Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρή προειδοποίηση: Η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τώρα τις προκλήσεις

Αυστηρή προειδοποίηση: Η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τώρα τις προκλήσεις
Το αντιτορπιλικό USS Milius έπλευσε κοντά στα νησιά Paracel προκαλώντας την οργή της Κίνας
Σχετικά Άρθρα
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να προκαλούν την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, διαφορετικά θα φέρουν την ευθύνη για τυχόν ενδεχόμενα επεισόδια, προειδοποίησε την Πέμπτη (30/3/2023) ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Tan Kefei.
Το σχόλιο αυτό ήταν η απάντηση του Tan σε ένα πλοίο του αμερικανικού ναυτικού που φέρεται να έπλεε κοντά στα ελεγχόμενα από την Κίνα νησιά Paracel στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
«Απαιτούμε αυστηρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν αμέσως τέτοιες προκλήσεις, διαφορετικά θα φέρουν την πλήρη ευθύνη για όλες τις σοβαρές συνέπειες που θα προκαλέσουν ένα πιθανό επεισόδιο», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.
«Ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας και θα υπερασπιστεί αποφασιστικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», διαβεβαίωσε ο Tan.
Το αντιτορπιλικό USS Milius έπλευσε κοντά στα νησιά Paracel.
Η κορυφαία ομάδα της Κίνας ισχυρίστηκε ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε την πλεύση χωρίς την άδεια της κινεζικής κυβέρνησης και είχε παραβιάσει την κυριαρχία του Πεκίνου.
Ο 7ος στόλος των ΗΠΑ απάντησε λέγοντας σε δελτίο τύπου ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό είχε ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ διεξήγαγε επιχείρηση ελευθερίας πλοήγησης (FONOP).
Το Πεκίνο αμφισβητεί την εδαφική δικαιοδοσία ορισμένων νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας όπου βρέθηκαν μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων μαζί με το Μπρουνέι, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία.
Τα πιο αμφισβητούμενα εδάφη είναι τα νησιά Xisha, γνωστά και ως νησιά Paracel, τα νησιά Nansha ή Spratly και το νησί Huangyan (ύφαλος Scarborough).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης