Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και όμως ο Trump μπορεί να βγει νικητής από την ποινική δίωξη ενόψει εκλογών 2024 - Τα δύο σενάρια

Και όμως ο Trump μπορεί να βγει νικητής από την ποινική δίωξη ενόψει εκλογών 2024 - Τα δύο σενάρια
Ο Trump μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών του 2022, επανέρχεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας για το... come back
(upd) Η ποινική δίωξη που άσκησε εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump – η πρώτη που ασκείται ποτέ σε Αμερικάνο πρόεδρο – για την υπόθεση Stormy Daniels, έρχεται να συνταράξει την αμερικανική πολιτική σκηνή σε μια χώρα που εδώ και χρόνια είναι βαθιά διχασμένη.
Και εάν κάποτε οι πρόεδροι στις ΗΠΑ ήταν στο απυρόβλητο, πλέον, ακόμα και αυτή η σταθερά έχει καταρρεύσει.
Υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για το πώς μπορεί αυτή η υπόθεση να επηρεάσει το μέλλον του Trump ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Τα σενάρια

Το ένα λέει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κουραστούν από τις συνεχείς «περιπέτειες» του πρώην ηγέτη τους με τη Δικαιοσύνη και θα αποφασίσουν να στραφούν σε κάποιον άλλο υποψήφιο του κόμματος για να του δώσουν το χρίσμα για την προεδρία.
Το δεύτερο λέει ότι ο Trump θα χρησιμοποιήσει προς όφελος του όλη αυτήν την αρνητική δημοσιότητα και το εις βάρος του κατηγορητήριο έτσι ώστε να προκαλέσει οργή στην κύρια δεξαμενή των υποστηρικτών του κατά του πολιτικού και δικαστικού κατεστημένου και να επανασυσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, κάτι που αφενός μπορεί να του εξασφαλίσει μια άνετη νίκη στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων (κάτι που σήμερα δεν θεωρείται δεδομένο) και αφετέρου να του δώσει το προβάδισμα έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.
Και το δεύτερο σενάριο φαίνεται να έχει πιο πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί, καθώς ο Trump φημίζεται για την ικανότητα του να στρέφει τις εις βάρος του κατηγορίες, προς όφελος του και να κερδίζει τη στήριξη του κόμματός του.

Συσπείρωση της βάσης του

Πράγματι, η πρωτοφανής ποινική δίωξη κατά του Trump για την υπόθεση της Stormy Daniels (πορνοστάρ που φέρεται αφού είχε ερωτική συνεύρευση με τον Trump το 2006, να έλαβε 130.000 δολάρια για να εξασφαλιστεί η σιωπή της δέκα χρόνια αργότερα και ενώ ο Trump διεκδικούσε την προεδρία) εκτιμάται ότι μπορεί να συσπειρώσει τη βάση των ψηφοφόρων του, και αυτοί να προσέλθουν μαζικά για να τον υποστηρίξουν πρώτα από όλα στις εσωκομματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα.
Εάν μάλιστα η Δικαιοσύνη δεν καταφέρει να «δέσει» το κατηγορητήριο σε βάρος του Trump, τότε οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως η δημοτικότητα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ πραγματικά θα εκτιναχθεί στα ύψη.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Trump ήδη κάνει λόγο για πολιτική δίωξη και εκλογική παρέμβαση που δεν έχει καταγραφεί ποτέ στην αμερικανική πολιτική ιστορία.

Αστείες κατηγορίες

Μάλιστα αρκετοί αναλυτές κρίνουν ότι η ποινική δίωξη σε βάρος του Trump για την εν λόγω υπόθεση είναι «αστεία», εάν μάλιστα συγκριθεί με τις άλλες έρευνες που «τρέχουν» και εκκρεμούν εναντίον του, όπως για παράδειγμα οι ισχυρισμοί ότι επιχείρησε να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα του 2020 στην Πολιτεία της Georgia.

Διεύρυνση

Για να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ο Trump έχει ανάγκη να διευρύνει τη στήριξη του στο εσωτερικό του κόμματος, η οποία αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι βρίσκεται στο 25% με 30% (αν και στις δημοσκοπήσεις προηγείται με 44% έναντι 30% του Ron DeSantis για το χρίσμα του κόμματος)
Και εάν το κατηγορητήριο αυτό θα μπορούσε να είναι το καλύτερο έναυσμα για τους αντιπάλους του Trump έτσι ώστε να τον «χτυπήσουν» πολιτικά, εκτιμάται πως αυτό είναι που μπορεί να του δώσει και πολιτική ώθηση.
Ιδιαίτερα εάν καταφέρει να καταρρίψει και νομικά τις εις βάρος του κατηγορίες.

Μετωπική με Δημοκρατικούς

Ήδη πάντως επικοινωνιακά ο Trump κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών», κατηγορώντας τον Δημοκρατικό εισαγγελέα του Μανχάταν, Alvin Bragg πως λειτουργούσε κατόπιν εντολών του Δημοκρατικού κόμματος.
Και ακριβώς αυτή είναι η βασική στόχευση του Trump, δηλαδή να δείξει πως οι εις βάρος του διώξεις – συμπεριλαμβανομένων και των δύο παραπομπών του στο Κογκρέσο – δεν είναι τίποτα άλλο από αδικαιολόγητες απόπειρες από το «Βαθύ Κράτος» να εξοντώσουν τον ίδιο και τους υποστηρικτές του.
Είναι πολύ πιθανό ο Trump και οι υποστηρικτές του να αναφερθούν και στην απόφαση των ομοσπονδιακών εισαγγελέων του 2018, βάσει της οποίας κρίθηκε να μην κατηγορηθεί ο Trump, ο οποίος τότε ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση ο Trump, ο οποίος είχε χρεωθεί πολιτικά το καθόλου θετικό για τους Ρεπουμπλικάνους αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών του 2022 και είχε δεχθεί για πρώτη φορά τόσο έντονη εσωκομματική κριτική που είχε αρχίσει να χάνει τα ερείσματα του στο κόμμα και στο μηχανισμό των Ρεπουμπλικάνων, πλέον έχει στα χέρια του μια πολύ καλή ευκαιρία να στρέψει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του και να ξεκαθαρίσει πολιτικά το τοπίο, τουλάχιστον στο εσωτερικό του κόμματος του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης