό ποσοστό.
Επιπλέον, θετική για τον χρυσό ήταν η επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στις ΗΠΑ, όπου ο Trump είναι αντιμέτωπος με περισσότερες από 30 κατηγορίες για χρηματοοικονομική απάτη.
Αυτό επέτρεψε στο μέταλλο να κινηθεί σε υψηλότερο εύρος συναλλαγών 1960-2070 δολαρίων ανά ουγγιά, λένε ειδικοί από το τμήμα χρηματοοικονομικών αναλύσεων του FBA Economics Today* .

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης