Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποστασία με δώρο υπουργικές θέσεις σε «πρόθυμους» του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης εξετάζει ο Μητσοτάκης...

Αποστασία με δώρο υπουργικές θέσεις σε «πρόθυμους» του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης εξετάζει ο Μητσοτάκης...
Στην Ελληνική Λύση, υπάρχουν πρόθυμοι που παλαιότερα είχαν συζητήσει με τη Νέα Δημοκρατία
Σχετικά Άρθρα
Σε ανύποπτη φάση είχαμε υποστηρίξει ότι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάσει κοντά στην αυτοδυναμία και τού λείπουν μερικοί βουλευτές για την αυτοδυναμία θα κάνει κάλεσμα σε πρόθυμους από τα άλλα κόμματα, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση.
Τις προθέσεις που για την επόμενη μέρα των εκλογών σε σχέση με την συγκρότηση κυβέρνησης τις αποκάλυψε το τηλεοπτικό σταθμό Star Κεντρικής Ελλάδα στο πλαίσιο της προεκλογικής του επίσκεψης στη Φθιώτιδα.

Η φράση που δείχνει ότι θα κάνει κάλεσμα σε προθύμους

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ότι «στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα - το τονίζω αυτό - είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει».
Η φράση του προκάλεσε αντιδράσεις καθώς υπονοούσε ότι θα υπάρξουν πρόσωπα που θα σκεφτούν όχι με το χρώμα του κόμματός τους και θα βοηθήσουν την κυβέρνηση.
Όπως λένε, στην αντιπολίτευση ήταν ένα μήνυμα αποστασίας στελεχών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση.
Ποιοι είναι οι πρόθυμοι;

Η κόντρα δίνει επιχειρήματα στο Λοβέρδο

Δεν θέλει πολύ σκέψη ότι οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ στον Ανδρέα Λοβέρδο δίνουν «επιχειρήματα» στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να αποστατήσει όταν χρειαστεί.
Και πότε θα είναι αυτό;
Όταν η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη μετά τις δεύτερες εκλογές, τότε ο Λοβέρδος θα επικαλεστεί την ακυβερνησία για να στηρίξει τον Μητσοτάκη.
Και μαζί με αυτόν μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι.
Άλλωστε, η ομάδα Λοβέρδου πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ μετά τις δεύτερες εκλογές θα συμπιεστεί και μπορεί να μην φτάσει να αγγίξει το ποσοστό του 2019.
Οπότε είναι ένα αποτέλεσμα που δεν θα είναι καλό για το Νίκο Ανδρουλάκη και θέτει βάση για να αμφισβητηθεί ο αρχηγός.

Πρόθυμος και ο Βελόπουλος

Στην Ελληνική Λύση, υπάρχουν πρόθυμοι που παλαιότερα είχαν συζητήσει με τη Νέα Δημοκρατία αλλά βλέπουν ότι το κόμμα Βελόπουλου αντέχει στις δημοσκοπήσεις και δεν έχουν φανερώσει τις προθέσεις του.
Θεωρούμε, επίσης, ότι και χωρίς πρόθυμους ο ίδιος ο Κυριάκος Βελόπουλος αν εξασφαλίσει μία πιο δεξιά ατζέντα από τη ΝΔ, θα συνεργαστεί με τη ΝΔ και το ίδιο θα κάνει και ο Μητσοτάκης, ασχέτως το τι λέει δημοσίως.
Μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχουν διαφορές στο λόγο Άδωνι από το λόγο Βελόπουλου.
Ο Βελόπουλος, άλλωστε, υπήρξε μέλος της ΝΔ μετά την αποστασία από το ΛΑΟΣ και παρέμεινε μέχρι που ο Μητσοτάκης αποφάσισε ότι δεν τον θέλει στα ψηφοδέλτια.

Το σενάριο να χρειάζεται 6-7 βουλευτές

Αν η ΝΔ φτάσει το 36%- ένα ποσοστό που με μεγάλη συσπείρωση και ακραία πόλωση μπορεί να επιτευχθεί- θα έχει γύρω στους 144-145 βουλευτές και θα χρειάζεται άλλους 6-7 για να κάνει κυβέρνηση. Εικάζουμε ότι θα κάνει κάλεσμα και θα μοιράσει θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε αυτή τη φάση δεν είναι αδύνατο σενάριο. Στην πολιτική όλα είναι δυνατά.

Κυβερνήσεις κουρελούδες

Πάντως, η αντιπολίτευση έχει αλλεργία με το ενδεχόμενο αποστασίας.
Ερωτώμενος σχετικά με τη δήλωση Μητσοτάκη στο πλαίσιο συνεδρίου του Ινστιτούτου ΕΝΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σχολίασε, ότι «μάλλον αυτό περιγράφει λίγο αυτό που ονομάζουμε κυβερνήσεις κουρελού, δηλαδή να κλέψει βουλευτές από άλλα κόμματα και μάλιστα το προαναγγέλλει».
«Μάλλον αντιλαμβάνεστε και μόνοι σας ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει όρο και προϋπόθεση για μια κυβέρνηση βιώσιμη και μακράς πνοής.
Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία σε αποστασίες και μακρά παράδοση, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας» κατέληξε ο Α. Τσίπρας. Βέβαια, να πούμε ότι και ο Τσίπρας με τους ΑΝΕΛ αυτό έκανε. Πήρε τους βουλευτές του τάζοντάς τους θέσεις και έτσι αποστάτησαν από τον Πάνο Καμμένο…

Οικογενειακή παράδοση η αποστασία

Θέση για την δήλωση του πρωθυπουργού πήρε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο τονίζει: «Μετά το χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη, ο κ. Μητσοτάκης με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής σε σχόλιό του σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. «Όμως, το 2023 δεν είναι 1965. Να είναι σίγουρος πως ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει ανεκτές τέτοιες μεθοδεύσεις», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης