Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα ακόμη βήμα απομάκρυνσης από τις ΗΠΑ κάνουν οι Σαουδάραβες - Εντάσσονται στο ασιατικό μπλοκ ασφαλείας, υπό την ηγεσία της Κίνας

Ένα ακόμη βήμα απομάκρυνσης από τις ΗΠΑ κάνουν οι Σαουδάραβες -  Εντάσσονται στο ασιατικό μπλοκ ασφαλείας, υπό την ηγεσία της Κίνας
Τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας είναι από καιρό συνυφασμένα με εκείνα των κορυφαίων μελών της SCO, Κίνας και Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε απόφαση για την ένταξη σε ένα μπλοκ ασφαλείας υπό την ηγεσία της Κίνας, που ενισχύει τους δεσμούς του Ριάντ με τις χώρες της ασίας και το απομακρύνει περαιτέρω από τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι, σε μια συνεδρίαση υπό την προεδρία του βασιλιά Salman bin Abdulaziz, το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε μνημόνιο που απονέμει στο Ριάντ το καθεστώς του εταίρου διαλόγου στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης  (SCO)μια πολιτική συμμαχία για θέματα ασφάλειας και εμπορίου που περιλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερα άλλα κράτη της Κεντρικής Ασίας ως πλήρη μέλη.
Επιπλέον, ο οργανισμός έχει τέσσερα κράτη-παρατηρητές —συμπεριλαμβανομένου του Ιράν— και εννέα εταίρους διαλόγου, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία.
Ο οργανισμός έχει την έδρα του στο Πεκίνο και γενικός του γραμματέας είναι ο Κινέζος Zhang Ming.
Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ενταχθεί στο SCO, αν και όχι με την ιδιότητα του πλήρους μέλους, οδηγεί τα συμφέροντα του Ριάντ πιο ανατολικά, τη στιγμή που το Πεκίνο δοκιμάζει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή.
Στις αρχές Μαρτίου, η Κίνα μεσολάβησε ώστε η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, παρότι ιστορικοί αντίπαλοι, να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν εκ νέου τις πρεσβείες η μία στην άλλη.
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του CNBC να σχολιάσει το νέο καθεστώς εταίρου διαλόγου της Σαουδικής Αραβίας στο SCO.
Τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας είναι από καιρό συνυφασμένα με εκείνα των κορυφαίων μελών της SCO, Κίνας και Ρωσίας. Το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ριάντ, με διμερές εμπόριο αξίας 87,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, σύμφωνα με το Reuters.
Η Κίνα είναι σημαντικός καταναλωτής των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ενώ πρόσφατα ο ελεγχόμενος από το κράτος πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας Aramco ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας που θα κατασκευάσει διυλιστήριο και συγκρότημα πετροχημικών στο Panjin στη βορειοανατολική Κίνα, μαζί με τους εταίρους Norinco και τον βιομηχανικό όμιλο Panjin Xincheng.
Ξεχωριστά, το Ριάντ είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας στις πολιτικές παραγωγής αργού πετρελαίου του συνασπισμού ΟΠΕΚ+.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης